Suomen ulosottolaitos perui Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen jäädytyksen sillä perusteella, että Venäjän valtio ei ole pakotelistattuna, kertovat Helsingin Sanomien saamat tiedot.
Ulosottolaitos vahvisti asian tiedotteella torstaina. Sen mukaan ”Väliaikaistoimi on purettu 19.4.2023, koska omistusoikeutta koskevien selvitysten perusteella kiinteistön omistus ei kuulu pakotelistatulle Venäjän tiede- ja kulttuurikeskukselle, vaan suoraan Venäjän federaatiolle, joka ei ole Euroopan unionin pakotteiden kohteena.”
Keskus jäädytettiin noin viikko sitten, mutta ulosottolaitos perui jäädytyksen Venäjän nootin jälkeen keskiviikkona. Jäädytys tarkoittaa, että omaisuutta ei saa luovuttaa, pantata tai hävittää.
Pakotelistattuna on sen sijaan Rossotrudnitšestvo-niminen virasto.
Virasto kertoo omilla nettisivuillaan olevansa ”johtava Venäjän liittovaltion virasto, jonka päätehtävänä on Venäjän humanitaarisen vaikutusvallan vahvistaminen maailmassa”.
Aiemminkaan ei ole ollut epäselvää, mikä taho kiinteistön omistaa.
Helsingin Sanomat kertoi jo tiistaina, että kiinteistön omistuksen kertovan lainhuutotodistuksen mukaan Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen tontin omistaja on Venäjän federaatio eli Venäjän valtio. Ennen tontin on omistanut Sosialististen Neuvostotasavaltain Liitto.
Tapahtumat Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen ympärillä kiihtyivät keskiviikkona, kun HS oli uutisoinut Suomen jäädyttäneen Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen tontin ja rakennukset Helsingissä huhtikuun alussa. Samassa yhteydessä ulosottolaitos jäädytti seitsemän Venäjään yhdistettyä asunto-osaketta ympäri Helsinkiä.
Keskiviikkona tiede- ja kulttuurikeskuksen jäädytys yllättäen purettiin ulosottolaitoksen saatua nootin. . Nootti on toisen valtion kirjallinen kysely toiselle valtiolle. Siinä johonkin tiettyyn asiaan kaivataan kannanottoa tai toimintaa paheksutaan.
Ulosottolaitos ei kerro itse purkamispäätöksessään syytä jäädytyksen lopettamiselle.
”Alla mainittua omaisuutta koskeva väliaikaistoimi sekä siihen perustuneet luovutuskielto ja määräämiskielto on peruttu 19.04.2023”, ulosottolaitoksen 19.4. päivätyssä ilmoituksessa lukee.
Torstaina julkistamassaan tiedotteessa ulosottolaitos valottaa tapahtumien taustoja ja kertoo Venäjän nootin sisällöstä.
Ulosoton mukaan ”Venäjän federaatio on halunnut selvitystä siitä, miten Ulosottolaitoksen toiminta korreloi kansainvälisen oikeuden kanssa valtion omaisuuden koskemattomuuteen liittyen”.
Ulosoton mukaan jäädytystä ei peruttu Venäjän tiedustelun tai tahdonilmaisun eli nootin vuoksi.
”Kiinteistön osalta peruutustoimi perustuu omistusoikeutta koskevaan oikeudelliseen ratkaisuun”, ulosottolaitos muotoilee.
Ulosottolaitoksen erityistäytäntöönpanon toimintayksikön johtava kihlakunnanvouti Aki Virtanen kertoi myöhään keskiviikkoiltana HS:lle, että purkamisen syynä oli se, ettei väliaikaistoimen aikana tehdyissä selvityksissä löytynyt perusteita kiinteistön takavarikoinnille.
Ulosotto peruuttaa jäädytyksen tai takavarikon, jos kohde ei myöhempien selvitysten mukaan ole pakotelistatun omistuksessa tai määräysvallassa.
Venäjän tiede- ja kulttuurikeskukseen kohdistunut väliaikaistoimi ja viiden asunnon takavarikointi on perusteltu ulosottolaitoksen päätöksissä samalla tavalla: niillä kaikilla on yhteys Rossotrudnitšestvo-virastoon, joka toimii Venäjän ulkoministeriön alaisuudessa.
Helsingin Sanomat pyysi torstaina ulkoministeriöltä ja ulosottolaitokselta haastattelua, jossa viranomaiset avaisivat tarkasti tapahtumat Venäjän nootin ympärillä.
Ulosottolaitos pitäytyi aiemmin lausumaansa, jonka mukaan Venäjän tiede- ja kulttuurikeskuksen jäädytyksen purkamisen syynä oli se, ettei väliaikaistoimen aikana tehdyissä selvityksissä löytynyt perusteita kiinteistön takavarikoinnille. Ulosotto lähetti torstaina iltapäivällä tiedotteen asiasta.
Ulosottolaitoksen erityistäytäntöönpanon toimintayksikön johtava kihlakunnanvouti Aki Virtanen kiisti keskiviikkona epäilyn, että jäädytyspäätös olisi purettu nootin takia.
”Yleisellä tasolla voin kuitenkin sanoa, että nootit eivät liity eivätkä kuulu ulosottomiehen toimivaltaan millään tavalla, eivätkä vaikuta ratkaisuihin”, Virtanen sanoi keskiviikkona.
Ulkoministeriö kertoi keskiviikkona välittäneensä Venäjän nootin ulosottolaitokselle ennen jäädytyspäätöksen purkamista.
Suurin ulosottolaitoksen jäädyttämä Venäjään yhteydessä oleva asuinhuoneisto sijaitsee Helsingissä osoitteessa Lönnrotinkatu 14. Huoneistossa on 175 neliötä, väliaikaistoimipäätös kertoo.
Ulosottolaitos ehti takavarikoida viisi Venäjään yhdistettyä asuntoa ennen Venäjän lähettämää noottia. Asia käy ilmi Helsingin Sanomien haltuunsa saamista ulosottolaitoksen asiakirjoista.
Takavarikoiduista asunnoista kolme sijaitsee osoitteessa Nordenskiöldinkatu 6 aivan Venäjän tiede- ja kulttuurikeskusta vastapäätä. Yksi takavarikoitu asunto sijaitsee osoitteessa Mannerheimintie 98 ja yksi osoitteessa Vuorimiehenkatu 16.
Ulosotto on arvioinut takavarikoitujen huoneistojen yhteisarvoksi 1,4 miljoonaa euroa.
Ulosottolaitos kertoi torstaina, että asunnot ovat edelleen takavarikoituina.
Lisäksi väliaikaistoimen kohteena jäädytettynä on asunnot osoitteissa Ruusankatu 4 ja Lönnrotinkatu 14. Myös nämä jäädytykset ovat edelleen voimassa, ulosottolaitoksesta kerrottiin torstaina.
Myös lähettämässään tiedotteessa ulosotto kertoo, että ”Väliaikaistoimen kohteena on tällä hetkellä myös muuta Venäjän tiede- ja kulttuurikeskukselle kuuluvaksi oletettua omaisuutta”.
Helsingin Sanomien toimittaja vieraili tiede- ja kulttuurikeskuksessa noin vuosi sitten. Tuolloin työntekijät kertoivat, että kaksi keskuksen työntekijää työskentelee diplomaattistatuksella.
Ulosottolaitos julkisti torstaina myös tuoreen tilaston Ukraina-pakotteiden kohteena olevista. Henkilöitä tai tahoja on 1 710, ja omaisuutta on jäädytettynä noin 244 miljoonan euron edestä.
Jäädytyksen kohteet ovat tehneet yhteensä 30 valitusta, jotka käsitellään tuomioistuimissa.
Oikaisu 20.4.2023 kello 13.10: Muutettu tieto, jonka mukaan Lönnrotinkatu 14:ssa sijaitseva 175 neliön huoneisto on Venäjän omistama. Huoneistolla on yhteys Venäjään.