Sanna Marin jättää Sdp:n puheen­johtajuuden syksyllä, koko tiedotus­tilaisuus katsottavissa

Sanna Marin sanoo jatkavansa työtä kansanedustajana. Hän ei pidä ministeripestiä itselleen todennäköisenä.

| Päivitetty

Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin ei ole ehdolla Sdp:n puheenjohtajaksi ensi syyskuussa järjestettävässä puoluekokouksessa. Marin kertoi asiasta tiedotustilaisuudessa keskiviikkona.

Marinin mukaan syitä päätökselle on monia. Hän sanoi kuluneiden vuosien olleen hänelle henkilökohtaisesti raskaita ja oman kestokykynsä olleen koetuksella.

”Joskus joitakin ovia pitää sulkea, jotta uusia on mahdollista tulevaisuudessa avata. Aloitan kansanedustajan työni ensi viikolla, ja toivon mukaan saan elää vähän rauhallisempaa elämää, kun nämä vastuut väistyvät”, Marin sanoi.

Marin sanoi kertovansa asiasta jo nyt, jotta hänen jatkajakseen pyrkivillä olisi tarpeeksi aikaa harkita ehdokkuuttaan. Puolueen on asetettava puheenjohtajaehdokkaat toukokuun alkuun mennessä, jotta asiasta ehditään tarvittaessa järjestää jäsenäänestys.

Sdp:stä tuli sunnuntaina järjestetyissä eduskuntavaaleissa Suomen kolmanneksi suurin puolue kokoomuksen ja perussuomalaisten jälkeen.

Marin korosti olevansa tuloksesta iloinen, sillä Sdp kasvatti paikkamääräänsä, mutta totesi myös pyrkineensä jatkokaudelle pääministerinä.

Lopullinen päätös kypsyi viikon alussa vaalituloksen jälkeen, Marin sanoi.

”Nyt, kun vaalitulos oli tällainen, katson, että minulla on myös mahdollisuus oman elämäni lähtökohdista ja näkökulmista tätä harkintaa tehdä ja avata uusi sivu omassa elämässäni.”

Marin sanoi, että hänen tarkoituksensa on jatkaa työtä kansanedustajana. Hän sanoi, ettei hänelle ole tarjottu mitään kansainvälisiä tehtäviä eikä hän ole käytettävissä Sdp:n presidenttiehdokkaaksi.

Marinilta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, voisiko hänestä tulla jokin ministeri, jos Sdp päätyy hallitukseen.

”En pidä todennäköisenä sitä, että olisin itse tuossa ministeririvissä mukana.”

Marinin mukaan Sdp on valmis hallitukseen. Hän korosti puolueen olevan yhteistyökykyinen ja totesi samalla, että puolueessa on ”tiukkoja neuvottelijoita”.

Sdp:n puoluehallitus kokoontuu torstaina. Marin sanoi tiedottaneensa päätöksestään puoluehallitukselle juuri ennen keskiviikon tiedotustilaisuutta.

Puoluehallituksen on tarkoitus torstaina keskustella muun muassa Sdp:n kynnyskysymyksistä mahdollisissa hallitusneuvotteluissa. Marinin mukaan Sdp ei kuitenkaan ole lähdössä hallitukseen, joka tekisi kuuden miljardin euron leikkaukset.

Seuraavaksi alkamassa ovat hallitustunnustelut, joissa kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tunnustelee seuraavaa hallituspohjaa. Marinin mukaan kokoomuksesta ei ole alkuviikon aikana oltu Sdp:hen kovin aktiivisesti yhteydessä, mutta Orpo oli keskiviikkona yrittänyt soittaa hänelle ennen tiedotustilaisuutta.

Marin on toiminut Sdp:n puheenjohtajana ja pääministerinä joulukuusta 2019 lähtien.

Puheenjohtajan pesti vapautui, kun Antti Rinne jätti tehtävänsä. Marin voitti tuolloin äänestyksessä niukasti vastaehdokkaansa Antti Lindtmanin.

Eduskuntavaaleissa Marin valittiin kolmannelle kaudelleen kansanedustajaksi roimalla, yli 35 000 äänen potilla Pirkanmaalta. Hän toimii lisäksi Tampereella kaupungin­valtuutettuna.

Aiemmin tällä viikolla Marinin puoliso Markus Räikkönen kertoi jättävänsä työpaikkansa Headline VC -sijoitusyhtiössä. Räikkönen ei kertonut vielä jatkosuunnitelmistaan.

Oikaisu 5.4. kello 12.58: Petteri Orpo yritti soittaa Marinille keskiviikkona ennen tiedotustilaisuutta, ei torstaina.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat