Timo Soini listaa syitä kokoomuksen vaali­voitolle ja lyttää perus­suomalaiset

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja Timo Soini kuvailee Petteri Orpon vaalivoiton eteen tekemää työtä ammattitaidolla tehdyksi. Entisestä puolueestaan hänellä ei hyvää sanottavaa ole.

Timo Soinin mukaan kokoomuksen on tehtävä ratkaisu hallituskumppaneista Sdp:n ja perussuomalaisten välillä. Kuva on vuodelta 2022.

| Päivitetty

Perussuomalaisten entinen puheenjohtaja ja ulkoministeri Timo Soini pohtii blogissaan syitä kokoomuksen viime sunnuntain vaalivoitolle.

Soinin mukaan kokoomus selvisi vaaleista voittajana kahdesta syystä: puolue pystyi tarjoamaan uskottavimman talousohjelman, jonka lisäksi ehdokasasettelu onnistui.

Soini sanoo kokoomuksen ehdokasasettelun ontuneen vain Vaasan vaalipiirissä, jossa puolueen havittelema lisäpaikka jäi saamatta.

Siitä huolimatta Soini kehuu kokoomuksen tuloksen olleen ”loistava”. Erityismaininnan häneltä saa puheenjohtaja Petteri Orpo. Soini kuvailee Orpoa ”ammattimieheksi, joka tietää pelin hengen”.

”Petteri selätti epäilijät, joita oli omassa porukassa liiankin paljon, valmiina lapinleukujensa kanssa. Nyt on pelkkiä ystäviä, ministerilistan julkistamiseen asti”, Soini kirjoittaa.

Soinin mukaan ratkaisu hallituskumppaneista on tehtävä Sdp:n ja perussuomalaisten välillä, mutta antaa ymmärtää, ettei perussuomalaisista ole hallitusvastuuseen. Hän arvostelee puoluetta kovin sanoin.

”Persujen puoluetoimiston partamaurit ovat jo antaneet tyylinäytteensä. Puoluesihteeri on rasite jo omienkin mielestä ja työmiehen tiistaina ilmestyvät muistelmat kertovat, mikä on tyyli ja sävellaji. Ettei tule yllätyksenä. Sama puolue kuin 2017 jälkipuolella”, Soini kirjoittaa.

Jo aiemmassa kirjoituksessaan Soini piikitteli puoluetoimistoa, mutta antoi tukensa puolueen puheenjohtajalle Riikka Purralle.

HS kertoi torstaina, että perussuomalaisissa on ollut pitkään jatkunutta tyytymättömyyttä puoluesihteeri Arto Luukkaseen.

Lue lisää: HS:n lähteet: Perus­suomalaisissa pitkään jatkunutta tyytymättömyyttä puolue­sihteeri Luukkaseen

Soinin mukaan kokoomuksen ja Sdp:n hallitus on mahdollinen, mutta ilman vihreitä.

”Sdp:n talouslinjalla ei tästä selvitä. Kansa hyväksyy silti sinipunan ja kompromissit, jos kaverina ovat rkp ja kd. Kaikki nämä pärjäsivät hyvin vaaleissa”, Soini kirjoittaa.

Soini johti perussuomalaisia vuosina 1997–2017 ja oli ulkoministerinä vuosina 2015–2019.

Perussuomalaisten puolueryhmä hajosi kesäkuussa 2017 kahtia. Yhteensä 22 puolueen kansanedustajaa ilmoitti jättävänsä ryhmän. Heistä 20 siirtyi uuteen ryhmään, joka jatkoi hallituksessa. Soini oli lähtijöiden joukossa. Edustajat kertoivat ryhmän nimeksi Uusi vaihtoehto, sittemmin Siniset.

Jussi Halla-ahon johtamien perussuomalaisten eduskuntaryhmään jäi 15 kansanedustajaa.

Uutista täydennetty 9.4. kello 16.15 maininnalla Soinin aiemmasta blogikirjoituksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat