Kannabiksen laillistamista ajava kansalais­aloite etenee edus­kuntaan

Aloitteessa ajetaan, että kannabiksen käyttö, hallussapito, omatarveviljely, valmistus ja myynti sallittaisiin tietyin ikärajoin.

Tältä näyttää kasvatettu kannabis.

| Päivitetty

Kansalaisaloitteen kannabiksen laillistamisesta on allekirjoittanut yli 50 000 ihmistä, joten se etenee eduskunnan käsittelyyn.

Aloitteessa esitetään, että kannabiksen käyttö, hallussapito, omatarveviljely, valmistus ja myynti sallittaisiin tietyin ikärajoin.

Kannabiksen laillistamista kannattaa eduskuntapuolueista vain vihreät. Vasemmistoliiton kanta on, että sen käytön rangaistavuudesta tulisi luopua.

Rangaistavuudesta luopuminen olisi laillistamista lievempi toimi: se tarkoittaa, että kannabiksen käyttö ja pienten määrien hallussapito sallittaisiin, mutta myyntiä ja valmistusta ei.

Edellinen eduskunta käsitteli kansalaisaloitetta, joka esitti rangaistavuudesta luopumista, mutta lakivaliokunta hylkäsi sen viime vuonna. Kansalaisaloite esitti, että rangaistukset poistuisivat kannabiksen käytöstä, omaa käyttöä varten tapahtuvasta pienen määrän hallussapidosta ja enintään neljän kannabiskasvin kasvattamisesta omaan käyttöön.

”Todennäköisesti saatavuuden lisääntyminen lisäisi käyttäjien ja kokeilijoiden määrää ja kulutuksen lisääntyminen lisäisi haittoja”, mietinnössä todettiin.

Tuolloin rikosoikeuden professori Kimmo Nuotio ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) katsoivat lausunnoissaan, että keskustelua tulisi käydä rangaistavuuden poistosta laajemmin, ei ainoastaan kannabiksen osalta.

THL:n mukaan 29 prosenttia suomalaisista on kokeillut kannabista. Osuus on kasvanut voimakkaasti 1990-luvulta.

Oikaisu 20.4. klo 15.42: Uutisen aiemmassa versiossa siteerattiin vanhentunutta tietoa, että THL:n mukaan lähes viidesosa suomalaisista olisi kokeillut kannabista. Tuoreemman THL:n tutkimuksen mukaan 29 prosenttia suomalaisista on kokeillut sitä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat