Orpo: Erot Sdp:n kanssa ”aika isoja”

Hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok) jatkoi maanantaina kahdenvälisiä tapaamisia eri puolueiden kanssa. Vuorossa olivat Liike Nyt, vihreät, Sdp ja Rkp.

Hallitustunnustelijana toimii kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo.

| Päivitetty

Kokoomus pyrkii rakentamaan hallitusta perussuomalaisten kanssa, arvioi Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin maanantaina.

”On ollut pidemmän aikaa nähtävissä, että kokoomus hakee ennen muuta yhteistyötä perussuomalaisten kanssa”, Marin sanoi tavattuaan hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok).

Marinin mielestä tämä oli ilmeistä jo ennen eduskuntavaaleja, mutta vieläkin ilmeisempää vaalituloksen jälkeen.

Hallitustunnustelija Orpo jatkoi maanantaina kahdenvälisiä keskustelujaan eri puolueiden kanssa. Niiden tarkoituksena on tunnustella, minkä puolueiden kanssa voitaisiin muodostaa hallitus ja edetä varsinaisiin neuvotteluihin hallituksen ohjelmasta.

”Erot ovat sosiaalidemokraattien kanssa aika isoja”, sanoi puolestaan Orpo.

Orpo viittasi etenkin kokoomuksen ja Sdp:n erilaisiin talouslinjoihin, ”kriisitietoisuuden tasoon” ja tarvittaviin toimiin talouden tasapainottamiseksi.

Virallisten keskustelujen ohella kokoomus on käynyt epävirallisia neuvotteluita puolueiden kanssa. HS:n lähteiden mukaan niitä on käyty eniten juuri kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä.

Marinin mukaan missään keskusteluissa ei ole tullut mitään sellaista vastaantuloa Sdp:n suuntaan, että hallitusneuvotteluihin olisi syytä odottaa kutsua.

Hän sanoi, ettei tapaamisessa tullut esiin mitään uutta tai yllättävää, eikä se muuttanut neuvotteluasetelmia. Marinin mukaan kokoomuksen suunnalta ei ole tullut juurikaan liikettä Sdp:n suuntaan.

Orpo puolestaan totesi, että ”jos hallitukseen on halua, kukaan ei estä olemasta aktiivinen”.

”Se on varmaan vähän kahdensuuntaista liikettä, mitä näissä neuvotteluissa odotetaan.”

Orpo on sanonut, että pyrkimyksenä on ilmoittaa ennen vappua, minkä puolueiden kanssa kokoomus lähtee neuvottelemaan hallitusohjelmasta.

HS:n tietojen mukaan osassa puolueista on ihmetelty tunnustelujen verkkaista tahtia.

”Jos pohjatyö tehdään tässä vaiheessa vähän paremmin, se toivottavasti tarkoittaa vähän ripeämpää edistymistä varsinaisissa hallitusneuvotteluissa”, Orpo sanoi.

Orpon mukaan tavoitteena on, että hallitus on koossa kesäkuussa. Hän ei suostunut kommentoimaan tulevaa hallituspohjaa vedoten muun muassa siihen, ettei ole vielä tavannut osaa puolueista. Hänestä jonkin julistaminen ennen sitä olisi epäreilua.

”Ei minulla ole varmuutta vielä siitä, että joku tietty ratkaisu olisi valmis”, hän sanoi mutta totesi, että ratkaisun hetki lähestyy.

Orpo keskusteli maanantaina myös Rkp:n, Liike Nytin ja vihreiden kanssa.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi puolueensa olevan valmis hallitusneuvotteluihin. Henriksson kuitenkin totesi Rkp:n tietävän, ettei neuvotteluista tule helppoja, jos kutsu tulee.

Orpo kehui kaikkia maanantain keskusteluja hyvässä hengessä käydyiksi.

Tiistaina vuorossa ovat tapaamiset keskustan, kristillisdemokraattien ja perussuomalaisten kanssa.

Lue lisää: Hallitustunnustelija Petteri Orpon pokka alkaa jo hivenen pettää

HS seurasi maanantain tiedotustilaisuudet hetki hetkeltä. Lue seuranta täältä:

Lue hetki hetkeltä -seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat