perussuomalaisten EU-ryhmän vaihtamisen ajankohta liittyy Suomen hallitusneuvotteluihin, joissa puolue mahdollisesti on mukana.
Näin arvioi akatemiatutkija Timo Miettinen Helsingin yliopiston Eurooppa-tutkimuksen keskuksesta.
”Ryhmänvaihto merkitsee siirtymää maltillisempaan viiteryhmään”, Miettinen sanoo.
Perussuomalaiset vaihtaa europarlamentissa takaisin Euroopan konservatiivit ja reformistit -ryhmään (ECR). Asiasta päätti perussuomalaisten puoluehallitus.
Perussuomalaiset on ollut ECR-ryhmässä aiemmin europarlamenttikaudella 2014–2019. Vuonna 2019 puolue siirtyi uuteen, oikeistopopulististen ja EU-kriittisten edustajien ryhmään nimeltään Identiteetti ja demokratia (ID).
Perussuomalaisten europarlamentaarikot ovat Laura Huhtasaari ja Teuvo Hakkarainen.
ECR on profiililtaan maltillinen ja reformistinen, Miettinen sanoo. Ryhmään kuuluu esimerkiksi Ruotsidemokraatit.
ID-ryhmään taas kuuluu tunnettuja äärikansallismielisiä puolueita, kuten ranskalainen Kansallinen liittouma, jota johti aiemmin presidenttiehdokkaanakin ollut Marin Le Pen. Ryhmään kuuluvat myös italialainen Lega ja saksalainen AfD.
Toinen keskeinen syy liittyy ID-ryhmän puolueiden Venäjä-yhteyksiin, Miettinen sanoo.
ID-ryhmän puolueissa on sekä maltillista suhtautumista Venäjän hyökkäyssotaa kohtaan että suoranaisia kytköksiä Venäjään ja Vladimir Putiniin. Esimerkiksi Legan johtaja Matteo Salvini on aiemmin toistuvasti esiintynyt Putin-t-paidassa ja vastustanut äänekkäästi Venäjään kohdistettuja pakotteita.
”Perussuomalaiset pyrkii turvallisuuspoliittisesti erottautumaan tällaisesta viiteryhmästä”, Miettinen sanoo.
Asia todetaan epäsuorasti myös puoluehallituksen päätöksessä.
”Perussuomalaisten on EU-parlamentissa kuuluttava sellaiseen ryhmään, jonka jäsenpuolueita yhdistää tinkimätön länsimaisen sivilisaation ja eurooppalaisen turvallisuuspoliittisen arkkitehtuurin puolustaminen”, puolue perustelee.
Perussuomalaiset on siis jo aiemmin kuulunut ECR-ryhmään, johon se nyt vaihtaa takaisin. Onko odotettavissa, että puolueelle tulee hankaluuksia vanhan ryhmän linjauksiin sopeutumisessa?
Miettinen ei allekirjoita tällaista ajatusta.
”On hyvä muistaa se konteksti, jossa ID-ryhmä muodostettiin. Se oli vuoden 2019 eurovaalien jälkeen, jolloin EU-kriittiset puolueet halusivat nostaa kannatustaan ja perustaa uuden ryhmän. ID oli yrityksistä paras.”
Jo tuolloin ID-ryhmän sisällä olevat Venäjään liittyvät kytkökset ja ajattelutavat olivat toki tiedossa, Miettinen sanoo.
”Mutta Venäjän hyökkäyssota on muuttanut Eurooppaa, ja tämä viiteryhmä näyttää nyt erilaiselta. Siellä on puolueita, jotka eivät suhtaudu Venäjään samanlaisella tuomitsevuudella kuin perussuomalaiset.”