Muut puolueet ihmettelevät kokoomuksen verkkaista etenemistä hallitus­tunnusteluissa

Hallitustunnustelija Petteri Orpo kiistää hidastelun. Kokoomus pyrkii siihen, että vapun tienoilla olisi saatu lyötyä lukkoon, mitkä puolueet muodostavat hallituksen. Tavoitteena on, että Suomessa on kesäkuussa toimintakykyinen hallitus.

Hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok) käy kahdenvälisiä neuvotteluja puolueiden kanssa maanantaina ja tiistaina eduskunnassa suljettujen ovien takana.

| Päivitetty

Tulevan hallituksen muodostamisessa on alkanut ratkaiseva viikko.

Kokoomuksen puheenjohtaja, hallitustunnustelija Petteri Orpo on luvannut, että hallituksen todennäköinen kokoonpano on tiedossa vapun tienoilla. Tieto voi tulla ennen vappua.

Orpo jatkoi maanantaina virallisia hallitustunnusteluja eduskuntaryhmien kanssa.

Aamupäivällä Orpo tapasi Liike Nytin, Rkp:n ja vihreiden eduskuntaryhmät.

Maanantai huipentui keskusteluihin Sdp kanssa iltapäivällä.

Tiistaina keskusteluvuorossa ovat myös keskusta, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset. Vasemmistoliiton kanssa keskustelu käytiin jo perjantaina.

Keskustelujen tarkoitus on selvittää, mitkä puolueet ovat valmiit lähtemään kokoomuksen kanssa neuvottelemaan hallitusohjelmasta.

Suomen politiikassa tapahtuu varmuudella muutos. Muutoksen toteutustapa kirjataan hallitusohjelmaan. Edessä on säästöjen aika, joka voi näkyä monilla kansalaisilla aikaisempaa heikompina palveluina ja tukina.

Kokoomus on käynyt ennen nyt alkavia virallisia neuvotteluja tunnusteluja monien puolueiden kanssa, mutta ennen kaikkea perussuomalaisten kanssa.

HS:n tietojen mukaan selvä enemmistö kokoomuksen ydinpäättäjistä haluaa muodostaa hallituksen perussuomalaisten kanssa, vaikka puolue korostaa, kuinka tärkeää on keskustella kaikkien puolueiden kanssa.

Kokoomuksessa uskotaan, että perussuomalaisten kanssa on helpointa toteuttaa julkisen talouden kuuden miljardin euron sopeutukset.

Tämä tarkoittaa ainakin leikkauksia, muutoksia tukiehtoihin, julkisen talouden tehostamisesta ja yritystä parantaa työllisyyttä ja talouskasvua.

Sdp kävisi muuten, mutta puolue on varsin eri linjoilla kokoomuksen kanssa esimerkiksi siitä, minkälaisia säästöjä sote-sektorilta ja muualta voidaan saada.

Virallisten tunnustelujen lisäksi taustalla käydään jatkuvasti epävirallisia keskusteluita.

Kokoomus jatkoi niitä viikonlopun aikana perussuomalaisten kanssa.

HS:n tietojen mukaan kokoomus ei ollut yhteydessä ainakaan missään merkittävässä määrin Sdp:n ja Rkp:n kanssa viikonlopun aikana. Sdp:n kanssa kokoomus on käynyt varsinaisesti vasta kolme pitempää keskustelua, yhden pääministeri Sanna Marinin kanssa, yhden taloudesta ja yhden sote-asioista.

Kokoomus käytti viikonlopun aikana myös paljon aikaa valmistautumiseen tämän viikon virallisiin neuvotteluihin. Puolue näyttää panostavan viralliseen osuuteen paljon.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra saapui kaikkien eduskuntaryhmien edustajien tapaamiseen perjantaina 14.4. Vasemmalla kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ja eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Kokoomuksesta vakuutetaan, että neuvotteluissa perussuomalaisten kanssa on edistytty.

Perussuomalaisissa ihmetellään tunnustelujen verkkaista etenemistä sekä konkretian ja koordinaation puutetta.

Vielä enemmän hidasta etenemistä ja vähäisiä tapaamisia ihmettelevät Sdp ja Rkp. Kaikissa puolueissa on pohdittu, onko kokoomuksella jokin salainen taktiikka, jota muut eivät ole käsittäneet. Sellaista ei ole kukaan keksinyt.

Puolueissa on yhteisesti arveltu, että verkkaisuus johtuu siitä, ettei kokoomuksessa ole yksimielisyyttä, mitä puolueen lopulta kannattaa tavoitella.

Orpo otti maanantaina tiedotustilaisuudessa kantaa muista puolueista kuuluneisiin ajatuksiin siitä, että hallitustunnusteluiden tahti olisi ollut hidas.

”Jos joku on ollut sitä mieltä, että on hidasta: Ei ole. Vaan tämä ottaa sen ajan, mitä ottaa”, Orpo sanoi.

”Jos pohjatyö tehdään tässä vaiheessa vähän paremmin, se toivottavasti tarkoittaa vähän ripeämpää edistymistä varsinaisissa hallitusneuvotteluissa.”

Orpon mukaan tavoitteena on, että maalla on kesäkuussa toimintakykyinen hallitus.

Tässä vaiheessa neuvotteluja eri puolueiden puheet ovat myös usein peliä, jolla yritetään asemoida oma asema paremmaksi.

Kokoomuksen ja perussuomalaisten keskusteluja on kuvailtu kuitenkin hyvähenkisiksi ja eteenpäin nytkähteleviksi.

HS:n tietojen mukaan kokoomus on jo puolisen vuotta hitaasti yrittänyt saada selville, mihin perussuomalaiset ovat valmiita ja mihin ei.

Perussuomalaisista sanotaan, että tämä testataan lopulta vasta oikeissa hallitusneuvotteluissa eikä kassakaappisopimuksia tehdä.

Perussuomalaisten taktiikka näyttää olevan välttää puolueen Juha Sipilän (kesk) hallituksessa tekemät virheet.

Puolueessa muistellaan kauhulla, kuinka ”typerän sinisilmäisiä” perussuomalaiset olivat Sipilän hallituksessa.

Perussuomalaisista vakuutetaan, ettei se lähde hallitukseen, jossa se ei saa maahanmuuttoon selkeitä kovia kiristyksiä. Päämääränä on Tanskan mallinen maahanmuuttopolitiikka.

Kokoomuksessa painotetaan, että taustakeskusteluilla on tarkoitus rakentaa luottamusta puolueiden välillä. Puolueessa toistetaan, että luottamus hallituspuolueiden välillä on lähes yhtä tärkeää kuin se, että päästään eri asioissa yksimielisyyteen paperilla.

Kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo tapasi useita puolueita virallisissa hallitutustunnusteluihin liittyvissä keskusteluissa maanantaina.

EU-politiikassa tuskin tulee ongelmia, sanotaan kokoomuksesta ja perussuomalaisista.

Vaikeita kysymyksiä ovat muun muassa ansiosidonnainen työttömyysturva, paikallinen sopiminen, energia, leikkauslistat, työperäinen maahanmuutto ja sote-leikkaukset.

HS:n mukaan neuvottelut eivät ole olleet vielä kovin yksityiskohtaiset esimerkiksi niin, että puolueet olisivat neuvotelleet millainen ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaus sopii molemmille.

HS:n tietojen mukaan kokoomus on maanitellut perussuomalaisia antamalla jopa ymmärtää, että Sdp on valmis joustamaan yleissitovuudesta.

Lähteet eivät joko tiedä tai kerro keskustelun yksityiskohtia, mutta Sdp tuskin on valmis tinkimään ay-liikkeelle tärkeästä työehtosopimusten yleissitovuudesta.

Yleissitovalla työehtosopimuksella tarkoitetaan sopimusta, jota jokainen alalla toimiva työnantaja on velvollinen noudattamaan solmimissaan työsuhteissa, vaikka työnantaja ei kuuluisi liittoon, joka on ollut allekirjoittamassa sopimusta.

Jokseenkin varma on, että ainakin ensimmäiseksi hallitusohjelmasta lähtevät neuvottelemaan kokoomus, perussuomalaisten Rkp ja kristillisdemokraatit. Niillä on eduskunnassa yhteensä 109 paikkaa.

Rkp:ssa haluttaisiin mieluummin hallitukseen Sdp:n kanssa, mutta puolue tuskin kieltäytyy, jos kokoomus pyytää sitä Säätytalolle neuvottelemaan hallitusohjelmasta.

Puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi maanantaina keskusteltuaan Orpon kanssa, että Rkp on valmis neuvotteluihin eikä se esittänyt toiveita hallituspohjasta.

Sekin on mahdollista, etteivät Rkp ja perussuomalaiset lopulta kykene sopimaan yhteisestä ohjelmasta. Tällöin kokoomus joutuu mahdollisesti pyytämään Sdp:n perussuomalaisten tilalle.

Viime viikolla vallan käytävillä spekuloitiin myös kolmen suuren eli kokoomuksen, perussuomalaisten ja Sdp:n hallituksesta, jos Rkp ei taivu perussuomalaisten kanssa samaan hallitukseen.

HS:n tietojen mukaan näitä keskusteluja ovat käyneet perussuomalaisissa henkilöt, jotka haluavat pikemmin Sdp:n kuin Rkp:n kanssa yhteystyöhön.

Sdp:stä, kokoomuksesta ja perussuomalaisista sanotaan, että puheet kolmen suuren puoleen hallituksesta ovat yksittäisiä heittoja eikä mitään vakavaa keskustelua aiheesta ole. Kaikista puolueista kolmen suuren puolueen vaihtoehtoa pidetään erittäin epätodennäköisenä.

Orpo sanoi maanantaina tiedotustilaisuudessa ottavansa kaikki vaihtoehdot huomioon. Hän muistutti, että kolmen suuren vaihtoehto on vaikea.

”Siinä taitaa hieman olla ongelma se, että aiemmin on sanottu rajauksia”, Orpo sanoi oletettavasti viitaten Sdp:n ilmoitukseen, ettei se mene hallitukseen perussuomalaisten kanssa.

Oikaisu 24.4.2023 kello 13.50: Tapaaminen Sdp:n kanssa on maanantaina, ei tiistaina, kuten kirjoituksessa ensin mainittiin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat