Presidentti Niinistö Ukrainasta: ”Mikä tahansa yritys rauhan saamiseksi on yrittämisen arvoinen”

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa sanoi maata hallitsevan ANC-puolueen päättäneen, että Etelä-Afrikan tulisi vetäytyä Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta ICC:stä.

Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa ja Suomen presidentti Sauli Niinistö tapasivat tiistaina.

| Päivitetty

Suurempi maa hyökkäsi pienempään, itsenäiseen valtioon, selitti presidentti Sauli Niinistö Venäjän hyökkäystä Ukrainaan vierailullaan Etelä-Afrikassa tiistaina.

”Esimerkiksi Suomessa ja suomalaisille se merkitsi sitä, että emme voineet jatkaa Venäjän naapureina luottaen täysin siihen, että varmistamme turvallisuuttamme vain yksin”, Niinistö sanoi viitaten päätökseen liittyä sotilasliitto Natoon.

”Tämä on erittäin selkeä, yksinkertainen ja oikeutettu selitys siitä, mitä on tapahtunut.”

Niinistö tapasi tiistaina Etelä-Afrikan presidentin Cyril Ramaphosan tämän palatsissa Pretoriassa. Tapaamisen jälkeen presidentit järjestivät yhdessä tiedotustilaisuuden, jonka pääaiheeksi nousi Venäjä.

Etelä-Afrikka on määritellyt itsensä puolueettomaksi, mutta se on ollut läheisissä väleissä Venäjän ja Kiinan kanssa. Se esimerkiksi jätti YK:ssa äänestämättä, kun olisi pitänyt tuomita Venäjän hyökkäys Ukrainaan ja osallistui sodan vuosipäivänä Kiinan ja Venäjän laivastoharjoitukseen.

Eteläafrikkalaismedia kysyi Niinistöltä lännen kasvaneesta tuesta Ukrainalle.

”Tarkoituksena on auttaa ukrainalaisia puolustamaan maataan. Siinä ei ole mitään väärää”, Niinistö sanoi. Hänen mukaansa tätä apua on vaikeaa kutsua eskalaatioksi.

Niinistö perusteli myös historialla Suomen ja Euroopan tukea Ukrainalle. Hän muistutti, että Neuvostoliitto hyökkäsi Suomeen 1939, ja Suomi jäi taistelussa lähes yksin. Tätä suomalaiset eivät Niinistön mukaan koskaan unohda.

Niinistö totesi, että sota on aiheuttanut ongelmia myös Etelä-Afrikassa. Se on nostanut esimerkiksi ruoan ja energian hintaa ja aiheuttanut ongelmia niiden saatavuudessa.

Niinistö puhui myös mahdollisuuksista rauhaan.

”Mikä tahansa yritys rauhan saamiseksi on yrittämisen arvoinen, vaikka se ei onnistuisi”, hän sanoi.

Presidentit tapasivat toisensa Pretoriassa.

Venäjän johtaja Vladimir Putin on kutsuttu Etelä-Afrikassa elokuussa järjestettävään Brics-maiden kokoukseen. Siihen osallistuvat myös Kiinan, Intian ja Brasilian johtajat.

Etelä-Afrikan presidentiltä Ramaphosalta kysyttiin tiedotustilaisuudessa, aikooko Etelä-Afrikka pidättää Putinin tuolloin. Kansainvälinen rikostuomioistuin ICC on antanut Putinista pidätysmääräyksen. Ramaphosa ei vastannut kysymykseen suoraan.

”Asiaa harkitaan ja siitä keskustellaan. Kun asia on viimeistelty, olemme valmiita kertomaan kaikille, mikä on näkemyksemme tähän kaikkeen”, Ramaphosa sanoi.

Ramaphosan mukaan Etelä-Afrikkaa hallitseva ANC-puolue on päättänyt, että Etelä-Afrikan tulisi vetäytyä ICC:stä. Hänen mukaansa asiaa edistetään.

”Johtuen tavasta, jolla ICC:n on nähty käsittelevän tällaisia ongelmia.”

Koska Etelä-Afrikka on allekirjoittanut ICC-sopimuksen, sen pitäisi pidättää tuomioistuimen etsintäkuuluttama henkilö.

Lue lisää: Presidentti Ramaphosa: Valtaa­pitävä ANC haluaa Etelä-Afrikan eroavan Kansain­välisestä rikos­tuomio­istuimesta

Ramaphosalta kysyttiin myös hänen suhtautumisestaan Natoon, jonka jäseneksi Suomi liittyi tänä keväänä. Hänen mukaansa Etelä-Afrikka kunnioittaa ja hyväksyy Suomen liittymispäätöksen.

Ramaphosa perusteli maansa valitsemaa puolueettomuutta Ukrainan sodan suhteen sillä, että puolueettomana Etelä-Afrikka voisi toimia konfliktin ratkaisijana. Hän sanoi puhuneensa sekä Venäjän presidentti Putinin että Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa puhelimitse useita kertoja.

”Olemme olleet erittäin selkeitä alusta asti, että kaikenlaiset konfliktit ratkeavat parhaiten neuvottelemalla”, hän sanoi ja totesi opin olevan peräisin maan entiseltä presidentiltä, Nelson Mandelalta.

Etelä-Afrikan presidentinkanslia julkaisi tiistaina viestipalvelu Twitterissä videon Niinistön saapumisesta tapaamiseen.

Niinistön vierailu Etelä-Afrikassa ja Namibiassa jatkuu perjantaihin asti.

Tiistaina iltapäivällä Niinistön kerrottiin osallistuvan yhdessä presidentti Ramaphosan kanssa keskustelutilaisuuteen kestävästä kasvusta. Tilaisuuteen osallistuu lisäksi suomalaisen ja eteläafrikkalaisen elinkeinoelämän edustajia.

Keskiviikkona presidentti Niinistö pitää puheenvuoron ja keskustelee opiskelijoiden kanssa Johannesburgin Witwatersrandin yliopistolla. Puheenvuoron aiheena on yhteisiin haasteisiin vastaaminen muuttuneessa geopoliittisessa tilanteessa.

Torstaina Niinistö tapaa Namibian presidentin Hage Geingobin Windhoekissa. Presidentit keskustelevat tapaamisessaan maailmanpoliittisesta tilanteesta, globaalihaasteista sekä Suomen ja Namibian kahdenvälisistä suhteista.

Presidentti Niinistön ohjelmassa on myös seppeleenlasku Heroes' Acre -muistomerkille.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat