Sdp:n Mäkynen: Kokoomuksen kanssa ei ole lähennytty

Sdp:n kansanedustajan Matias Mäkysen mielestä kokoomuksen kysymyksenasetteluja hallitustunnustelukysymyksissä on ylitulkittu.

Sdp:n varapuheenjohtaja, kansanedustaja Matias Mäkynen sanoo, etteivät Sdp ja kokoomus ole lähentyneet toisiaan hallitustunnusteluissa.

Mäkynen vastasi toimittajien kysymyksiin keskiviikkona eduskunnassa. Häneltä kysyttiin, ovatko Sdp:n ja kokoomuksen talouslinjat lähentyneet toisiaan hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok) kysymyksiin vastaamisen jälkeen.

”Me annoimme vastaukset ihan vaaliohjelmamme, oman talouslinjamme pohjalta. Eikä ole käyty mitään neuvotteluja, joissa olisi lähennytty”, Mäkynen sanoi.

”Hallitusneuvottelut käydään aikanaan, jos kutsu käy, eikä sinänsä ole mitään sen kummempaa vastaantuloa nähdäkseni tullut suuntaan tai toiseen.”

Puolueet vastasivat tiistaina Orpon kysymyksiin. Maahan aletaan muodostaa uutta hallitusta vastausten ja puolueiden välisten keskustelujen perusteella.

Kokoomuksen ja Sdp:n sekä pienempien puolueiden muodostama sinipunahallitus on yksi mahdollisista vaihtoehdoista tulevaksi hallitukseksi. Hieman todennäköisempänä on kuitenkin pidetty kokoomuksen ja perussuomalaisten rakentamaa oikeistohallitusta.

Lue lisää: Näkymä oikeisto­hallituksesta on yhä vahva, vaikka Rkp:n ja perussuomalaisten sanailu kovenee

Valtiovarainministeriö on arvioinut, että julkista taloutta täytyy sopeuttaa kuusi miljardia euroa tällä vaalikaudella ja kolme miljardia euroa seuraavalla. Orpo kysyi puolueilta sitoutumista tähän, mutta jätti tarkat luvut mainitsematta.

Myös siihen on kiinnitetty huomiota, ettei kokoomus aiemmista puheistaan huolimatta asettanut kuuden miljardin sopeutuksia kynnyskysymykseksi, kun se itse vastasi Orpon kysymyksiin.

”Mielestäni vähän ylitulkittiin kokoomuksen kysymyksenasetteluja”, Mäkynen kuitenkin sanoi.

Mäkysen mielestä kokoomus on ollut tässä kuuden ja kolmen miljardin linjassaan selvä, vaikka kyseisiä lukuja ei Orpon kysymyksessä mainita.

Orpo itse vakuutti keskiviikkona, että kuuden miljardin sopeutus on edelleen kokoomukselle talouden osalta keskeisin asia.

Esimerkiksi Sdp:n eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman arvioi tiistaina Ilta-Sanomille, että puolueiden antamien vastausten perusteella tilanne oli ”jonkin verran muuttunut”.

”Yksikään puolue Liike nytiä ja Kd:tä lukuun ottamatta ei ole suoraan ilmoittanut kuittaavansa VM:n esittämää 6 miljardin sopeutusta sellaisenaan. Lisäksi kokoomus ei enää ilmoita, että 6 miljardia on kynnyskysymys. Kyllä tämä tarkoittaa sitä, että talouskysymyksissä kaikkein suurimmat erot näyttäisivät tasoittuneen”, Lindtman sanoi lehdelle.

Sdp:stä on aiemmin kuulunut, ettei kokoomus ole käynyt heidän kanssaan hallitustunnusteluja tosissaan. Lindtmanin sanoi ”ilmassa olevan merkkejä” siitä, että aitoja tunnusteluja ryhdytään käymään.

Matias Mäkyseltä kysyttiin tiistaina lisäksi vastauksia kokoomuksen erilaisiin uudistuksiin ja sopeutustoimiin. Mäkysen mukaan Sdp ei aio leikata ansiosidonnaisesta työttömyysturvasta.

Mäkysen mukaan Sdp ei ole valmis myöskään niin sanottuun indeksijarruun, jos se tarkoittaa leikkauksia sosiaaliturvasta, koulutuksesta tai peruspalveluista.

”Mutta kyllähän meillä on indeksisidonnaisia menoja yhteiskunnassa muitakin. Niitä olemme valmiita tarkastelemaan”, Mäkynen sanoo.

Lähes kaksi kolmasosaa valtion budjetista, noin 52 miljardia euroa, on sidottu erilaisiin indekseihin kuten kuluttajahintaindeksiin, työeläkeindeksiin tai kansaneläkeindeksiin. Se tarkoittaa, että näitä menoja korotetaan vuosittain kustannusten nousua vastaavasti.

Indeksijarru tarkoittaisi, että korotuksia ei toteutettaisi tai että niitä toteutettaisiin vain osittain.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat