Venäjä uhkaa ”sotilaallis­teknisillä” vasta­toimilla, jos Suomi sopii Yhdys­valtojen kanssa puolustuksesta

Kremlin tiedottaja Maria Zaharova varoittaa Suomea ”sotilaallisteknisistä” vastatoimista, jos Suomi solmii kahdenvälisen puolustusyhteistyösopimuksen Yhdysvaltojen kanssa.

Venäjän ulkoministeriön tiedottaja Maria Zaharova puhui tiedotustilaisuudessa Moskovassa torstaina.

Suomi on parhaillaan neuvottelemassa kahdenvälistä puolustus­yhteistyösopimusta Yhdysvaltojen kanssa ja Venäjä aikoo maan valtiollisen uutistoimisto Tassin mukaan reagoida sopimukseen.

Tiedottaja Maria Zaharova Venäjän ulkoministeriöistä arvioi keskiviikkona, että Venäjä olisi pakotettu ”sotilaallisteknisiin ja muihin vastatoimiin” tilanteessa, jossa Nato käyttää Suomen aluetta.

Samaa ”sotilaallisteknistä” muotoilua virallinen Venäjä käytti myös vuosi sitten varoitellessaan Suomea vastatoimilla. Silloin Suomi oli ilmoittanut aikeestaan hakeutua osaksi läntistä puolustusliittoumaa.

”Seuraamme tiiviisti Naton suunnitelmia Suomessa”, Zaharova sanoi keskiviikkona ja viittasi turvallisuusuhkaan.

Suomesta tuli Naton 31. jäsenmaa huhtikuussa.

Helsingin Sanomat kertoi maanantaina Suomen ja Yhdysvaltain välisistä puolustusyhteistyöneuvotteluista.

Niin sanotulla DCA-sopimuksella turvattaisiin Suomen turvallisuutta ja varmistettaisiin nopea ja sujuva sotilaallinen apu kriisitilanteessa. Sopimus on myös antamassa Yhdysvaltojen asevoimille ja heidän aluksilleen mahdollisuuden käyttää erikseen sovittuja sotilasalueita ja varuskuntia harjoitteluun. Myös materiaalin varastointi tulee mahdolliseksi.

Sopimus tulee Suomessa eduskunnan käsittelyyn todennäköisesti ensi vuonna. Neuvottelujen alkamisesta kerrottiin jo viime vuoden syksyllä.

Kremlin tiedottaja Zaharova nosti myös esiin sen, että suunniteltu sopimus veisi Suomelta itsemääräämisoikeutta.

”Suomen ja Naton tulee ymmärtää, että varustelu pohjoisessa Euroopassa on ennestään lisäämässä sotilaallista ja poliittista jännitettä alueella”, Zaharova sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat