Budjetti­päällikkö: 6 miljardin euron sopeutus vaatii leikkaamista sotesta, sosiaali­turvasta ja koulutuksesta

Säästötavoitteen saavuttaminen on budjettipäällikkö Mika Niemelän mukaan ”käytännössä mahdotonta”, jos jokin suurista menoeristä suljetaan leikkausten ulkopuolelle.

Valtiovarainministeriön budjettipäällikkö Mika Niemelä.

Valtiovarainministeriön esittämä kuuden miljardin euron julkisen talouden sopeutus yhdessä vaalikaudessa edellyttää myös sosiaali- ja terveyspalveluista, sosiaaliturvasta ja koulutuksesta leikkaamista. Näin arvioi budjettipäällikkö Mika Niemelä.

Ministeriö julkisti omat meno- ja verokartoituksensa maaliskuussa.

”Esittämästämme listasta yli puolet koostuu sosiaalipuolen ja koulutuksen säästöistä. Jos jokin näistä budjetin suurista menoeristä suljetaan kokonaan leikkausten ulkopuolelle, se aiheuttaisi kestämättömän suuren leikkauspaineen pienempiin menoeriin. Kyllä se yhtälö olisi käytännössä mahdoton. Etenkin, jos verotusta ei kiristetä”, Niemelä sanoo HS:lle.

Hänen mukaansa urakka vaikeutuisi entisestään, jos uusi hallitus tekisi myös menolisäyksiä tai veronkevennyksiä. Tällöin sopeutustarve kasvaisi kuudesta miljardista eurosta entisestään.

Hallitustunnusteluja johtavan kokoomuksen ja esimerkiksi Sdp:n näkemyksiä ja kynnyskysymyksiä onkin hyvin vaikea sovittaa yhteen.

Kokoomuksen puheenjohtaja, hallitustunnustelija Petteri Orpo sanoi keskiviikkona, että kuuden miljardin sopeutus on edelleen kokoomukselle talouden osalta keskeisin asia.

Lue lisää: Orpo: Kuuden miljardin sopeutus yhä keskeisin asia tulevalle hallitukselle

Valtiovarainministeriön mielestä sopeutustarve on niin suuri, että myös verotusta on kiristettävä. Kokoomus kuitenkin vastustaa verotuksen kiristämistä.

Sdp taas linjasi kynnyskysymyksessään Orpolle, ettei puolue osallistu hallitukseen, joka leikkaa koulutuksesta, sosiaali- ja terveyspalveluista tai sosiaaliturvasta. Sen sijaan Sdp ajaa koulutukseen sekä sosiaali- ja terveyspalveluihin lisäpanostuksia.

Kaikki puolueet ovat panneet toivoaan niin sanottuihin kasvua ja työllisyyttä edistäviin rakenteellisiin uudistuksiin. Budjettipäällikkö Niemelä haluaa keskusteluun realismia.

”Rakenteelliset toimet purevat hitaasti. On erittäin vaikea saada aikaiseksi sellaisia toimia, jotka toisivat miljardiluokan säästöt yhdessä vaalikaudessa.”

Käytännössä se tarkoittaa, että valtaosa kokoomuksen vaatimasta kuuden miljardin euron sopeutuksesta on tehtävä suorilla leikkauksilla ja mahdollisesti veronkiristyksillä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat