Valtionmetsiä hallinnoiva Metsähallitus lupaa etsiä talousmetsistään vanhoja ja luonnontilaisia metsiä (iki- ja aarniometsät) avoimesti ja parhaan tiedon pohjalta. Metsähallitus tiedotti tuoreista linjauksistaan tiistaina.
Ensinnäkin Metsähallitus aikoo hyödyntää vanhojen metsien kartoituksissa Metsähallituksen Luontopalveluiden ekologista osaamista.
Metsähallituksessa talousmetsät kuuluvat Metsätalous oy:n hallintaan, ja luonnonsuojelualueista kuten kansallispuistoista vastaa Luontopalvelut.
Toisekseen kohteiden tunnistamisessa hyödynnetään myös vapaaehtoisten luontokartoittajien tekemää työtä.
”Viime viikolla loppuraporttinsa julkaissut Luonnonmetsä-työryhmä on tehnyt ansiokasta työtä, ja raportin kohteet tullaan käymään läpi kartoituksen yhteydessä”, sanoo Metsähallitus Metsätalous oy:n toimitusjohtaja Jussi Kumpula tiedotteen mukaan.
Lue lisää: Kartoittajat löysivät tuhansia uhanalaisten lajien esiintymiä valtion talousmetsistä
Lisäksi Metsähallitus aikoo antaa valmiin kartoitustyönsä arvioitavaksi ulkopuoliselle arvioijalle. Tällä Metsähallitus haluaa tiedotteen mukaan ”parantaa prosessin läpinäkyvyyttä”.
Ympäristöjärjestöissä ja vapaaehtoisissa luontokartoittajissa on ollut epäluottamusta Metsähallituksen omia kartoituksia kohtaan. Pelkona on ollut, että jos Metsähallituksen tytäryhtiö Metsätalous oy tekee kartoitukset itsenäisesti, suojeluun eivät päädy parhaat ja luonnoltaan arvokkaimmat metsät.
Lue lisää: Sähköpostit todistavat, miten kaksi Etelä-Suomen metsää torjuttiin suojelusta
Kartoitukset liittyvät siihen, että osana EU:n biodiversiteettistrategiaa Suomi on sitoutunut suojelemaan tiukasti kaikki vanhat ja luonnontilaiset metsänsä.
Lue lisää: Metsille tulee ikärajat
Valtionmetsien kartoitukset tehdään maastotyönä, ja ne kestävät Metsähallituksen mukaan noin kaksi vuotta.
Aikaa tosin ei välttämättä ole näin paljon, jos vanhojen metsien määritelmät ja kartoitusohjeet valmistuvat vasta tämän vuoden lopussa.
EU:n komission aikataulun mukaan julkisesti omistetut metsät pitää olla kartoitettuna jo vuoden 2025 puolivälissä.
Luonnonvarakeskus ja Suomen ympäristökeskus valmistelevat kansallisesti määritelmiä ja ohjeita parhaillaan.
Tiedotteen mukaan Metsähallitus tekee kartoitukset ohjeiden valmistumisen jälkeen. Varsinaiset suojelupäätökset tehdään eduskunnassa maan hallituksen esityksestä.
EU:n komission ohjeen mukaan vanhojen ja luonnontilaisten metsien yhteydessä pitäisi noudattaa varovaisuusperiaatetta, eli tämäntyyppiset metsät pitäisi suojella viipymättä, jos todennäköisyys on suuri, että metsät sopisivat vanhojen metsien määritelmiin jo olemassa olevan tiedon perusteella.
Jussi Kumpulan mukaan Metsätalous oy hakkaa joka tapauksessakin vain metsiä, jotka ovat olleet pitkään suunnitelmallisen metsänhoidon piirissä.
Yksityisten omistamia vanhoja ja luonnontilaisia metsiä Suomi aikoo suojella sen mukaan, mitä maanomistajat niitä tarjoavat vapaaehtoisesti suojeluun.