Kauhavan kaupunki haluaa Naton tuki­kohdan

Kauhavalla sijaitsee lentokenttä, jonka yhteydessä toimi vuoteen 2014 asti Puolustusvoimien Lentosotakoulu.

Kaksi Fouga Magister -konetta näytillä Kauhavan entisen Lentosotakoulun pihalla. Kuva on vuodelta 2015.

Kauhavan kaupunki tavoittelee Naton tukikohtaa alueelleen. Tämä on yksi hallitusohjelmatavoitteista, joista Kauhavan kaupunginhallitus päätti yksimielisesti maanantaina.

”Kauhavan kaupunki pitää tärkeänä, että Suomi esittää Pohjois-Atlantin Liitolle tukikohdan perustamista Kauhavalle”, kaupunki toteaa tiedotteessaan.

Kauhavalla sijaitsee sotilaskäytössä ollut lentokenttä, jossa toimi vuoteen 2014 asti Puolustusvoimien Lentosotakoulu. Lentosotakoulun toiminnot siirrettiin tuolloin Jyväskylään Tikkakoskelle. Kauhavan kaupunki vastusti siirtämistä.

Lentokentän tiloissa on toiminut Lentosotakoulun lakkauttamisen jälkeen esimerkiksi turvapaikanhakijoiden vastaanottokeskus.

Kauhava kehuu tiedotteessaan lentokentän sijaintia keskeiseksi Baltian, Itämeren ja kaikkien Pohjoismaiden kannalta.

”Kauhavan lentokentällä on keskeisen sijainnin lisäksi hyvät logistiset yhteydet niin maitse, rautateitse kuin meriteitse. Junarata kulkee vieressä, valtatie 19 ja kantatie 63 kulkevat Kauhavan läpi ja satamiakin on lähistöllä kolme kappaletta”, sanoo kaupunginjohtaja Vesa Rantala tiedotteessa.

Kauhavalla on myös muita hallitusohjelmatavoitteita, esimerkiksi kotimaisen energiantuotannon kasvattaminen ja turkistuotannon edellytysten turvaaminen.

Suomelle ei ole tarjottu Naton tukikohtaa. Nato ei ole perinteisesti aktiivisesti pyrkinyt sijoittamaan pysyviä toimintoja uusin jäsenmaihinsa.

Puolueista esimerkiksi kokoomus on sanonut tavoittelevansa Suomeen Naton pysyvää tukikohtaa. Keskusta on linjannut, että se suhtautuu tukikohdan perustamiseen avoimesti.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat