Lobbareiden eli vaikuttamisen ammattilaisten osallistuminen hallitusneuvotteluihin herätti tiistaina keskustelua, kun neuvottelijoiden nimet julkistettiin.
HS kertoi viime viikolla, että useiden puolue- ja järjestölähteiden mukaan kokoomus on halunnut torpata etujärjestöissä tai esimerkiksi viestintätoimistoissa työskentelevien osallistumisen hallitusneuvotteluihin.
Hallituksenmuodostaja Petteri Orpolta (kok) kysyttiin tiistaisessa tiedotustilaisuudessa, miten ruotsinkielisen tuottajajärjestön, Svenska lantbruksproducenternas centralförbundin (SLC) puheenjohtajan Mats Nylundin osallistuminen neuvotteluihin sopii yhteen päätöksen kanssa.
”Hänestä käytiin erityinen keskustelu. Hän on hyvin tärkeä veroasiantuntija. Siinä todettiin, että tämä [linjaus] kestää pienen poikkeuksen”, Orpo sanoi toimittajille.
Rkp:tä edustava Nylund on puolueensa entinen kansanedustaja Vaasan vaalipiiristä.
Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson sanoi tiedotustilaisuudessa, ettei Nylund istu siinä neuvottelupöydässä, joka käsittelee maatalousasioita.
Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah sai puolestaan kommentoida Arlan hankintajohtajan Sami Kilpeläisen osallistumista neuvotteluihin puolueensa mandaatilla.
Kilpeläinen siirtyi viime vuonna kristillisdemokraatteihin ja oli tätä ennen mukana Paavo Väyrysen sittemmin kuopatussa kansalaispuolueessa.
”Hänenkin on jossakin oltava töissä”, Essayah muotoili.
”Hän on aluevaltuutettu ja sai Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun piirissä eniten ääniä. Hän on aktiivinen toimija puolueessa. Hänen työpaikkansa sattuu olemaan Arlassa, joka ei ole etujärjestö vaan yritys.”
Orpon mukaan ”vahva sääntö” silti on, ettei Säätytalolle ole asiaa lobbareilla.
”En ole ihan nimi nimeltä henkilökohtaisesti käynyt niitä [neuvottelijoita] läpi, mutta kyllä minulla se käsitys on, että varsinaiset etujärjestöedustajat ja viestintätoimistoedustajat ovat rajautuneet ulkopuolelle”, hän sanoi.
”Jos joku on esimerkiksi töissä kaupungilla tai yliopistossa, julkisyhteisöissä, niin se on hieman eri asia.”
Valtaosa puolueiden nimeämistä neuvottelijoista on kansanedustajia sekä eduskuntaryhmien ja puoluetoimistojen työntekijöitä.
Mukana on kuitenkin jonkin verran myös puolueiden jäseniä, jotka eivät ole kansanedustajia tai työskentele puolueorganisaatiolle. Esimerkiksi kokoomukselta mukana on Helsingin pormestarikuntaa ja muitakin johtavia kuntapoliitikkoja.
Monella neuvottelijalla on lisäksi aiempaa taustaa lobbarina. Esimerkiksi kokoomusta edustava Timo Jaatinen johti Metsäteollisuus ry:tä viime vuoteen saakka.