UM kertoo välittäneensä Venäjän nootin ulosotto­laitokselle ennen jäädytys­päätöksen purkamista

Ulosottolaitoksen mukaan väliaikaisen jäädytystoimen purkamisen syynä oli, ettei Venäjän tiede-ja kulttuurikeskuksen kiinteistön takavarikoinnille löytynyt perusteita.

Venäjän tiede- ja kulttuurikeskus sijaitsee Helsingin Töölössä.

| Päivitetty

Venäjän tiede- ja kulttuurikeskusta koskeva väliaikainen jäädytystoimi purettiin keskiviikkona sen jälkeen, kun Venäjä oli lähettänyt ulkoministeriölle aihetta koskevan nootin. Asiasta kertoi ensimmäisenä Yleisradio.

Ulosottolaitoksen erityistäytäntöönpanon toimintayksikön johtava kihlakunnanvouti Aki Virtanen kertoi myöhään keskiviikkoiltana HS:lle, että purkamisen syynä oli se, ettei väliaikaistoimen aikana tehdyissä selvityksissä löytynyt perusteita kiinteistön takavarikoinnille.

Ulkoministeriön viestintäpäivystäjä Karoliina Romanoff vahvisti aikaisemmin HS:lle venäläisen uutistoimiston Ria Novostin tiedon siitä, että Venäjä lähetti Suomen ulkoministeriölle nootin aiheeseen liittyen.

Ulkoministeriön kansainvälisen oikeuden yksikön mukaan ulkoministeriö myös välitti ulosottolaitokselle tiedoksi ”Venäjän federaation suurlähetystön yhteydenotot ja viranomaisyhteistyössä saamansa tiedot koskien kyseisiä kohteita”.

Ulosottolaitoksen Virtanen toteaa, ettei voi kommentoida tarkemmin aiheeseen liittyviä yksityiskohtia.

”Yleisellä tasolla voin kuitenkin sanoa, että nootit eivät liity eivätkä kuulu ulosottomiehen toimivaltaan millään tavalla, eivätkä vaikuta ratkaisuihin”, Virtanen toteaa.

Ria Novosti on kertonut, että Suomea pyydettiin Venäjän lähettämässä nootissa ”selvittämään, miten ulosottoviraston toiminta korreloi kansainvälisen oikeuden kanssa valtion omaisuuden koskemattomuuteen liittyen”.

Ulkoministeriön viestinnästä ensin vahvistettiin nootin sisältö, mutta myöhemmin korjattiin, ettei ulkoministeriö kommentoi nootin sisältöä, vaan ainoastaan sen saapumista.

HS uutisoi tiistaina, että ulosottolaitos on jäädyttänyt Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen tontin ja rakennukset Helsingissä.

Kyseessä oli korkeintaan kolme viikkoa kestävä väliaikaistoimi, jonka aikana omaisuutta ei saa luovuttaa, hävittää tai pantata. Sen aikana ulosottolaitos voi tehdä selvittelyjä siitä, onko omaisuutta syytä takavarikoida.

Jäädytys tehtiin ulkoministeriön hakemuksesta, jolla ministeriö pyysi EU:n asetuksen täytäntöönpanoa alun perin jo heinäkuussa 2022.

Tiede- ja kulttuurikeskuksen lisäksi ulosottolaitos takavarikoi huhtikuun alussa viisi ja jäädytti väliaikaisesti kaksi asunto-osaketta ympäri Helsinkiä. Näiden osalta ulosottolaitoksen Virtanen ei voinut kommentoida, jatkuuko väliaikaistoimi yhä vai ei.

Oikaisu 19.4. kello 19.57: Korjattu ulkoministeriön viestinnän kommentteja Venäjän nootin sisällöstä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat