Hallitustunnustelija Petteri Orpo kertoi tiistaina eduskunnassa, että hän pyrkii ilmoittamaan tämän viikon aikana puolueet, jotka lähtevät muodostamaan hallitusta.
Orpo lupaa olla nopea hallituspohjasta kertomisessa.
”Lupaan teille, etten käytä siihen yhtään ylimääräistä minuuttia”, hän sanoi.
Eri lähteet arvioivat HS:lle, että ilmoitus saattaa tulla jo keskiviikkona, mutta viimeistään perjantaina.
Säätytalolla pidettäviin hallitusneuvotteluihin lähtevät lähes varmuudella kokoomus, perussuomalaiset, Rkp ja kristillisdemokraatit. Kokoomus on käynyt taustakeskusteluja ennen kaikkea perussuomalaisten kanssa.
Hallitustunnusteluvaihe päättyy silloin, kun Orpo kutsuu kaikki eduskuntaryhmät eduskunnan Arkadia-saliin ja kertoo virallisesti valitsemansa puolueet.
Ilmoituksen jälkeen Orpon titteli vaihtuu hallitustunnustelijasta hallituksen muodostajaksi.
Heti tämän jälkeen tulevat hallituspuolueet siirtyvät tiedotustilaisuuteen eduskunnan Valtiosaliin. Oppositioon jääneet kommentoivat käännettä myöhemmin.
Todennäköisesti heti vapun jälkeen tai jopa ennen sitä alkavat neuvottelut hallitusohjelmasta. Yleensä ne ovat vieneet noin kuukauden.
Hallitusohjelmasta neuvotellaan Säätytalossa useissa eri kokoonpanoissa. Antti Rinteen (sd) hallituksen ohjelmasta oli neuvottelemassa yli sata henkilöä.
Hallitusohjelmaan kirjataan hallituksen kaikki tärkeät hankkeet.
Siihen luetellaan muun muassa eri vuosina käytettävissä olevat rahat, leikkauskohteet ainakin karkeasti ja lukuisat muut asiat, jotka voivat muuttaa kansalaisten arkea. Rinteen ja Sanna Marinin (sd) hallitusten ohjelmassa oli 190 sivua.
Hallitus sitoutuu toteuttamaan hallitusohjelmaa. Se on tulevan hallituksen liima riitahetkinäkin.
Jos puolueet eivät pääse yhteisymmärrykseen hallitusohjelmasta, edessä voi olla uusi kierros hallitustunnusteluita.
Orpo voi tällöin kokeilla hallitusohjelmasta sopimista Sdp:n kanssa. Tällä hetkellä tämä vaihtoehto vaikuttaa hyvin epätodennäköiseltä.
Kun puolueet pääsevät sopuun hallitusohjelmasta, Orpo ilmoittaa tasavallan presidentti Sauli Niinistölle saavutetusta yhteisymmärryksestä. Hän kertoo myös pääministeriehdokkaan ja hallituksen kokoonpanon.
Tämän jälkeen presidentti keskustelee eduskunnan puhemiehen kanssa ja antaa eduskunnalle tiedon pääministeriehdokkaasta.
Eduskunta äänestää pääministeriehdokkaasta. Keskustelua äänestyksessä ei sallita. Pääministeri on valittu, mikäli hän saa yli puolet annetuista äänistä.
Seuraavaksi presidentti myöntää eron Marinin johtamalle toimitusministeristölle. Samoihin aikoihin presidentti nimittää uuden pääministerin sekä pääministerin ehdottamat ministerit.
Uuden hallituksen ensimmäinen tehtävä on pitää järjestäytymisistunto.
Tässä kokouksessa annetaan yleensä hallituksen ohjelma eduskunnalle tiedonantona. Eduskunta saa myös selvityksen ministereiden sidonnaisuuksista.
Seuraavaksi on vuorossa vanhan ja uuden hallituksen tervehdyskäynti presidentin luona.
Eduskunnalla on prosessissa viimeinen sana, kun se käsittelee ministereiden sidonnaisuudet ja keskustelee hallitusohjelmasta. Lopuksi eduskunta tekee päätöksen, että valtioneuvosto eli hallitus nauttii eduskunnan luottamusta.