Perus­­suomalaisia odottaa yhteen­otto ay-liikkeen kanssa

Perussuomalaiset joutuu koetukseen, jos se lähtee kokoomuksen kanssa edistämään ay-liikkeen vastustamia uudistuksia, politiikan toimittaja Teemu Muhonen kirjoittaa analyysissaan.

Palkansaajajärjestöt osoittivat mieltään Juha Sipilän (kesk) hallituksen politiikkaa vastaan Helsingin Rautatientorilla syyskuussa 2015.

Hallitusneuvotteluihin suuntaavia perussuomalaisia odottaa väistämätön yhteenotto ammattiyhdistysliikkeen kanssa.

Julkisissa puheenvuoroissa ammattiliittojen johtavat sanovat luottavansa siihen, että perussuomalaiset estää Säätytalolla esimerkiksi kokoomuksen vaatimat paikallisen sopimisen laajennukset ja ansiosidonnaisen työttömyysturvan leikkaukset.

Todellisuudessa luottamusta ei ole puolin eikä toisin. Palkansaajajärjestöjen ja perussuomalaisten välit ovat jo valmiiksi huonot – ja heikkenevät pian entisestään.

Perjantaina sananvaihtoa käytiin julkisuudessa.

Teollisuusliiton puheenjohtajan Riku Aallon mukaan perussuomalaiset on tehnyt ammatti­yhdistys­liikkeelle ”sitoumuksia” palkansaajien tavoitteiden puolustamisesta.

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra taas sanoi, ettei puolue ylipäätään tee sitoumuksia etujärjestöille eikä hän ole edes tavannut Teollisuusliiton edustajia.

Perussuomalaiset on monissa työelämä­kysymyksissä selvästi lähempänä palkansaaja­liikettä kuin kokoomus. Perussuomalaiset ei kuitenkaan pysty hallitus­neuvotteluissa estämään kaikkia kokoomuksen tavoittelemia työelämä­uudistuksia. Sen tietää myös ammattiyhdistys­liike.

Riku Aallon puheet luottamuksesta ja sitoumuksista kertovat jo, mitä tuleman pitää: kun palkansaaja­puolen vastustamia uudistuksia sisältävä hallitusohjelma valmistuu, ammattiyhdistys­liike sanoo perussuomalaisten pettäneen lupauksensa ja palkan­saajien luottamuksen.

Riikka Purra ja Petteri Orpo hallitusneuvottelujen kokoonpanoa käsittelevässä tiedotustilaisuudessa eduskunnassa torstaina.

Perussuomalaisten menestys ei miellytä ammatti­liittojen johdossa.

Jännitteillä on merkitystä, sillä perussuomalaiset on erittäin suosittu puolue etenkin teollisuus­duunareiden keskuudessa.

Ammattiyhdistysliikkeen johtopaikoilla ajatellaan, ettei perussuomalaiset suosiostaan huolimatta oikeasti aja palkansaajien etua. Osa ay-johtajista onkin sitä mieltä, että palkansaaja­liikkeelle epämieluisa hallituspohja on samalla hyvä mahdollisuus yhteen­ottoon perussuomalaisten kanssa.

Kun perussuomalaiset aloitti Juha Sipilän (kesk) johtamassa hallituksessa vuonna 2015, puolueen kannatus sukelsi nopeasti. Osasyy oli todennäköisesti kilpailukyky­sopimuksessa ja leikkauksissa, joita työntekijät vastustivat muun muassa palkansaaja­järjestöjen järjestämissä mielenosoituksissa.

Perussuomalaisissa ajatellaan, että yhteistyötä ammattiyhdistys­liikkeen kanssa on turha edes tavoitella. Puolue katsoo, ettei ammattiyhdistys­liike halua tehdä yhteistyötä eikä tue perussuomalaisia monista yhtenevistä kannoista huolimatta.

Perussuomalaisten epäluulossa lienee totuuden siemen. Ammattiyhdistysliike on lähellä Sdp:tä ja vasemmistoliittoa, eikä perussuomalaisten menestys miellytä liittojen johdossa.

Välit heikkenivät entisestään vaalien alla, kun Purra sanoi vaalitentissä perus­suomalaisten vastustavat kilpailukyky­sopimuksessa työntekijöille siirrettyjen sosiaaliturva­maksujen palauttamista työnantajille.

Aiemmassa vastauksessaan työntekijäjärjestö SAK:lle perussuomalaiset oli ilmoittanut kannattavansa maksunsiirtoa. Aiemman vastauksen oli Purran tietämättä laatinut puoluetoimiston ”työmies” Matti Putkonen.

Palkansaajapuoli ja vasemmistopuolueet käynnistävät "petoksesta” höykytyksen, joka on jäänyt kaihertamaan perussuomalaisia.

Perussuomalaiset on korostanut riippumattomuuttaan etujärjestöistä. Puolueen on myös sanottu siirtyneen talouspoliittisesti oikealle Timo Soinin kauden jälkeen.

Ei kuitenkaan ole vielä selvää, kuinka oikealle puolueen kannattajat lopulta ovat siirtyneet. Se nähdään vasta, jos perussuomalaiset päätyy hallitukseen ajamaan ammattiyhdistys­liikkeen vastustamia uudistuksia ja saa tuta voimakkaan vastarinnan.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat