Mitä kristillis­demokraatit ei halua hallitus­ohjelmaan? Essayah: Ei ole tullut sellaisia asioita esille

Keskustan Annika Saarikko arveli, perussuomalaiset ja kokoomus ovat neuvotteluissaan varmasti jo pitkällä.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman ja puheenjohtaja Sari Essayah tapasivat tiistaina hallitustunnustelija Petteri Orpoa (kok) ja kokoomuksen edustajia.

Kristillisdemokraatit on avoin kaikille hallituspohjille. Näin sanoi puolueen puheenjohtaja Sari Essayah tiistaina toimittajille sen jälkeen, kun hän oli tavannut hallitustunnustelija Petteri Orpoa (kok).

”Olemme avoimia erilaisille hallituskokoonpanoille, ja mielestämme tärkeintä on neuvotella sellaisesta hallitusohjelmasta, joka on yhteensovitettavissa kristillisdemokraattisen puolueen arvojen ja tavoitteiden kanssa”, Essayah sanoi.

Varsinaisia kynnyskysymyksiä puolueella ei ole tässä vaiheessa. Niistä keskustellaan Essayahin mukaan varsinaisissa hallitusneuvotteluissa, jos kutsu tulee.

Essayahilta kysyttiin myös, onko muiden puolueiden ehdotuksissa jotain, mitä kristillisdemokraatit ei haluaisi hallitusohjelmaan.

”Ei ole tullut sellaisia asioita esille”, hän sanoi viitaten vaalikeskusteluihin ja muiden puolueiden vastauksiin hallitustunnustelijalle.

Orpo keskusteli tiistaina kristillisdemokraattien lisäksi keskustan ja perussuomalaisten kanssa. Hän on nyt tavannut virallisesti kaikkia eduskuntapuolueita. Maanantaina hän tapasi Sdp:n, Liike Nytin, Rkp:n ja vihreät.

Tarkoituksena oli selvittää, minkä puolueiden kanssa kokoomus voi aloittaa neuvottelut hallitusohjelmasta.

Essayahin mielestä Suomi tarvitsee toimintakykyisen hallituksen, joka pystyy toteuttamaan tarvittavat uudistukset.

”Erityisesti julkisen talouden kuntoon laittaminen, jotta me pystymme pelastamaan hyvinvointipalvelut. Vaaleissa kävi hyvin selville se, että meiltä löytyy puolueita, jotka ovat valmiita talousuudistuksiin ja siihen, että pystymme sitä kautta pelastamaan hyvinvointipalvelut”, hän sanoi.

Essayahin mukaan hänen puolueensa on ollut hallituksissa aiemmin sillanrakentajapuolue. Hän pohti, tarvittaisiinko puoluetta myös nyt sellaiseen rooliin.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko puhui toimittajille eduskunnassa tiistaina.

Keskustan puheenjohtaja Annika Saarikko lupasi, että tuleva hallitus saa oppositiosta keskustan tuen kaikille ”järkeville esityksilleen”.

Sellaiset liittyvät hänen mukaansa esimerkiksi yrittäjyyden vahvistamiseen, koko Suomen asian huomioimiseen, peruskoulun pelastamiseen tai laajan työvoimapulan ratkomiseen.

Saarikon mielestä on hyvä, että hallitustunnustelija arvioi perusteellisesti sen, mistä löytyy Suomelle kestävä hallituspohja.

”Itse toivon vahvasti, että vaalien tulos vaikuttaa hallituksen pohjaan ja oppositiosta muutosta Suomelle hakeneet puolueet saisivat yhteisen ohjelman aikaiseksi. Kestävissä ja järkevissä ja keskustankin arvojen mukaisissa ratkaisuissa oppositiostakin tuota politiikkaa varmasti tulemme tukemaan”, Saarikko kommentoi.

Orpo sanoi tiistaina pyrkivänsä ilmoittamaan tällä viikolla, minkä puolueiden kanssa kokoomus lähtee neuvottelemaan hallitusohjelmasta. Hän toivoo, että kesäkuussa on kasassa toimintakykyinen enemmistöhallitus.

Maanantaina alkoi näyttää yhä todennäköisemmältä, että Orpon ensisijainen vaihtoehto on porvarihallitus. Siinä olisivat mukana kokoomuksen lisäksi perussuomalaiset, Rkp ja kristillisdemokraatit. Orpo ei kuitenkaan edelleenkään ottanut kantaa siihen, miltä pohjalta hän hallitusta alkaa muodostaa.

Toinen mahdollinen hallituspohja olisi kokoomuksen ja Sdp:n ympärille rakennettu sinipuna. Sdp:n puheenjohtajan Sanna Marinin mukaan mitään sellaista selkeää vastaantuloa kokoomuksen suunnalta ei ole kuitenkaan tullut, että varsinaisiin hallitusneuvotteluihin olisi syytä odottaa kutsua.

Myös Saarikko arveli, että perussuomalaiset ja kokoomus ovat neuvotteluissaan varmasti jo pitkällä.

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat