Perussuomalaiset haluaa hallitukseen, mutta maahanmuutto­linjassa yhä eroa kokoomukseen

Hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok) sai tiistaina päätökseen kahdenväliset keskustelunsa kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa. Hänen tavoitteenaan on kertoa tällä viikolla, mitkä puolueet alkavat muodostaa Suomeen seuraavaa hallitusta.

Hallitustunnustelija, kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo sanoi tiistaina pyrkivänsä tällä viikolla kertomaan, minkä puolueiden kanssa aloitetaan varsinaiset hallitusneuvottelut.

| Päivitetty

Todennäköisimpien hallituskumppanien kokoomuksen ja perussuomalaisten välillä on hallitustunnustelujen virallisen vaiheen päätyttyäkin eroja ainakin maahanmuuttopolitiikassa. Tämä kävi ilmi perussuomalaisten puheenjohtajan Riikka Purran ja kokoomuksen puheenjohtajan, hallitustunnustelija Petteri Orpon tiedotustilaisuuksissa tiistaina.

Orpo korosti, että kokoomus haluaa lisää ulkomaalaisia töihin Suomeen. Purra puolestaan sanoi, että perussuomalaiset vaatii kiristyksiä sekä humanitääriseen että työperäiseen maahanmuuttoon. Hän nosti esiin erityisesti matalapalkka-aloille töihin tulevat maahanmuuttajat ja perheenyhdistämisen.

Purran mukaan paljon soviteltavaa on lisäksi muun muassa leikkauksissa ja EU-politiikassa.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra tervehti kokoomuksen puheenjohtajaa Petteri Orpoa tiistaina. Vieressä kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen.

Myös Orpo totesi, että eroja perussuomalaisten kanssa on maahanmuuttonäkemyksissä.

”Mutta sanoisin, että tämäkin on kokonaisuutena Suomen kannalta asia, joka on pystyttävä ratkaisemaan. Meidän maahanmuuttopolitiikkamme on oltava hallittua. Se tarkoittaa sitä, että pitää tarkastella turvapaikkapolitiikkaa, mutta kyllä meidän pitää saada tänne osaajia tähän maahan.”

Purra korosti, että vaikka perussuomalaisilla on omat kynnyskysymyksensä, se haluaa hallitukseen ja on valmis kompromisseihin.

Hänen mukaansa mistään ei ole tunnusteluvaiheessa sovittu, vaan hallitusneuvotteluissa edessä on vaikeita ja isoja asiakysymyksiä, jos perussuomalaiset on niissä mukana.

Orpo sai tiistaina päätökseen kaikkien eduskuntapuolueiden kanssa käymänsä kahdenväliset keskustelut. Niiden ja epävirallisempien taustakeskusteluiden perusteella hän päättää, minkä puolueiden kanssa aloitetaan varsinaiset hallitusneuvottelut eli mitkä puolueet menevät tulevaan hallitukseen.

Jo pitkään kokoomuksen ja perussuomalaisten ympärille rakentuvaa, Rkp:llä ja kristillisdemokraateilla täydennettyä hallitusta on pidetty todennäköisimpänä.

Toinen vaihtoehto olisi rakentaa hallitus kokoomuksen ja Sdp:n ympärille. Maanantaina Orpo sanoi kuitenkin, että erot Sdp:n kanssa ovat ”aika isoja”. Sdp:n puheenjohtaja Sanna Marin arvioi, että kokoomus pyrkii muodostamaan hallitusta perussuomalaisten kanssa.

Orpo sanoi tiistaina pyrkivänsä kertomaan tällä viikolla, minkä puolueiden kanssa edetään hallitusneuvotteluihin. Hän totesi, että kaikkien puolueiden kanssa käydyt keskustelut ovat olleet arvokkaita.

Kokoomukselle tärkeää on pitää kiinni siitä, että julkista taloutta sopeutetaan kuudella miljardilla eurolla tämän vaalikauden aikana. Sopeuttaminen voi tarkoittaa menoleikkauksia, veronkorotuksia tai rakenteellisia uudistuksia.

Orpon mukaan kaikki puolueet jakavat huolen velkaantumisesta, mutta tilannekuvassa on eroja. Lisäksi eroja on keinoissa työllisyyden ja kasvun aikaansaamiseksi.

Orpo mainitsi lisäksi puolueiden ”erilliskysymyksiä”, jotka täytyy ottaa huomioon hallitusta rakennettaessa. Nämä ovat kysymyksiä, jotka ovat joillekin puolueille tärkeitä mutta eivät muille niin tärkeitä.

Tiedotustilaisuudessaan tiistaina Orpo korosti useaan otteeseen luottamuksen merkitystä. Se on tärkeää hallitukselle etenkin siksi, että aina eteen tulee asioita, joihin ei ole osattu varautua.

”Pelkästään hallitusohjelman runnominen kokoon ei riitä”, hän sanoi.

Lue lisää: Orpo: Erot Sdp:n kanssa ”aika isoja”

Lue lisää: Hallitustunnustelija Petteri Orpon pokka alkaa jo hivenen pettää

Lue lisää: Näin perussuomalaiset rajoittaisi maahan­muuttoa

Lue lisää: Budjetti­päällikkö: 6 miljardin euron sopeutus vaatii leikkaamista sotesta, sosiaali­turvasta ja koulutuksesta

Lue lisää: Perussuomalaiset ”hyväksyy” Suomen EU-jäsenyyden – puolueella kolme kynnyskysymystä

Seurasimme puolueiden puheenjohtajien tiedotustilaisuudet maanantaina ja tiistaina hetki hetkeltä.

Lue seuranta täältä:

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat