Uusi hallitus on pääsemässä heti poistamaan koronan luokituksen yleis­vaarallisena tartunta­tautina

Sosiaali- ja terveysministeriön Taneli Puumalainen arvioi, että asetusmuutos on valmis päätettäväksi hyvin nopeasti.

Sosiaali- ja terveysministeriön osastopäällikön Taneli Puumalaisen mukaan koronan yleisvaarallisuusluokituksen poistaminen ei aiheuta konkreettisia muutoksia arkeen. Puumalainen kuvattiin vuonna 2020 hänen toimiessaan Terveyden- ja hyvinvoinnin laitoksen ylilääkärinä.

Tuleva hallitus on pääsemässä heti ensi töikseen lopettamaan koronavirustaudin luokittelun yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi.

Perjantaina päättyi lausuntokierros sosiaali- ja terveysministeriön valmistelemalle asetusmuutokselle, jossa koronaa ei enää luokiteltaisi yleisvaaralliseksi tartuntataudiksi vaan valvottavaksi tartuntataudiksi.

”Ajatus on se, että heti kun meillä on uusi hallitus, hallitus voisi tehdä päätöksen siitä, ettei korona enää olisi yleisvaarallinen tartuntatauti”, kertoo sosiaali- ja terveysministeriön turvallisuus ja terveys -osaston päällikkö Taneli Puumalainen.

Koronavirustaudin luokittelu yleisvaaralliseksi määritellään valtioneuvoston asetuksessa, eli asiasta päätöksen tekee valtioneuvosto.

Puumalainen uskoo, että asia on ministeriön puolesta valmis päätettäväksi hyvin nopeasti.

”Toimitusministeristö tuskin tätä käsittelee, eli sikäli me tarvitsemme maahan hallituksen, joka sitten päättää.”

Maailman terveysjärjestö WHO linjasi perjantaina, ettei koronaviruspandemia enää muodosta maailmanlaajuista terveydellistä hätätilaa. Se ei kuitenkaan tarkoita, etteikö korona­virus olisi yhä globaali terveysuhka.

Tämä ulostulo ei Puumalaisen mukaan vaikuta asetusmuutoksen aikatauluun Suomessa. Hän toteaa, että asetusluonnos on ministeriön puolesta valmis.

”Katsotaan, tuliko lausuntokierroksella siihen jotain erityisiä havaintoja, joiden perusteella sitä pitäisi vielä muokata”, Puumalainen sanoo.

Koronan yleisvaarallisuus­luokituksen poistuminen ei Puumalaisen mukaan aiheuta konkreettisia muutoksia ihmisten arjessa.

Luokituksessa on pitkälti kyse siitä, että tartuntatautilääkäreillä ja aluehallintovirastoilla on tarvittaessa erityisiä toimivaltuuksia tehdä esimerkiksi karanteeni- ja eristys­päätöksiä.

”Mutta käytännössä näitä päätöksiä ei ole nyt enää pitkän aikaan tehty, eli arjessa tämä ei varmasti näy mitenkään”, Puumalainen sanoo.

Hän haluaa muistuttaa, että vaikka pandemia näyttää laantuvan, korona-aaltoja ja tautitaakkaa tulee olemaan jatkossakin.

Puumalainen sanoo, että on tärkeää, että ihmiset edelleen ottavat koronavirusrokotteet, joita heille suositellaan.

Hän toivoo myös ihmisten pyrkivän tautitilanteen mukaan torjumaan tartuntatauteja, kuten koronaa tai influenssa-aallon aikana influenssaa.

Oikaisu 7.5. kello 15.41: Artikkelissa luki aiemmin virheellisesti, että WHO:n mukaan korona­pandemia ei aiheuta enää maailman­laajuista terveys­uhkaa. WHO:n mukaan tauti on yhä globaali uhka terveydelle, mutta järjestön aiemmin julistama maailman­laajuinen terveydellinen hätä­tila on ohi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat