Suomi ja Etelä-Afrikka solmivat rauha­nvälityksen yhteis­työtä koskevan aie­sopimuksen

Aiesopimuksen tavoitteena on, että maat tukevat rauhanvälitystä ja ”osallistavuutta rauhanvälitysprosesseissa”.

Presidentit Sauli Niinistö ja Cyril Ramaphosa kättelivät tiistaina Etelä-Afrikassa. Vierailun aikana maiden ulkoministeriöiden välillä allekirjoitettiin rauhanvälityksen yhteistyötä koskeva aiesopimus.

Suomi ja Etelä-Afrikka ovat tiistaina solmineet ”rauhanvälityksen yhteistyötä koskevan aiesopimuksen”, ulkoministeriö tiedottaa.

Aiesopimuksen tavoitteena on, että maat tukevat rauhanvälitystä ja ”osallistavuutta rauhanvälitys­prosesseissa”.

”Suomella ja Etelä-Afrikalla on molemmilla pitkäaikaista kokemusta rauhanvälityksestä, ja aiesopimus antaa lisäpontta maiden väliselle yhteistyölle”, ministeriö muotoilee tiedotteessaan.

Suomi oli vuonna 2010 mukana perustamassa YK:n rauhanvälityksen ystäväryhmää, johon myös Etelä-Afrikka kuuluu. Vuonna 2020 Suomen ulkoministeriöön perustettiin rauhanvälityskeskus.

”Suomen Afrikka-strategiassa todetaan tarve lisätä poliittista vuoropuhelua Afrikan maiden kanssa. Rauhanvälityksestä solmittu aiesopimus tukee osaltaan myös tätä tavoitetta”, sanoo tiedotteessa rauhanvälityskeskuksen yksikönpäällikkö Katja Ahlfors.

Presidentti Sauli Niinistö on ollut tiistaina vierailulla Etelä-Afrikassa.

Vierailun aikana Etelä-Afrikan presidentti Cyril Ramaphosa kertoi hallituspuolue ANC:n kannattavan sitä, että Etelä-Afrikka eroaa Kansainvälisestä rikostuomioistuimesta (ICC).

Tarkkoja syitä päätökselle Ramaphosa ei luetellut, mutta ne todennäköisesti ainakin osin liittyvät rauhan vastakohtaan, sotaan. Raakaa hyökkäyssotaa Ukrainassa käyvä Venäjä on Etelä-Afrikalle tärkeä kumppani, mutta ICC on antanut Venäjän presidentistä Vladimir Putinista pidätysmääräyksen. Jotta Putin saataisiin oikeuden eteen, ICC:n sopimusvaltion pitäisi ottaa hänet kiinni sopimusvaltioon tehdyllä vierailulla.

Putinin on mahdollisesti määrä vierailla Etelä-Afrikassa elokuussa, joten eroamalla ICC:stä Etelä-Afrikka välttäisi tämän tilanteen.

Etelä-Afrikan neutraalia asemaa sotaa kohtaan Ramaphosa perusteli kuitenkin rauhalla. Hän sanoi tiedotustilaisuudessa tiistaina, että puolueettomana Etelä-Afrikka voisi toimia konfliktin ratkaisijana. Hän sanoi puhuneensa sekä Putinin että Ukrainan presidentin Volodymyr Zelenskyin kanssa puhelimitse useita kertoja.

”Olemme olleet erittäin selkeitä alusta asti, että kaikenlaiset konfliktit ratkeavat parhaiten neuvottelemalla”, hän sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat