Orpo: Kuuden miljardin sopeutus yhä keskeisin asia tulevalle hallitukselle

Kokoomus päättää muiden puolueiden vastausten ja ensi viikolla käytävien keskustelujen perusteella, mitkä puolueet etenevät varsinaisiin hallitusneuvotteluihin. HS näyttää Ilta-Sanomien suoraa lähetystä eduskunnasta.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo kommentoi keskiviikkona eduskuntaryhmiltä saamiaan vastauksia ja hallitustunnustelujen etenemistä.

| Päivitetty

Hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok) tavoite on, että hän voisi ilmoittaa hallituspohjan ennen vappua. Näin hallitusneuvottelut voisivat alkaa toukokuun alussa. Orpo kommentoi hallitustunnustelujen tilannetta keskiviikkona eduskunnassa medialle.

Puolueet julkaisivat eilen tiistaina vastauksensa Orpon kysymyksiin. Kokoomus käyttää niitä ja puolueiden kanssa käymiään keskusteluita pohtiessaan, mitkä puolueet voisivat päästä yhteisymmärrykseen tulevan hallituksen ohjelmasta.

Keskiviikkona Orpo ei ottanut vielä kantaa yksittäisten puolueiden vastauksiin eikä mahdollisiin hallituspohjiin. Hän sanoi kaikkien puolueiden vastausten vaativan vielä tarkentavia keskusteluja.

Orpon tiedotustilaisuuden tekstimuotoinen hetki hetkeltä -seuranta löytyy tämän uutisen lopusta.

Orpon mukaan kuuden miljardin sopeutus on edelleen kokoomukselle talouden osalta keskeisin asia. Kun puolueet tiistaina julkaisivat kynnyskysymyksensä hallitukseen menolle, kokoomuksen kynnyskysymyksenä ei kuuden miljardin vaatimusta ollut.

”Meillä on samat puheet ennen ja jälkeen vaalien. 6+3 on keskeisin asia talouden osalta”, Orpo kuitenkin vakuutti.

”Se on se, minkä pohjalta tätä hallitusohjelmaa lähdetään rakentamaan. Siinä ei ole mitään lipsumista tapahtunut.”

6+3:lla Orpo tarkoittaa valtiovarainministeriönkin vaatimusta, että alkaneella vaalikaudella julkista taloutta pitää vahvistaa kuudella miljardilla eurolla ja seuraavalla vaalikaudella kolmella miljardilla eurolla. Sopeutukset voivat tarkoittaa joko menoleikkauksia, veronkorotuksia tai rakenteellisia uudistuksia.

Orpo sanoi haluavansa puolueilta vielä lisää vastauksia kestävän kasvun lisäämisestä ja sopeutuksen tarpeesta, määrästä ja keinoista. Hän mainitsi myös sosiaalisen ja ekologisen kestävän kehityksen ja energiamurroksen, ilmastonmuutoksen ja luontokadon.

”Nämä ovat ihan keskeisiä kysymyksiä kokoomukselle ja itsellemme.”

Orpo sanoi myös pelkäävänsä, että talouden tilanne on vielä huonompi kuin mitä nyt tiedetään.

”Tämä pitää kerta kaikkiaan siivota.”

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä arvioi keskiviikkona HS:n haastattelussa, että kuuden miljardin euron julkisen talouden sopeutus yhdessä vaalikaudessa edellyttää myös sosiaali- ja terveyspalveluista, sosiaaliturvasta ja koulutuksesta leikkaamista.

HS kysyi asiasta Orpolta tiedotustilaisuudessa.

”Olemme muiden puolueiden tapaan ilmoittaneet, että koulutuksen pitää olla erityissuojeluksessa”, hän vastasi.

Sosiaali- ja terveydenhuollosta Orpo toisti vaalien alla sanomansa siitä, että sen kustannukset kasvavat joka tapauksessa automaattisesti.

”Asioita voidaan tehdä paremmin, eli nostaa tuottavuutta sote-palveluissa niin, että niihin lisätään vähemmän rahaa.”

Sosiaaliturvan leikkauksista kysyttäessä Orpo sanoi, että Suomessa on lähes puoli miljoonaa työtöntä.

”Me halutaan laittaa työnteon kannusteet kuntoon”, hän sanoi.

Orpo mainitsi ansiosidonnaisen työttömyysturvan porrastamisen ja lyhentämisen ja sanoi, että kokoomus haluaa käydä läpi sosiaaliturvaa indeksien osalta.

Lue hetki hetkeltä -seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat