Ulkomailla äänestettiin viime eduskunta­vaaleja ahkerammin

Ääniä annettiin liki 1 300 enemmän kuin neljän vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa.

Ulkomailla vakituisesti asuvia eduskuntavaaleissa äänioikeutettuja oli tänä vuonna runsaat 260 000.

| Päivitetty

Suomen ulkomaanedustustoissa ja niiden toimipaikoissa annettiin yhteensä yli 42 000 eduskuntavaalien ennakkoääntä, kertoo ulkoministeriö. Ääniä annettiin liki 1 300 enemmän kuin neljän vuoden takaisissa eduskuntavaaleissa.

Kirjeitse äänestäneiden määrästä ei ole vielä tietoa.

Eduskuntavaalien ennakkoäänestys järjestettiin tänä vuonna 87 maassa ja 217 äänestyspaikassa. Ennakkoäänestys järjestettiin myös suomalaisilla aluksilla työskenteleville. 55 laivalla äänesti yhteensä yli 180 miehistön jäsentä. Ennakkoäänestysmahdollisuus järjestettiin myös kriisinhallintajoukkojen tukikohdissa Irakissa ja Libanonissa.

Perinteiseen tapaan ääniä annettiin eniten Ruotsissa, jossa äänesti yhteensä liki 10 200 ihmistä. Espanjassa kertyi yli 7 800 ääntä, Britanniassa 2 200 ja Yhdysvalloissa liki 2  100. Tukholman ja Fuengirolan äänestyspisteissä kävi kummassakin yli 4 000 äänestäjää.

Ulkomailla vakituisesti asuvia äänioikeutettuja oli tänä vuonna runsaat 260 000. Heidän lisäkseen äänensä saivat antaa myös tilapäisesti ulkomailla oleskelevat äänestäjät.

Kirjeäänestys oli käytössä ensimmäistä kertaa vuoden 2019 eduskuntavaaleissa. Ulkomailla äänestävän kirjeäänestäjän pitää itse huolehtia, että äänestysmateriaali tilataan ajoissa ja että ääni ehtii ajoissa perille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat