Kokoomuksen Petteri Orpo on jakanut puolueille 24 hallitustunnustelukysymystä, joiden perusteella maahan aletaan muodostaa uutta hallitusta.
”Haluamme kartoittaa hyvin laajasti puolueiden näkemyksiä eri yhteiskunnan alojen kysymyksiin ja ongelmiin”, Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa perjantaina.
Orpon mukaan laaja-alaiset kysymykset tuottavat hallitustunnustelijalle parhaimman mahdollisimman tiedon. Kysymysten aiheet liittyvät esimerkiksi julkiseen talouteen, työvoimapulaan, sosiaali- ja terveyspalveluihin, luontokatoon, EU:hun ja sotilasliitto Natoon.
Kaikki Orpon kysymykset löytyvät tästä jutusta.
Kokoomuksen Petteri Orpo ja Kai Mykkänen (kok) ensimmäisen hallitustunnustelutilaisuuden alussa eduskunnassa perjantaiaamuna.
Orpo valittiin perjantaina virallisesti hallitustunnustelijaksi. Hän kuvaili tätä suureksi kunniaksi.
Orpo odottaa eduskuntaryhmiltä vastauksia kysymyksiin ensi viikon tiistaina kello 12 mennessä. Kaikki vastaukset julkaistaan tämän jälkeen.
Kysymyksistä suuri osa käsittelee taloutta. Orpo sanoi, että kokoomus edellyttää hallituskumppaneitaan sitoutumaan kuuden miljardin sopeutukseen seuraavalla vaalikaudella.
”Kaikkein oleellisin kysymys on se, että millä tavalla turvataan suomalainen hyvinvointiyhteiskunta, sen tasa-arvoiset ja laadukkaat palvelut. Ja sen taustalla minun ajattelussani on terve julkinen talous ja kasvava talous”, Orpo sanoi ja totesi kaikkien kysymysten liittyvän tähän ajattelutapaan.
Yksi Orpon kysymyksistä koskee sitä, olisiko kyseinen puolue oppositiossakin valmis tukemaan puolueensa tavoitteiden toteutumista. Orpo kiisti, että kyse olisi vähemmistöhallitusta koskevasta kysymyksestä.
Hänen mukaansa kysymyksellä tarkoitetaan, onko mahdollista ajatella parlamentaarista yhteistyötä ja ”joissain asioissa laajemman rintaman rakentamista”. Hän otti esimerkeiksi menneeltä kaudelta koronaviruspandemian hoitamisen ja Naton jäsenyyden hakemisen.
Orpo aikoo käydä puolueiden kanssa kahdenvälisiä neuvotteluja 24. ja 25. huhtikuuta. Hänen mukaansa tämän jälkeen alkaa hahmottua, miltä pohjalta hallitusta aletaan neuvotella.
Kun mukaan kutsuttavat puolueet ovat selvillä, alkavat varsinaiset hallitusneuvottelut. Orpo ei omien sanojensa mukaan ole asettanut neuvottelujen aloittamiselle tiukkaa aikataulua. Hänen mukaansa päivämäärää tärkeämpää on se, että pohjalla on varmuutta.
”Vapun ympärillä pitäisi alkaa olla valmista”, hän kuitenkin arvioi neuvottelujen aloittamisesta.
Orpo sanoi tähän mennessä olleensa yhteydessä kaikkiin puolueisiin ”suht tasapuolisesti”.
Muiden puolueiden puheenjohtajat arvioivat kysymyspatteriston olevan monipuolinen ja varsin odotetun kaltainen.
”Sdp:llä ei ole mitään ongelmaa vastata näihin”, sanoi puheenjohtaja Sanna Marin (sd).
Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi pitävänsä kysymyksiä varsin tasapainoisia. Hän kiinnitti huomiota talouskysymysten suureen määrään.
”Hyvin monipuoliset kysymykset”, Purra sanoi tuoreeltaan.
Rkp:n Anna-Maja Henriksson sanoi tuoreeltaan, että kysymyksiin voisi vielä lisätä kohdan suomalaisten liikkumisesta. Kohdassa 10 tosin kysytään muiden kysymysten ohessa, miten puolueet tukisivat liikunnallisen elämäntavan yleistymistä.
Vihreiden Maria Ohisalo puolestaan kiinnitti huomiota siihen, että päästöjen vähentämisestä kysyttiin, mutta hiilinieluista ei kysytty mitään. Vasemmistoliiton Li Andersson olisi kaivannut lisää kysymyksiä köyhyyden ja eriarvoisuuden vähentämisestä. Kristillisdemokraattien Sari Essayah piti kysymyksiä hyvinä.
Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ja Liike Nytin puheenjohtaja Harry Harkimo tiettävästi poistuivat tilaisuudesta heti kysymykset saatuaan.
Keskustan edustajien tuolit tyhjenivät heti tilaisuuden alun jälkeen.
Eduskuntaryhmät vastaavat kysymyksiin kirjallisesti. Vastausten ja ryhmien kanssa käytyjen keskustelujen jälkeen vetäjä kutsuu koolle kaikki eduskuntaryhmät kertoakseen, mitkä puolueet siirtyvät hallitusneuvotteluihin.
Jo etukäteen keskusta on ilmaissut hyvin vahvasti, että sen paikka tällä vaalikaudella on oppositiossa. Myös vihreät on ilmaissut, että kynnys lähteä hallitusyhteistyöhön on äärimmäisen korkea. Vasemmistoliiton Li Andersson on kertonut, että puolue ei ole käytettävissä kokoomuksen ja perussuomalaisten varaan muodostettavaan hallitukseen.
Varsinaisissa hallitusneuvotteluissa sovitaan hallitusohjelman sisällöstä ja tehdään päätökset hallitukseen osallistumisesta. Neuvotteluiden aikana jokin puolue voi jättäytyä neuvotteluista pois ja jokin toinen ryhmä tulla uutena mukaan.
Sdp:n Sanna Marin saapui Petteri Orpon (kok) johtamaan ensimmäisen tunnustelutilaisuuteen perjantaiaamuna.