Järjestöt: Suomalaisten kunnon rapautuminen ja mielenterveys­ongelmat uhkaavat talouden perustaa

”Tarvitaan iso yhteiskunnallinen muutos, jotta meillä olisi aikaa ja voimia tehdä asioita, jotka tekevät meille hyvää ja auttavat palautumaan”, sanoo kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestön Kultan pääsihteeri Rosa Meriläinen.

”Toimintakyvyn kriisi vaatii tulevalta hallitukselta uudenlaista johtajuutta ja rohkeita satsauksia ennaltaehkäisyyn”, sanoo Olympiakomitean toimitusjohtaja Taina Susiluoto tiedotteen mukaan.

Talous- ja työllisyystavoitteet eivät toteudu, ellei väestön toimintakykyyn panosteta, katsovat Suomen Olympiakomitea, Mieli sekä Kulttuuri- ja taidealan keskusjärjestö Kulta tiedotteessaan.

Olympiakomitean toimitusjohtajan Taina Susiluodon mukaan fyysisen kunnon rapautuminen ja mielenterveyden ongelmat eivät ole ainoastaan yksilötason inhimillinen tragedia, vaan ne haastavat Suomen hyvinvointivaltion ja talouden perustaa.

Järjestöt vaativat, että seuraavaan hallitusohjelmaan kirjataan konkreettiset toimet, joilla kaikenikäisten toimintakykyä voidaan vahvistaa.

Olympiakomitean mukaan viime vuosina erityisen huolestuttava on ollut nuorissa ikäryhmissä tapahtunut muutos. Vain noin kolmasosa peruskoululaisista liikkuu terveytensä kannalta riittävästi.

Lisäksi erityisesti nuorten ja nuorten aikuisten mielenterveys on heikentynyt huomattavasti viime vuosina.

”Tarvitaan iso yhteiskunnallinen muutos, jotta meillä olisi aikaa ja voimia tehdä asioita, jotka tekevät meille hyvää ja auttavat palautumaan. Esimerkiksi suurin osa suomalaisista haluaisi lukea enemmän, mutta keskittymiskyky ja aika ei vain tunnu riittävän”, sanoo Kultan pääsihteeri Rosa Meriläinen tiedotteessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat