Keskustan kansanedustaja pettyi puolueensa toimintaan hallitus­tunnusteluissa

Keskusta jätti poikkeuksellisesti vastaamatta hallitustunnustelijan kysymyksiin. Puolueen kansanedustaja Hilkka Kemppi olisi toivonut, että keskustelua puolueen hallitukseen osallistumisesta olisi käyty pidempään.

Keskustan kansanedustaja Hilkka Kemppi kuvattuna eduskunnassa aiemmin huhtikuussa.

Keskustan toisen kauden kansanedustaja Hilkka Kemppi olisi halunnut, että keskusta olisi vastannut hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok) kysymyksiin puolueille.

Orpo kysyi puolueilta joukon kysymyksiä, joiden vastausten perusteella maahan aletaan muodostaa uutta hallitusta. Poikkeuksellisesti keskusta ei vastannut kysymyksiin yksityiskohtaisesti, vaan jätti yhden vain sivun mittaisen vastauksen, jossa se ilmoitti menevänsä oppositioon.

Kempin mielestä keskustan ei olisi pitänyt toimia näin.

”Olin pettynyt. Olin pettynyt siihen, että vastasimme tällä tavalla”, Kemppi sanoo.

Hän perustelee kantaansa toteamalla, että puolueen on kohteliasta avata poliittisia linjojaan aina, ”kysytään niistä kuinka monta kertaa tahansa”.

”Lähden aina siitä, että silloin kun kysytään, pitää vastata. Ja jokaiseen kysymykseen meillä on hyvät vastaukset.”

Kemppi sanoo kertoneensa kantansa eduskuntaryhmän kokouksessa viime viikon keskiviikkona. Hänen mukaansa vastaamatta jättämisestä ei päättänyt eduskuntaryhmä, vaan puoluejohto.

Kemppi sanoo, ettei saanut kokouksessa juuri tukea mielipiteelleen.

”En muista kuulleeni samanlaista puheenvuoroa keneltäkään muulta. Jäin selvästi vähemmistöön siinä ajatuksessa.”

Kemppi ei puhu siitä, millainen mielikuva puolueesta syntyy vastauksen perusteella. Hän korostaa, kuinka puolueiden velvollisuus on kertoa omista linjoistaan niistä kysyttäessä.

”Mutta toki uskon, että tämä ei ole niin kriittinen kysymys. Kyllähän keskustan linjat on avattu aiemminkin ja esimerkiksi vaaleissa.”

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko ilmoitti heti eduskuntavaalien jälkeisenä maanantaina, että keskustan paikka on oppositiossa. Hän on toistanut viestinsä myös tämän jälkeen useita kertoja.

”Olisin toivonut, että oltaisiin pidempään käyty tätä keskustelua”, Kemppi sanoo.

Hän mielestään puolueen olisi pitänyt kysymyksiin vastaamisen jälkeen katsoa, miten keskustan tavoitteet vertautuvat muiden puolueiden tavoitteisiin.

”Olen nähnyt niin, että oppositioon ei pyritä.”

Keskustan puoluehallitus ja puoluevaltuusto ovat tukeneet Saarikon näkemystä oppositioon menemisestä.

Kemppi uskoo, ettei kysymyksiin vastaaminen kuitenkaan olisi muuttanut lopputulosta keskustan kannalta. Hän perustelee näkemystään talouskysymyksillä.

Hänen mielestään kokoomuksen esittämä mittava julkisen talouden sopeuttaminen tarkoittaa riskiä alueellisen eriarvoisuuden kasvamiselle.

”Alueellinen tasa-arvo on meidän puolueellemme kynnyskysymys.”

Keskusta kärsi eduskuntavaaleissa suuren tappion. Puolue menetti kahdeksan kansanedustajan paikkaa ja 2,5 prosenttiyksikköä kannatustaan.

Kemppi ei usko, että kannatukselle on merkitystä sillä, onko keskusta hallituksessa vai oppositiossa. Hänen mielestään keskustan pitäisi nyt kohottaa itsetuntoaan, luoda visio, joka yhdistää puoluetta ja olla jakaantumatta sisäisesti.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat