Kumpula-Natri jatkaa euro­parlamentissa – ei hae Sdp:n puheen­johtajaksi

Miapetra Kumpula-Natri oli eduskuntavaaleissa ehdolla Uudenmaan vaalipiirissä ja sai yhteensä 5 445 ääntä.

Miapetra Kumpula-Natri Sdp:n vaalivalvojaisissa sunnuntaina Helsingissä.

| Päivitetty

Sdp:n Miapetra Kumpula-Natri jatkaa europarlamentaarikkona, vaikka hänet valittiin sunnuntain eduskuntavaaleissa kansanedustajaksi.

Kumpula-Natri kertoi päätöksestään tiedotustilaisuudessa torstaina. Kumpula-Natrin tilalle kansanedustajaksi nousee Uudeltamaalta Helena Marttila (sd).

Kumpula-Natri kertoi myös, ettei aio hakea Sdp:n puheenjohtajuutta. Hänen mukaansa asiaan vaikutti päätös jäädä europarlamenttiin, sillä puheenjohtajana olisi vaikeampaa toimia etänä.

”Ajattelen itse, että tuota kärkipaikkaa en hae”, Kumpula-Natri sanoi.

Jos Sdp päätyisi hallitukseen, Kumpula-Natri olisi kuitenkin kiinnostunut ministerin pestistä. Hän sanoi olevansa siitä kiinnostunut ”aina” ja totesi, ettei ministeriksi siirtyminen olisi mahdotonta.

”Ei Euroopan parlamentti ole vankila, josta ei pääse muuhun osaan.”

Kumpula-Natrin mielestä politiikasta on vaikeaa löytää henkilöä, joka ei pyydettäessä lähtisi ministeriksi.

Kumpula-Natri perusteli päätöstään jäädä EU-parlamenttiin sillä, että parlamentissa on tärkeitä asioita tehtävänä. Nykyisen parlamentin kausi kestää kesään 2024 asti.

”Henkilökohtainen panokseni Suomen eteen on tämän viimeisen vuoden aikana merkittävämpi ja suurempi.”

Kumpula-Natri aikoo parlamenttikauden jälkeen ryhtyä kansanedustajaksi. Muodollisesti asia järjestetään niin, että Kumpula-Natri ottaa ensi viikolla vastaan kansanedustajan paikkansa, mutta keskeyttää tehtävänsä heti.

Kumpula-Natri valittiin eduskuntaan Uudenmaan vaalipiiristä yhteensä 5 445 äänellä. Hänet valittiin europarlamentaarikoksi ensimmäisen kerran vuonna 2014. Ennen uraansa meppinä hän toimi 11 vuotta kansanedustajana.

Jos Kumpula-Natri olisi jättänyt EU-parlamentin, hänen tilalleen mepiksi olisi noussut Satu Taavitsainen (liik). Hän oli vielä Sdp:n ehdokas päästessään varasijalle eurovaaleissa, mutta on myöhemmin loikannut Liike Nytin riveihin.

”Ei se nyt ainakaan vähentänyt tahtoa antaa varapaikka Helena Marttilalle”, Kumpula-Natri kommentoi.

Kansanedustajaksi nouseva Marttila sanoi, että hänen varakansanedustajuutensa saattoi tulla monille yllätyksenä.

”Hyppään tehtävään suoraan lastensuojelun sosiaalityöntekijän tehtävistä, ja ehkä on sellainen olo, että vähän erilaiseen maailmaan”, Marttila sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat