Perussuomalaisten ehto hallitukseen lähtemiselle on ”haitallisen maahanmuuton” kiristäminen, sanoo perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra.
Purra kommentoi asiaa toimittajille eduskunnassa ennen virallisten hallitustunnustelujen alkamista. Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo valittiin perjantaina hallitustunnustelijaksi ja hän jakoi hallituksen tekemiseen liittyvät kysymykset puolueille.
Todennäköisimpänä on pidetty hallitusta, joka syntyy kahden suurimman puolueen, kokoomuksen ja perussuomalaisten ympärille. Tämä on HS-gallupin mukaan myös suomalaisten suosikkivaihtoehto tulevaksi hallituspohjaksi.
Purran mukaan epävirallisia keskusteluja kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä on käyty.
Kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä isoimmat linjaerot liittyvät suhtautumiseen työperäiseen maahanmuuttoon ja ilmastotoimiin.
Yksi kokoomuksen kysymyksistä on, miten eri puolueet lisäisivät kansainvälistä rekrytointia työvoiman saatavuuden turvaamiseksi.
Riikka Purra (ps) hallitustunnustelutilaisuudessa perjantaina.
Purra totesi ennen kysymysten julkistamista, että perussuomalaiset ei vastusta kaikkea työperäistä maahanmuuttoa. Tervetulleita ovat koulutetut osaajat ja he, jotka integroituvat Suomeen.
”Perussuomalaiset ei lähde hallitukseen, joka ei merkittävästi kiristä Suomeen saapuvaa haitallista maahanmuuttoa”, Purra linjasi.
Purran mukaan perussuomalaiset vastustaa sellaista työperäistä maahanmuuttoa, joka ”nojaa sosiaaliturvaan”. Hän mainitsi esimerkiksi matalapalkka-alat.
Purra sanoi uskovansa, että muista asioista puolueet pääsevät helpommin sopuun.
Yksi kokoomuksen hallituskysymyksistä liittyy myös ilmastonmuutoksen torjuntaan. Siinä kysytään, mitkä ovat puolueiden mielestä tärkeimmät keinot päästöjen vähentämiseksi ja millä keinoin ne ovat valmiita edistämään Suomen hiilineutraalisuustavoitetta.
Ennen kysymysten julkistamista Purra toisti näkemyksensä, että Suomi tuskin tulee saavuttamaan tavoitettaan olla hiilineutraali vuonna 2035.
”Perussuomalaiset ei vastusta ilmastotoimia, eikä välttämättä edes sitä, että olemme parempia kuin muut. Mutta sen sijaan näin ylenmääräinen kunnianhimo, verrattuna meidän oleellisiin kilpailijamaihimme ja Euroopan unioniin, se ei ole järkevää.”
Purra korosti esimerkiksi taloustilanteen, energiakriisin ja huoltovarmuuden huomioimista.
Kokoomuksen kysymysten julkistamisen jälkeen Purra kuvasi niitä tasapainoisiksi.
”Tällaisella vaalituloksella perussuomalaiset totta kai tavoittelee hallituspaikkaa mutta ei hinnalla millä hyvänsä”, Purra sanoi.
Toinen mahdollinen hallitusvaihtoehto voisi olla kokoomuksen ja Sdp:n ympärille syntyvä sinipunahallitus.
Kokoomuksen ja Sdp:n välillä on kuitenkin isoja näkemyseroja talouspolitiikassa. Kokoomus vaatii, että julkista taloutta on tasapainotettava kuudella miljardilla eurolla, mikä tarkoittaa leikkauksia, veronkorotuksia ja rakenteellisia uudistuksia.
Kokoomuksen puolueille esittämistä kysymyksistä yksi koskee tätä. Siinä kysytään, sitoutuvatko puolueet valtiovarainministeriön esittämään julkisen talouden tasapainottamisen mittaluokkaan, joka on juuri kuusi miljardia alkaneella vaalikaudella.
Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin sanoi ennen kysymysten julkistamista, että Sdp tulee pitämään kiinni omista näkemyksistään.
Sanna Marin (sd) hallitustunnustelutilaisuudessa perjantaina.
”Sdp ei ole lähdössä sellaiseen hallitukseen, joka leikkaa ihmisten peruspalveluista, koulutuksesta ja sosiaaliturvasta”, Marin sanoi.
”Sellaisiin toimiin emme lähde, jotka kohtuuttomasti vaikeuttavat ihmisten elämää.”
Marin sanoi käyneensä Orpon kanssa keskusteluita vain ”kevyellä” tasolla.
”On todettava, että yhteydenpito ei ole kovin aktiivista kokoomuksen suunnalta Sdp:hen ollut”, hän sanoi.