Osaa päivä­kodeista ja hoiva­kodeista uhkaavat lakot – useita lakko­varoituksia yksityisellä sosiaali­palvelualalla

Yksi lakko koskisi tiettyjä yksityisiä päiväkoteja ympäri maata.

Yksi lakko koskisi tiettyjä yksityisiä päiväkoteja ympäri maata.

Useat palkansaajajärjestöt uhkaavat lakoilla yksityisellä sosiaalipalvelualalla toukokuun loppupuolella. Järjestöt kertovat tiedotteissaan lakkojen syyksi julkista sektoria pienemmät palkat.

Yksi lakko koskisi tiettyjä yksityisiä päiväkoteja ympäri maata. Varhaiskasvatuksen työnseisaus koskisi tiistain 23. toukokuuta ja keskiviikon 24. toukokuuta välisenä aikana alkavia työvuoroja.

Toinen lakko koskisi tiettyjä ympärivuorokautisen palveluasumisen yksiköitä Pirkanmaan, Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen alueilla. Lakko alkaisi tiistaina 23. toukokuuta ja päättyisi lauantaina 27. toukokuuta.

Ammattijärjestö Tehy kertoo, että se on antanut yhdessä Superin ja Erton kanssa torstaina lakkovaroituksen viiden vuorokauden lakosta ajalle 23.–27. toukokuuta. Lakon piirissä on yhteensä 26 Attendon, Esperin, Mehiläisen ja Pihlajalinnan ympärivuorokautisen palveluasumisen yksikköä. Lisäksi myös ammattiliitot Jyty, Pro, Talentia ja JHL ovat antaneet lakkovaroitukset samalle ajalle koskien useita yksityisiä hoivakoteja, ammattiliitto Jytystä kerrotaan.

Tiettyjä päiväkoteja koskien lakkovaroituksen ovat ajalle 23.–24. toukokuuta antaneet ammattiliitot Jyty, Pro, Super, Talentia ja JHL.

Päiväkotien lakon piirissä olisi muun muassa Pilke-, Verkanappulat-, Touhula- ja Norlandia-ketjuihin kuuluvia päiväkoteja.

Jytyn tiedotteella todetaan, että lakkovaroituksilla Jyty haluaa vauhdittaa jumiutuneita sosiaalipalvelualan neuvotteluja, jotta ratkaisuun palkankorotuksista päästään mahdollisimman pian.

Lakkovaroituksien lisäksi sosiaalipalvelualalla on jo voimassa ylityö- ja vuoronvaihtokielto.

Tehyn tiedotteella todetaan, että kevään aikana käydyt neuvottelut yksityisen sosiaalialan työehtosopimuksesta päättyivät tuloksettomina viime perjantaina.

Tehyn mukaan järjestöjen keskeinen tavoite neuvotteluissa on palkkauksen ja työolojen parantaminen.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat