Tutkija: Turvallisuus näkyi asian­tuntijoiden esiin­marssina, Kaikkonen vakuutti tuen Ukrainalle jatkuvan

Seuraava tukipaketti Ukrainalle on jo valmistelussa, kertoi puolustusministeri ja kansanedustaja Antti Kaikkonen.

Turvallisuuspolitiikka ei noussut vaalikeskusteluissa keskeiseksi, koska Suomessa vallitsee aiheesta niin vahva yksimielisyys. Näin arvioi Ulkopoliittisen instituutin tutkija Iro Särkkä HS:n vaalistudiossa maanantaiaamuna.

”Kumminkin turvallisuus näkyi siellä vaalikeskustelujen taustalla. Se näkyi asiantuntijoiden esiinmarssina”, Särkkä arvioi.

Tällä hän viittasi muun muassa kokoomuksen listoilta eduskuntaan nousseisiin entisiin kenraaleihin Jarmo Lindbergiin ja Pekka Toveriin.

Lue lisää: Lukuisia julkisuudesta tuttuja nimiä nousee eduskuntaan – Joukossa tv-kasvoja ja somehahmoja

Särkän mukaan yksi syy tähän voi olla, että seuraavan vaalikauden aikana tehdään päätöksiä siitä, millaisia tavoitteita Suomi asettaa itselleen sotilasliiton jäsenenä.

Niin ikään vaalistudioon osallistunut puolustusministeri, keskustan kansanedustaja Antti Kaikkonen arvioi, että nyt nähty vaalitulos ei tule juuri vaikuttamaan Suomen turvallisuuspoliittiseen linjaan tai siihen, millainen Nato-jäsenmaa Suomesta tulee.

”En ennakoi mitään suuria linjamuutoksia, mutta sen näkee sitten kun saadaan hallitus ja hallitusohjelma kasaan”, Kaikkonen toteaa.

Särkän mukaan turvallisuuspoliittisia jakolinjoja saattaa tulevaisuudessa löytyä puolustusbudjettiin liittyvistä kysymyksistä.

Särkältä ja Kaikkoselta kysyttiin, miksi erilaiset pelot esimerkiksi hybridiuhista eivät vaalien alla toteutuneet.

Särkän mukaan keskeinen syy tähän on ollut se, että Suomi on saanut muun muassa Britanniasta ja Yhdysvalloista vahvat lupaukset tuen antamisesta.

”Keskeinen viesti Natolta on ollut, että jos jotain tapahtuu, me tullaan avuksi”, Särkkä totesi.

”Ehkä se kertoo myös Venäjän kyvyttömyydestä toimia. Nyt on laitettu resurssit Ukrainan suunnalle.”

Myös Kaikkonen jakaa arvion. Hänen mukaansa tulevaisuudessa nähdään, miten Venäjä suhtautuu Suomen toimintaan sotilasliiton sisällä.

”Varmaan omia mahdollisia vastatoimia mitoittavat sen mukaan aikanaan. Mutta nyt Venäjän huomio on Ukrainassa”, hän arvioi.

”Eihän sitä voi sulkea pois, että jotain siellä hybridipuolella vielä nähdään. Mutta voi kysyä, mitä Venäjä sillä saavuttaisi.”

Vaalistudiossa puhuttiin myös Ukrainan tarvitsemasta tuesta, joka ei katoa mihinkään, vaikka hallitus vaihtuu.

”Kyllä tätä tukea Ukrainalle jatketaan jatkossakin, ja seuraava paketti on laitettu jo valmisteluun”, Kaikkonen sanoo ja vakuuttaa, että tuen antaminen jatkuu myös toimitusministeristön aikana.

Kysymykseen siitä, tullaanko Leopard-vaunujen lähettämisestä Ukrainaan keskustelemaan jatkossa, Kaikkonen jätti vastaamatta.

Kaikkonen kommentoi myös omaa ja puolueensa tulosta.

”Henkilökohtaiset tunnelmat omasta tuloksesta ovat hyvät, mutta vähän kahtalaiset tunnelmat, koska porukka pärjäsi heikommin. Keskustassa on nyt tarkan analyysin paikka”, hyvällä tuloksella Uudeltamaalta läpi päässyt Kaikkonen kommentoi.

”Tällaista maltillista, rakentavaa, keskikentän puoluetta tarvitaan tulevaisuudessakin. Itse asiassa olen siitä varma”, hän arvioi keskustapuolueen tulevaisuutta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat