Kokoomuksen ja perussuomalaisten hallitus­tunnusteluissa edistystä

Kokoomuksen ja Sdp:n neuvottelut ovat myös alkaneet kunnolla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra kuvattiin vaali-iltana 2. huhtikuuta. Kokoomus nousi vaaleissa suurimmaksi puolueeksi, ja siksi hallituksen kokoamisen on aloittanut Orpo. Perussuomalaiset on toiseksi suurin puolue.

Kokoomuksen johtamat hallitustunnustelut ovat tiivistyneet merkittävästi tällä viikolla, kertovat HS:n lähteet.

Pääosin neuvottelut ovat edelleen tunnustelua etenkin perussuomalaisten ja Sdp:n todellisista näkemyksistä siitä, miten talous saataisiin piristymään, työllisyys nousuun ja sote toimimaan.

Mistään hallituksen muodostamisen kannalta keskeisistä asioista ei ole ainakaan lopullista sopua, lähteet sanovat.

Erityisen hankaliksi kuvaillaan kokoomuksen ja perussuomalaisten neuvotteluja maahanmuutosta ja erityisesti työperäisestä maahanmuutosta.

Perussuomalaiset pysyvät edelleen kannassaan, ettei matalapalkkaista työvoimaa kannata houkutella Suomeen.

Keskeinen kysymys hallituksen muodostamiselle on, millaisia kiristyksiä perussuomalaiset vaativat työperäiseen maahanmuuttoon.

Perussuomalaisista sanotaan, että puolue on valmis jäämään oppositioon, mikäli maahanmuuttoon ei tule todella merkittäviä tiukennuksia.

Kaikki tiedot viittaavat edelleen siihen, että ainakin ensimmäisenä hallitusohjelmasta lähtevät todennäköisesti neuvottelemaan kokoomus, perussuomalaiset, kristillisdemokraatit ja Rkp.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten yhteydenpitoa kuvaillaan tiiviimmäksi ja hedelmällisemmäksi kuin Sdp:n ja kokoomuksen neuvotteluja.

Kokoomus ja Sdp pitivät keskiviikkona kuitenkin pitkät kokoukset taloudesta ja sote-asioista.

Perussuomalaislähteet suhtautuvan neuvottelujen edistymiseen valoisammin kuin Sdp- ja kokoomuslähteet.

”Valoisalta näyttää meidän osalta”, kommentoidaan perussuomalaisista. Lähde kuitenkin sanoo, ettei lopputuloksesta voi vielä sanoa mitään.

Sdp:stä vastaavaa positiivisuutta ei kuulu.

Osalla Sdp:n kansanedustajista on tunne, että kokoomuksen ja Sdp:n neuvottelut ovat näytelmä, jolla pidetään perussuomalaiset varpaillaan.

Neuvotteluilla kokoomuksen arvellaan keräävän tietoa myös siltä varalta, että perussuomalaisten kanssa hallitusohjelmaneuvottelut kariutuvat ja kokoomus joutuu palaamaan neuvotteluihin Sdp:n kanssa.

Useat kokoomuslähteet sanovat, että eteenpäin mennään, mutta niin hallitustunnustelijan pitääkin sanoa.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tervehti hallitustunnustelija Petteri Orpoa (kok) viime viikon perjantaina.

Kokoomuksessa ollaan kuitenkin laajalti pettyneitä perussuomalaisten tapaan neuvoa ja asettaa ehtoja keskustalle ja Rkp:lle.

Kokoomuksen on vaikea rakentaa enemmistöhallitusta ilman, että jompikumpi näistä puolueista on hallituksessa.

Purra sanoi HS:lle maanantaina, ettei hallitusyhteistyö onnistu Rkp:n kanssa, ellei Rkp muuta kantaansa maahanmuuttoasioissa. Keskustaa Purra ohjeisti lähtemään hallitukseen.

Kokoomuksesta ja Rkp:sta sanotaan, etteivät ne aio provosoitua perussuomalaisten puheista.

Perussuomalaisista osa näkee, että härnäävä osapuoli on Rkp, koska se asetti kokoomuksen hallitustunnustelukysymyksiin vastatessaan ehtoja, jotka eivät perussuomalaisille sovi.

Kokoomuksesta viestitään, ettei neuvotteluissa kiirehditä. Se haluaa, että ydinongelmista on sopu jo ennen kuin tulevat hallituspuolueet lähtevät neuvottelemaan hallitusohjelmasta Säätytalolle.

”Vappuun mennessä pitäisi olla valmista, mutta ei haittaa, jos menee sen yli. Tärkeintä on saada hallitusneuvotteluihin vankka pohja”, sanotaan kokoomuksesta.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat