Tuomioja: ”Olisiko Sdp:n kannattanut olla valmiimpi hallitus­neuvotteluihin?”

Sdp:n pitkäaikainen entinen kansanedustaja Erkki Tuomioja pitää näkymiä oikeistohallituksen myötä synkkinä.

Erkki Tuomioja kuvattuna Sdp:n vaalivalvojaisissa eduskuntavaali-iltana huhtikuun alussa.

Sdp:n entinen pitkäaikainen kansanedustaja Erkki Tuomioja kysyy, olisiko Sdp:n pitänyt olla valmiimpi hallitusneuvotteluihin. Tuomioja kommentoi asiaa viestipalvelu Twitterissä.

Hallitustunnustelija Petteri Orpo (kok) kertoi torstaina, että hallitusohjelmasta alkavat neuvotella kokoomus, perussuomalaiset, Rkp ja kristillisdemokraatit.

Vaalituloksen selviämisen jälkeen toisena vaihtoehtona pidettiin sinipunaa eli kokoomuksen ja Sdp:n varaan rakentuvaa hallitusta. Moni piti tätä kuitenkin epätodennäköisenä, sillä Sdp:n ja kokoomuksen näkemykset julkisesta taloudesta ovat kaukana toisistaan.

Konkaripoliitikko Tuomioja kysyy, olisiko Sdp:n kannattanut pyrkiä hallitusneuvotteluihin hanakammin.

”Näkymät ovat oikeistohallituksen myötä niin synkkiä, että jää kysymään, olisiko myös vaalien voittajiin kuuluneen Sdp:n kannattanut olla valmiimpi hallitusneuvotteluihin. Sopiminen oikeiston kanssa olisi ollut vaikeaa, mutta nyt sitä ei neuvotteluissa päästy edes testaamaan”, Tuomioja kirjoittaa viestipalvelu Twitterissä.

Sdp:stä on vakuuteltu, että puolue otti hallitustunnustelut tosissaan ja olisi halunnut hallitukseen. Puolue ei kuitenkaan suhtautunut myönteisesti kokoomuksen kynnyskysymykseen julkisen talouden sopeuttamisesta kuudella miljardilla eurolla tämän vaalikauden aikana.

Puheenjohtaja Sanna Marinilta (sd) kysyttiin torstaina, oliko sinipunahallitus missään vaiheessa aito vaihtoehto. Marinin mukaan se olisi ollut todennäköisempää, jos Sdp olisi tullut vaaleissa ensimmäiseksi.

Sdp vaati esimerkiksi, ettei sosiaaliturvaa heikennetä eikä koulutuksesta tai sosiaali- ja terveyspalveluista leikata.

”Selkeästi kokoomus ei halunnut näitä reunaehtoja kunnioittaa”, Marin sanoi.

Sdp:stä on myös arvosteltu kokoomuksen haluttomuutta ”tulla vastaan” neuvotteluissa. Esimerkiksi eduskuntaryhmän puheenjohtaja Antti Lindtman (sd) sanoi torstaina, että kokoomuksen hallitustunnustelut Sdp:n suuntaan olivat selvästi vähäisempiä kuin esimerkiksi vuonna 2015 käydyt tunnustelut. Silloinkaan Sdp ei päätynyt hallitukseen.

Ylen kyselyn mukaan lähes puolet Sdp:n vaikuttajista halusi puolueensa menevän oppositioon. Moni heistä sanoi, että perussuomalaisten on nyt kannettava vastuuta hallituksessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat