Helsingin johdolla kova edustus: mukana pormestari ja apulais­pormestari

Kokoomus on halunnut pitää lobbarit hallitusneuvottelujen ulkopuolella, mutta ”porttikielto” ei koske esimerkiksi korkeita kuntapäättäjiä.

Pormestari Juhana Vartiainen (vas.) ja apulaispormestari Daniel Sazonov.

Helsingin pormestarikunnan molemmat kokoomuslaiset jäsenet ovat mukana hallitus­neuvotteluissa, selviää tiistaina julkistetuista nimilistoista.

Pormestari Juhana Vartiainen on mukana neuvottelemassa sosiaaliturvasta ja apulaispormestari Daniel Sazonov aluehallinnon, kuntien ja kaupunkien asioista.

Vartiainen kuvailee HS:lle tehtävää ”huomattavaksi vastuuksi ja kunniaksi”.

”Olin sosiaaliturvakomitean jäsen kansanedustajana ennen pormestariutta, ja tutkija­uraltani alkaen olen miettinyt näitä [sosiaaliturvaan liittyviä] kysymyksiä”, hän sanoo.

”Suomi tarvitsee lisää tehtyjä työtunteja ja työllisiä. Tämä on todella tärkeää, kun ikääntyminen puskee toden teolla päälle.”

Valtaosa puolueiden nimeämistä neuvottelijoista on kansanedustajia sekä eduskunta­ryhmien ja puoluetoimistojen työntekijöitä.

Mukana on kuitenkin jonkin verran myös puolueiden jäseniä, jotka eivät ole kansan­edustajia tai työskentele puolueorganisaatiolle.

Vartiainen sanoo HS:lle, etteivät pormestarin vastuut katoa häneltä neuvottelujen ajaksi.

”Olen yhdessä alaryhmässä, ja sen aikataulut täsmentyvät vielä. Jos joudun olemaan paljon Säätytalolla, niin sitten käytän siihen tietysti loma- tai vapaapäiviä”, hän sanoo.

Kokoomuksessa on tiettävästi linjattu ennen neuvotteluja, ettei Säätytalolle olisi asiaa etujärjestöjen tai viestintätoimistojen vaikuttamisammattilaisilla eli lobbareilla.

Sen sijaan ”porttikielto” ei koske esimerkiksi kunnalta palkkaansa saavia. Kokoomuksen puolelta neuvotteluja koordinoiva Henrik Vuornos on niin ikään johtava kuntapoliitikko, päätoiminen Espoon kaupunginhallituksen puheenjohtaja.

Vartiainen ei näe pormestari- ja neuvottelijaroolin yhteensovittamisessa intressiristi­riitoja.

”Olen siellä Suomen, en Helsingin edustaja.”

Hallitusneuvottelut on organisoitu kahdeksaan ”reformipöytään”, joiden alta löytyy vielä useampia jaostoja.

Yksittäiset neuvottelijat saattavat olla puolueidensa edustajina useissakin pöydissä. Eniten ”paikkoja” on perussuomalaisten puoluetoimiston Matti Putkosella ja kansanedustaja Arto Satosella (kok), jotka istuvat neljässä eri ryhmässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat