Orpo perusteli ristiriitaa budjetti­päällikön puheisiin: ”Minulla on hieman erilainen tulokulma”

Valtiovarainministeriön mukaan 6 miljardin euron sopeutus edellyttää leikkauksia myös sote-palveluista ja koulutuksesta. Orpon mukaan varsinaisia leikkauksia palveluista ei tarvita, sillä säästötarve voidaan hoitaa ”tekemällä asioita paremmin”.

Petteri Orpo piti keskiviikkona tiedotustilaisuuden hallitusneuvotteluista eduskunnan Valtiosalissa.

Hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok) mukaan julkista taloutta pystytään sopeuttamaan alkavalla vaalikaudella kuuden miljardin euron edestä ilman leikkauksia sosiaali- ja terveyspalveluihin tai koulutukseen.

Valtiovarainministeriön (VM) budjettipäällikkö Mika Niemelä sanoi aiemmin keskiviikkona HS:lle, että kuuden miljardin sopeutus edellyttää leikkaamista myös sosiaali- ja terveyspalveluista ja koulutuksesta.

Näin on Niemelän mukaan etenkin, jos verotuksen kiristämisestä pidättäydytään kokoomuksen vaatimalla tavalla.

Lue lisää: Budjetti­päällikkö: 6 miljardin euron sopeutus vaatii leikkaamista sotesta, sosiaali­turvasta ja koulutuksesta

Lue lisää: Orpo: Kuuden miljardin sopeutus yhä keskeisin asia tulevalle hallitukselle

Orpo sanoi tiedotustilaisuudessa kokoomuksen pitävän kiinni siitä, ettei koulutuksesta leikata. Sosiaali- ja terveysmenojen jatkuvaa kasvua taas voidaan Orpon mukaan hillitä ilman varsinaisia leikkauksia.

”Minulla on tässä hieman erilainen tulokulma VM:n virkamiesten kanssa. Kyse on siitä, että asioita voidaan tehdä paremmin. Eli nostaa tuottavuutta sote-palveluissa niin, että niihin pitää lisätä vähemmän rahaa. Sitä kautta pystyttäisiin saamaan aikaan säästöjä ilman, että tehtäisiin varsinaisia leikkauksia.”

Hän sanoi olevansa ”aivan varma”, että kokoomuksen esittämillä keinoilla saavutetaan merkittäviä hyötyjä.

”Jos esimerkiksi avaamme sote-palveluiden todelliset tuotantokustannukset kaikilla hyvinvointialueilla. Se antaa mahdollisuuden päästä vertaamaan niitä, saada kiinni ne paikat, joissa joitain palveluja tuotetaan kalliimmalla. Voimme ottaa fiksulla tavalla yksityisen ja kolmannen sektori mukaan. Voimme hyödyntää paremmin digitalisaatiota, parempaa johtamista, parempaa tilojen käyttöä”, Orpo luetteli.

Valtiovarainministeriö taas on suhtautunut epäillen siihen, että yhdellä vaalikaudella voitaisiin saada aikaan merkittäviä säästöjä niin sanotuilla rakenteellisilla uudistuksilla.

Keskiviikkona budjettipäällikkö Niemelä penäsi keskusteluun realismia.

”Rakenteelliset toimet purevat hitaasti. On erittäin vaikea saada aikaiseksi sellaisia toimia, jotka toisivat miljardiluokan säästöt yhdessä vaalikaudessa”, hän sanoi.

Valtiovarainministeriö on esittänyt sosiaali- ja terveydenhuollon mahdollisiksi säästökohteiksi muun muassa hoitajamitoituksesta luopumista, hoitotakuun löyhentämistä ja erikoissairaanhoidon asiakasmaksujen maltillista korottamista.

Ristiriita Orpon ja valtiovarainministeriön näkemysten välillä on huomionarvoinen, koska Orpo on sanonut nojaavansa talouspolitiikassa vahvasti VM:n arvioihin.

Työllisyyttä ja kasvua edistävien uudistusten ”pitää olla VM:n verifioimia”, hän sanoi heti vaalien jälkeen.

”Ei toivotaan, toivotaan -uudistuksia, vaan todellisia uudistuksia.”

Jos valtiovarainministeriö ei arvioi esimerkiksi kokoomuksen esittämien tehostamiskeinojen säästävän sote-menoista puolueen toivomia summia, Orpolla voisi olla tulevissa hallitusneuvotteluissa edessä pohdinnan paikka.

Tällöin kokoomus joutuisi joko lisäämään leikkauskohteita, luopumaan sopeutustavoitteestaan tai hankkimaan vaikutusarvioita jostain muualta kuin valtiovarainministeriöstä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat