Sdp ja vihreät arvostelevat Orpon valitsemaa sana­muotoa ilmasto­kysymyksessä

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo antoi perjantaina kaikille puolueille listan kysymyksiä, joiden vastausten perusteella maahan aletaan muodostaa uutta hallitusta.

Vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen ja Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman

Sdp:n ja vihreiden kansanedustajat arvostelevat hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok) sanamuotoja ilmastonmuutosta koskevissa kysymyksissä.

Orpo antoi perjantaina kaikille puolueille listan kysymyksiä, joiden vastausten perusteella maahan aletaan muodostaa uutta hallitusta. Listassa on yhteensä 24 kysymystä, ja ne koskevat esimerkiksi taloutta, sosiaali- ja terveydenhoitoa, hyvinvointia ja ulkopolitiikkaa.

Ilmastonmuutosta koskevat kysymykset kokoomus muotoili seuraavasti:

”Mitkä ovat mielestänne tärkeimmät keinot päästöjen vähentämiseksi? Millä keinoin olette valmiita edistämään Suomen hiilineutraalisuustavoitetta ja suomalaisten yritysten puhtaan viennin kasvattamista? Oletteko valmiita luomaan edellytykset uusille ydinvoimainvestoinneille ja pienydinvoimalle?”

Lisäksi Orpo kysyy puolueilta, miten ne torjuisivat luontokatoa ja vahvistaisivat luonnon monimuotoisuutta.

Monissa muissa kysymyksissä Orpo on valinnut kysyä sitoutumisesta erilaisiin tavoitteisiin, kuten julkisen talouden sopeuttamiseen, tutkimus- ja kehittämismenojen nostamiseen sekä EU- ja Nato-jäsenyyksiin.

”Samaa sitoutumista ei kuitenkaan etsitä ilmasto- ja luontoasioissa”, kirjoittaa esimerkiksi vihreiden kansanedustaja Oras Tynkkynen viestipalvelu Twitterissä.

”Hallitustunnustelija ei kysy, ovatko puolueet valmiita sitoutumaan hiilineutraaliuden saavuttamiseen 2035. Myöskään sitoutumista Suomen tavoitteeseen pysäyttää luontokato ei kysytä.”

Saman nostivat Twitterissä esiin myös Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman ja tuore kansanedustaja Pinja Perholehto (sd).

Muotoilua on tulkittu niin, että perussuomalaisten olisi näin helpompaa vastata kysymykseen. Perussuomalaiset vastustaa vuoden 2035 hiilineutraaliustavoitetta.

Kokoomuksen Orpolta kysyttiin ilmastokysymyksestä eduskunnassa tiedotustilaisuuden jälkeen.

”Ei kannata tulkita näin tarkasti. Siinähän lukee, oletteko valmiita sitoutumaan hiilineutraaliustavoitteeseen. Eiköhän se ole ilmastolaissa”, Orpo sanoi.

Näin ei kysymyksessä kuitenkaan sanatarkasti lue, vaan siinä kysytään keinoja tavoitteeseen pääsemiseksi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat