Satu Hassi syyttää vihreiden ehdokkaita toistensa kampittamisesta

Vihreiden heikko vaalimenestys on johtanut monenlaisiin analyyseihin. Pitkäaikainen kansanedustaja Satu Hassi pitää yhtenä epäonnistumisen syynä puolueen sisäistä kampittamista.

Paikastaan luopunut Satu Hassi vihreiden vaalivalvojaisissa Tampereella.

Viime sunnuntain eduskuntavaaleissa seitsemän paikkaa menettäneiden vihreiden poliitikot ovat julkaisseet runsaasti itsetutkistelevia analyyseja.

Puolueen pitkäaikainen kansanedustaja ja europarlamentaarikko Satu Hassi julkaisi Facebook-sivullaan vaalitulosta perkaavan kirjoituksen, jossa hän nosti esiin useita mahdollisia syitä vaalitappioon.

Yhtenä selityksenä laskeneeseen kannatukseen Hassi nimeää vihreiden keskinäiset välit.

Hassi kertoo kuulleensa eri puolelta maata huolestuttavia kokemuksia vihreiden keskinäisestä kampittamisesta. Hassi itse ei ollut tällä kertaa ehdolla eduskunta­vaaleissa.

Nämä kertomukset kertovat Hassin mielestä puolueorganisaation johdon epäonnistumisesta.

Lue lisää: Puoluesihteeri Veli Liikanen: ”Tosi huono tulos”

Sitä, millaista Hassin kirjoituksessaan mainitsema negatiivinen kilpailu käytännössä on, ei kirjoituksessa mainita.

Hassi ei myöskään halunnut kommentoida asiaa Helsingin Sanomille lauantaina.

Hassin mukaan Suomen vaalijärjestelmä luo paineen keskinäiseen kilpailuun. Keskinäinen kampittaminen on erityisen tuhoisaa vihreiden kaltaiselle porukalle, Hassi kirjoittaa.

Vihreä liike on vain jäsentensä ja aktiiviensa ja vaaleilla valittujen poliitikkojensa varassa, Hassi muistuttaa.

Vihreiden puoluesihteeri Veli Liikanen ei ollut lukenut Hassin kirjoitusta eikä tiennyt, mistä tapauksista oli kyse. Liikasen mukaan puoluetoimiston tietoon tulleet ongelmatilanteet ja konfliktit pyritään selvittämään yhdessä.

”Itselläni on sellainen kuva, että tällaisia tilanteita ei olisi ollut erityisen paljon. Toisaalta en luultavasti ole vielä niistä kaikista tietoinen”, Liikanen toteaa.

Liikanen oli itsekin ehdokkaana Kaakkois-Suomen vaalipiirissä. Omien kokemustensa ja kentältä kuulemiensa viestien perusteella hän arvioi kampanjoinnin sujuneen hyvässä yhteistyössä.

Lue lisää: Vihreät romahti jopa Käpylässä – Sanna Marinin viestin sanotaan vaikuttaneen äänestys­päätöksiin

Vihreiden ehdokassopimus kieltää Liikasen mukaan suorasanaisesti muiden ehdokkaiden kampanjan vahingoittamisen.

Kilpailuasetelmaa Liikanen pitää luonnollisena, koska ehdokkaat tekevät lähtökohtaisesti kampanjaa oman läpipääsynsä eteen.

”Se ei kuitenkaan tarkoita sitä, että pitäisi käyttää epäreiluja keinoja. Usein kisailu samalla listalla olevien kesken on haitallista”, Liikanen toteaa.

Vihreillä on vielä kesken laajempi purku- ja palauteprosessi, jossa kuullaan myös ehdokkaiden kokemuksia kampanjoinnista.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat