Kristersson: ”Lämpimät onnittelut ystävillemme Suomessa”

Monet Suomen Nato-jäsenyyden etenemistä kommentoineet poliitikot pitivät esillä samalla Ruotsia, jonka jäsenyyttä Unkari ja Turkki eivät ole vielä ratifioineet.

| Päivitetty

Ruotsin pääministeri Ulf Kristersson onnitteli Suomea perjantaina tiedotustilaisuudessa Tukholmassa. ”Lämpimät onnittelut ystävillemme Suomessa”, hän sanoi.

”Aloitimme tämän tärkeän matkan yhdessä vuosi sitten heti Venäjän täysimittaisen hyökkäyksen jälkeen Ukrainaan. Ruotsi ja Suomi vahvistavat liittoa molemmat”, Kristersson sanoi.

Ruotsin ulkoministeri Tobias Billström sanoi, että "tänään iloitsemme Suomen kanssa".

”Tämä on sisarmaallemme tärkeä edistysaskel, ja se tukee sekä Suomen että Ruotsin turvallisuutta, että niistä tulee nyt Naton jäseniä”, Billström twiittasi.

Presidentti Sauli Niinistö on kiittänyt Twitterissä suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi julkaistussa lausunnossaan kaikkia 30 Naton jäsenmaata siitä, että nämä ovat ratifioineet Suomen jäsenyyden liittokunnassa. Niinistö julkaisi kiitoksensa sen jälkeen, kun Turkin parlamentti hyväksyi Suomen Nato-jäsenyyden.

”Haluan kiittää [Nato-maista] jokaista niiden osoittamasta luottamuksesta ja tuesta. Suomesta tulee vahva ja kyvykäs liittolainen, joka on sitoutunut liittokunnan turvallisuuteen”, Niinistö sanoi.

Lue lisää: Turkin parlamentti hyväksyi jäsenyyden äänin 276–0 – Stoltenberg: ”Tekee Natosta vahvemman ja turvallisemman”

Presidentti ei unohtanut naapurivaltiota, jonka jäsenyyttä Turkki ei ole vielä hyväksynyt.

”Suomi on nyt valmis liittymään Natoon. Odotamme, että saamme Ruotsin rinnallemme jäseneksi niin pian kuin mahdollista”, hän jatkoi.

Myös pääministeri Sanna Marin (sd) kiitti maita tuesta kolmella kielellä.

”Kiitos kaikille maille tuesta prosessin aikana. Liittolaisina saamme ja annamme turvaa. Puolustamme toisiamme”, hän sanoi.

Pääministeri muistutti niin ikään Suomen tuesta Ruotsille.

”Suomi seisoo nyt ja tulevaisuudessa Ruotsin rinnalla ja maan jäsenhakemuksen tukena.”

Myös puolustusministeri Antti Kaikkonen yhtyi kiittelijöiden joukkoon.

”Kiitos kaikille. 30/30. Viimeiset askeleet jäsenyyspolulla otamme aivan pian. Hieno hetki”, hän kirjoitti.

Ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr) muisteli taivalta, joka ratifiointia on edeltänyt.

”Tänään takana pitkä, yli 10 kuukauden urakka. Nato-jäsenyyttä haettiin 17.5.2022. Ensimmäiset ratifioinnit saatiin Kanadalta ja Tanskalta”, Haavisto kirjoitti Twitterissä.

”Nyt Turkin parlamentti teki päätöksensä. Eletään historiallisia päiviä”, hän jatkoi.

Vihreiden puheenjohtajan, ympäristöministerin Maria Ohisalon mukaan Suomen tulee olla myös jatkossa rauhan, demokratian ja ihmisoikeuksien puolella.

”Me voimme sisältä päin vaikuttaa siihenkin, mihin suuntaan Nato jatkossa kehittyy”, hän twiittasi.

”Pitkin matkaa on näkynyt, kuinka paljon hyötyä Suomelle on ollut hyvästä maineestaan maailmalla. Kiitos kaikille Nato-maille siitä, kuinka ripeästi jäsenyysprosessi on viety läpi tilanteessa, jossa Euroopassa on käynnissä sota.”

”Se oli siinä!” juhlistaa taasen kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo. ”Suomen paikka lännessä saa sinettinsä!”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra onnittelee Suomea ja sanoo uutisen olleen odotettu.

Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg sanoi puolestaan Turkin parlamentin äänestystuloksen olleen tervetullut.

”Tämä tulee tekemään koko Nato-perheen vahvemmaksi ja turvallisemmaksi.”

Hän myös kertoi myöhemmin perjantaina onnitelleensa Niinistöä asian etenemisestä.

Lue lisää: Stoltenberg: Suomen lippu nousee Naton pää­majaan tulevina päivinä

Viron pääministeri Kaja Kallas iloitsi Suomen puolesta.

”Rakas Suomi, tervetuloa Natoon! Meidän alueen turvallisuus vaatii meidän yhteistoimintaa ja yhteistyötä. Jatketaan eteenpäin turvallisen tulevaisuuden puolesta”, Kallas kirjoitti suomeksi.

Hän jatkoi englanniksi toteamalla tämän olevan historiallinen hetki Itämeren alueelle ja koko liittoutumalle. Kallas esitti myös toiveen, että Unkari ja Turkki ratifioisivat nyt Ruotsin liittymisen pikaisesti.

Myös Latvian ja Liettuan pääministerit huomioivat Turkin ratifiointipäätöksen kommenteissaan perjantaina.

Latvian pääministerin Krišjānis Kariņšin mukaan Natosta on tulossa entistäkin vahvempi.

”Suomen Nato-jäsenyyden ratifiointiprosessin valmistuminen on erittäin tervetullut askel kohti yhä parempaa turvallisuutta ja puolustusvalmiutta Pohjois-Atlantin alueella”, Kariņš twiittasi.

Liettuan pääministeri Ingrida Šimonytė sanoi, että Natosta on jo tullut aiempaa vahvempi, kun kaikki Nato-maat ovat ratifioineet Suomen jäsenyyshakemuksen. Hän sanoi Liettuan odottavan myös Ruotsin Nato-ratifioinnin nopeaa valmistumista.

Norjan pääministeri Jonas Gahr Støre totesi kaikkien Nato-maiden ratifioineen Suomen jäsenyyden.

”Toivotamme vahvan liittolaisen tervetulleeksi”, hän kirjoitti Twitterissä.

Myös Støre kiirehti Ruotsin pääsyä sotilasliiton jäseneksi. Støren mukaan koko Pohjoismaiden alueen liittyminen Natoon parantaa liittokunnan turvallisuutta.

”Siksi Ruotsin pitäisi olla pöydän ääressä, kun Nato-johtajat tapaavat Vilnassa”, Støre sanoi viitaten Naton heinäkuiseen huippukokoukseen.

Viimeiseksi jääneen jäsenmaa Turkin parlamentti hyväksyi yksimielisesti Suomen jäsenyyden torstaina hieman ennen vuorokauden vaihtumista. Parlamentin päätös etenee vielä Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin hyväksyttäväksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat