Kysymys siitä, pitäisikö Rkp:n tehdä hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa, jakaa puolueen piirijärjestöjen puheenjohtajia.
Monen mielestä ovet tulee pitää avoinna kaikkiin suuntiin, mutta erityisesti Helsingissä hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa tuntuu ”epämiellyttävältä”.
Hallitustunnusteluja käydään kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon johdolla. Kokoomus voitti huhtikuun alun eduskuntavaalit.
Orpon on tarkoitus kertoa ennen vappua, mitkä puolueet hän kutsuu varsinaisiin hallitusneuvotteluihin. Niissä neuvotellaan hallitusohjelman sisällöstä.
Rkp saattaa olla ratkaisevassa asemassa, kun uutta hallitusta muodostetaan. Kokoomuksen, perussuomalaisten ja kristillisdemokraattien enemmistöhallitus voi syntyä vain, jos Rkp lähtee mukaan.
HS kysyi Rkp:n piirjärjestöjen puheenjohtajilta, pitäisikö puolueen osallistua tällaiseen hallitukseen. Tavoitimme viidestä puheenjohtajasta neljä.
Rkp:n Helsingin piirin puheenjohtaja Simon Granroth ei haluaisi, että Rkp lähtisi hallitukseen perussuomalaisten kanssa.
Hän pitää todennäköisenä sitä, että perussuomalaiset eivät joustaisi omissa ydinkysymyksissään. Mikäli näin olisi, hänen mielestään Rkp:n pitäisi estää oikeistohallituksen syntyminen jättäytymällä siitä pois.
”Vaikuttaa siltä, että sellaista yhteistyötä olisi hyvin vaikeaa saada aikaiseksi. Liittyen erityisesti meidän näkökantoihimme kansainvälisyydestä, ilmastotoimenpiteistä ja ihmiskuvasta.”
Granroth puhuu myös siitä, miten perussuomalaiset ”retorisesti käsittelee ihmisarvoa” ja erityisesti Rkp:hen liittyvänä seikkana vähemmistöjä Suomessa. Hän uskoo, että osalla kansanedustajista olisi henkilökohtaisella tasolla vaikeuksia tehdä hallitusyhteistyötä perussuomalaisten kanssa.
”Ihmiskuva on se, mikä eroaa arvopohjaisesti niin paljon, että näen hyvin epätodennäköisenä ja epämiellyttävänä tällaisen yhteistyön.”
Granrothille itselleen mieluisin hallituspohja olisi kokoomus, Sdp, Rkp ja vihreät.
Muiden piirien puheenjohtajat ovat lausunnoissaan varovaisempia.
Pohjanmaan piirin puheenjohtaja Henrik Antfolk on Granrothin kanssa eri mieltä hallitukseen menemisestä perussuomalaisten kanssa.
”Tietysti riippuen siitä, kuinka neuvottelut menevät. Mutta ei minulla ole mitään sitä vastaan.”
Antfolk korostaa, että asia on tällä hetkellä hallitustunnustelija Orpon eikä Rkp:n käsissä. Orpo päättää, mitkä puolueet hän kutsuu hallitusneuvotteluihin. Antfolk toteaa Suomen tarvitsevan toimivan hallituksen ja korostaa neuvottelujen merkitystä.
”Joskus meillä on ollut hankalaa olla demareiden kanssa myöskin, mutta neuvottelujen jälkeen se on tapahtunut.”
Rkp:llä on neljän alueellisen piirin lisäksi yhteispiiri, joka edustaa muuta Suomea. Sen puheenjohtaja, kotkalainen Johan Bardy ei suostu kertomaan, suosisivatko he mieluummin yhteistyötä Sdp:n vai perussuomalaisten kanssa.
”Kyllä Rkp on valmis neuvottelemaan kaikkien kanssa. Minun nähdäkseni näin tulisi menetellä ja uskon, että puoluejohto on samaa mieltä tästä.”
Bardy sanoo, että yksikään puolue ei voi mennä hallitukseen ilman, että joutuu luopumaan joistakin tavoitteistaan. Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra sanoi tiistaina HS:n haastattelussa, että jos Rkp ei muuta maahanmuuttokantojaan, hallitusyhteistyö on mahdotonta.
”Se on heidän näkemyksensä sitten se”, Bardy sanoo.
Suosikkiaan ei nimeä myöskään Uudenmaan piirin puheenjohtaja Hanna Lönnfors. Lönnforsilla on suosikkiyhteistyökumppanista kyllä mielipide, mutta hän ei halua vaikeuttaa puolueensa työskentelyä.
”En sulje vielä mitään ovia. Mielestäni meidän pitää olla mukana keskusteluissa ja katsoa, löytyykö mahdollisuus yhteistyölle”, hän sanoo.
Lönnfors näkee ristiriitoja perussuomalaisten kanssa vielä toistaiseksi, mutta hänen mielestään yhteistyön mahdollisuudet ratkeavat vasta mahdollisissa neuvotteluissa.