Henriksson: Rkp on valmis hallitusneuvotteluihin

Hallitustunnustelija, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo ojatkoi maanantaina kahdenvälisiä keskusteluita eri puolueiden kanssa.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson tapasi hallitustunnustelijan, kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon eduskunnassa maanantaina.

| Päivitetty

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi maanantaina puolueensa olevan valmis hallitusneuvotteluihin. Hän kuitenkin totesi Rkp:n tietävän, ettei tule olemaan helppoa, jos kutsu tulee.

”Haluamme olla rakentamassa sellaista Suomea, joka katsoo eteenpäin. Näemme myös, että kaikilla eduskuntapuolueilla on tässä vastuu yrittää löytää ratkaisu”, Henriksson sanoi Rkp:n tavattua hallitustunnustelija Petteri Orpon (kok) ja kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtajan Kai Mykkäsen. Henriksson painotti myös, että hallituksella on oltava riittävä toimintakyky.

Henrikssonin mukaan Rkp:llä ja kokoomuksella vaikuttaa olevan hyvin samanlainen näkemys muun muassa ilmastokysymyksistä, EU:sta sekä siitä, miten tärkeää on pitää kiinni kansainvälisistä sopimuksista ja ihmisoikeuksista ja ylipäätään demokratian peruspilareista.

Kokoomus on pitänyt kiinni kuuden miljardin euron sopeutustarpeesta tällä vaalikaudella ja kolmen miljardin euron sopeutustarpeesta ensi vaalikaudella. Sopeuttaminen voi tarkoittaa menoleikkauksia, veronkorotuksia tai rakenteellisia uudistuksia.

Henrikssonilta kysyttiin, onko Rkp:llä ja kokoomuksella tästä keskeisin näkemysero.

”Näemme, että kahdeksassa vuodessa (kahdessa vaalikaudessa) pitäisi päästä 8–9 miljardin sopeutukseen. Tämä on meidän lähtökohtamme. Näemme, että tämä on asia, jota on mietittävä ja punnittava, ja täytyy olla valmiutta myös vaikeisiin päätöksiin, emme me siitä pääse yli emmekä ympäri”, Henriksson sanoi.

Liike Nytin puheenjohtaja Hjallis Harkimo poistui tapaamisesta kokoomuksen kanssa eduskunnassa maanantaina.

Liike Nytin Harkimo: En usko, että sovimme tähän palapeliin

Orpo kävi maanantaina kahdenväliset keskustelut myös Liike Nytin puheenjohtajan Harry Harkimon ja vihreiden kanssa.

Harkimo sanoi olevansa kyllä valmis hallitukseen, mutta ei näe ”mitenkään realistisena”, että kokoomus häntä sinne pyytäisi.

”En usko, että me sovimme tähän palapeliin, kun meitä on yksi kansanedustaja vain.”

Harkimo luonnehti Orpon kanssa käytyä keskustelua hyväksi. Hän arvioi, että hallituspohjaksi muodostuu perussuomalaiset, Rkp ja kristillisdemokraatit.

”Mutta saavatko he sellaisen hallitusohjelman kasaan, mikä edistää Suomea, se on arvoitus vielä”, hän sanoi toimittajille eduskunnassa keskustelun jälkeen.

Vihreiden puheenjohtaja Maria Ohisalo puhui toimittajille eduskunnassa maanantaina.

Vihreiden Ohisalo: Kynnys hallitukseen osallistumiselle äärimmäisen korkea

Vihreiden puheenjohtajan Maria Ohisalon mukaan puolueen kynnys hallitukseen osallistumiselle on edelleen äärimmäisen korkea vaalitappion vuoksi. Ohisalo korostaa, että vaaleissa hyvin menestyneiden puolueiden tulee kantaa pääasiallista vastuuta siitä, että Suomeen saadaan toimiva hallitus.

Ohisalon mukaan vihreät on kuitenkin valmis neuvottelemaan hallitukseen menosta. Hän luonnehti maanantaina käytyä keskustelua Orpon kanssa rakentavaksi.

”Pallo on nyt siellä Petteri Orpon päässä”, Ohisalo kuvaili ja lisäsi, ettei mene keskustelun yksityiskohtiin.

Vihreät on jo aiemmin ilmoittanut, että hallitusyhteistyö perussuomalaisten kanssa olisi vaikeaa, koska puolueiden näkemykset ovat hyvin erilaisia muun muassa ilmastopolitiikasta.

Orpon tarkoituksena on selvittää, minkä puolueiden kanssa kokoomus voi aloittaa neuvottelut varsinaisesta hallitusohjelmasta. Ensimmäisenä Orpon puheilla kävi viime perjantaina vasemmistoliitto.

Myöhemmin maanantaina Orpon tapasi Sdp puheenjohtaja Sanna Marinin johdolla.

Lue lisää: Orpo: Erot Sdp:n kanssa ”aika isoja”, Marin: kokoomus hakee yhteistyötä perus­suomalaisten kanssa

Tiistaina keskusteluvuorossa ovat keskusta, kristillisdemokraatit ja perussuomalaiset.

Orpo kertoi perjantaina käyvänsä edelleen tiiviisti myös epävirallisia keskusteluita eduskuntaryhmien kanssa ollakseen mahdollisimman varma jo etukäteen siitä, että hallitusneuvotteluilla on mahdollisuus onnistua.

Hän on sanonut, että pyrkimyksenä on ilmoittaa ennen vappua, minkä puolueiden kanssa kokoomus lähtee neuvottelemaan hallitusohjelmasta. Varsinaiset neuvottelut pääsisivät siten alkamaan heti vapun jälkeen. Orpo on kuitenkin todennut, ettei se ole päivästä tai kahdesta kiinni.

Myös vasemmistoliitossa ja Sdp:ssä on pidetty todennäköisenä, että Orpon ensisijainen vaihtoehto on porvarihallitus. Siinä olisivat mukana kokoomuksen lisäksi perussuomalaiset, Rkp ja kristillisdemokraatit.

Kokoomuksesta on vakuuteltu, että kaikki vaihtoehdot hallituspohjasta ovat edelleen pöydällä. Muita vaihtoehtoja olisivat kokoomuksen ja Sdp:n varaan rakentuva sinipuna ja kolmen suurimman eduskuntapuolueen eli kokoomuksen, perussuomalaisten ja Sdp:n pohjalle perustuva hallitus.

Oikaisu 24.4. klo 13.14: Uutisen aiemmassa versiossa mainittiin virheellisesti, että Rkp olisi valmis 2–9 miljardin sopeutukseen. Puolue on valmis 8–9 miljardin sopeutukseen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat