Suomi on vastannut Venäjän noottiin

”Ulkoministeriöllä ja Ahvenanmaan virkamiehillä on läheiset suhteet, ja tästäkin on vaihdettu tietoja”, sanoo Veronica Thörnroos. Hänen mukaansa ahvenanmaalaiset eivät ole huolestuneita tilanteesta.

Venäjän konsulaatti Maarianhaminassa kuvattuna elokuussa 2022. Konsulaatilla tehtiin ilkivaltaa myöhään sunnuntai-iltana.

Suomi on vastannut Venäjän lähettämään noottiin, joka liittyi Venäjän Ahvenanmaan-konsulaatilla tapahtuneeseen ilkivaltaan.

Tapaus sattui konsulaatilla myöhään sunnuntai-iltana. Poliisin mukaan konsulaatin postilaatikko revittiin alas telineeltään ja ikkunaruutuun heitettiin olutpullo sillä seurauksella, että ikkuna meni rikki.

Venäläinen uutistoimisto Tass taas väitti, että ryhmä ihmisiä olisi sunnuntain ja maanantain välisenä yönä heittänyt ”räjähtävän äänilaitteen” konsulaatin alueelle. Tassin mukaan teko olisi ”vaarantanut Venäjän diplomaattisen edustuston henkilökunnan hengen ja terveyden”.

Tapauksen seurauksena Venäjä lähetti Suomelle nootin, jossa Venäjän mukaan vaadittiin Suomea ryhtymään toimiin Venäjän Ahvenanmaan-konsulaattiin kohdistuneen ilkivallan seurauksena. HS kertoi Venäjän nootista ja Tassin jutusta keskiviikkona.

Suomen ulkoministeriön ajankohtaisviestinnän yksikön päällikkö Sirpa Nyberg kertoo HS:lle, että Suomi on vastannut Venäjän lähettämään noottiin.

”On vakiintunut tapa, että kun joku maa lähettää tällaisen nootin, me vastaamme siihen. Olemme vastanneet myös Venäjälle ja todenneet, että suhtaudumme vakavasti tähän tapahtuneeseen ja olemme välittäneet tiedon poliisille”, Nyberg sanoo.

”Tällainen vastaus on toimitettu Venäjälle, ja nyt Ahvenanmaan poliisi sitä [ilkivaltaa] tutkii.”

Nyberg kertoo myös, että asiasta on informoitu Ahvenanmaata.

”Ulkoministeriöllä ja Ahvenanmaan virkamiehillä on läheiset suhteet, ja tästäkin on vaihdettu tietoja”, Nyberg sanoo.

Ahvenanmaan maakunnan hallitusta johtava maaneuvos Veronica Thörnroos sanoo niin ikään, että yhteydenpito Ahvenanmaan ja ulkoministeriön välillä toimii hyvin.

”Minua on informoitu oman henkilöstöni kautta, mutta myös poliisista”, hän sanoo.

Thörnroosin mukaan ahvenanmaalaiset eivät ole huolestuneita tilanteesta, vaikka tapaus onkin ollut iso uutinen Ahvenanmaalla.

Hän uskoo ilkivallanteon kuitenkin harmittavan maakunnan asukkaita.

”Tietenkin ahvenanmaalaiset ovat pahoillaan siitä, kun yksityistä omaisuutta ei kunnioiteta. Sillä ei ole väliä, onko omistaja Venäjä vai kuka tahansa muu. Yksityisomaisuutta pitää kunnioittaa. Se on hyvin tärkeää ahvenanmaalaisille.”

Thörnroos sanoo, että Ahvenanmaalla luotetaan vahvasti Suomen presidenttiin ja ulkoministeriin.

”Uskon, että ahvenanmaalaiset ovat hyvin tyytyväisiä siihen, kuinka Suomen hallitus on hoitanut tätä tilannetta ja kaikkia tilanteita, jotka liittyvät Venäjän sotaan Ukrainassa.”

Thörnroos ei kommentoi Venäjän reaktioita konsulaatin ilkivaltatapaukseen. Hän toteaa ulkoministeriön kommentoivan asiaa.

”Ulkopolitiikka ei kuulu meidän poliittiselle kentällemme”, maaneuvos sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat