Henriksson vaatii: Puheen­johtajien puhuttava kansan­edustajien kanssa kunnioituksesta

Myös puolueiden on Henrikssonin mukaan nyt keskusteltava keskenään, miten neuvottelukumppanien kesken rakennetaan yhteishenkeä ja luottamusta.

Mauri Peltokangas (ps) kritisoi Rkp:tä lauantain Facebook-päivityksessään. Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson on sosiaalisessa mediassa käytävästä keskustelusta huolissaan.

Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson vaatii hallitusneuvotteluihin osallistuvien puolueiden puheenjohtajia puhumaan kunnioituksesta puolueidensa kansanedustajien kanssa.

”Jokaisen puheenjohtajan tehtävä on puhua”, Henriksson sanoo.

Hänen mukaansa myös puolueiden on keskusteltava keskenään pikimmiten samasta aiheesta, kun hallitusneuvottelut jatkuvat maanantaina Helsingissä Säätytalolla.

”Tässä vaiheessa asiaa pitää käydä läpi.”

Henrikssonin kannanoton syy on perussuomalaisten varapuheenjohtajan Mauri Peltokankaan lauantainen Facebook-päivitys. Hän mainitsee haastattelussa Peltokankaan nimeltä.

Aamuyöllä julkaistuun päivitykseensä Peltokangas oli muun muassa tällaisia kohtia:

”Minua ketuttaa rankasti sellainen asia, että Suomessa ei vaalivoittajat neuvottele hallitusohjelmaa vaan kuten olette julkisuudesta huomanneet asioita sekoittaa erään aina Suomessa marginaalipuolueena olleen puolueen äänekkäimmät vihervasemmistoon kallellaan olevat maailmanhalaajatahot!”

”Kysyn mielipidettänne; onko se oikeasti kansan tahto, että muutaman prosentin kannatuksen omaavan puolueen vähemmistö saa hallitusneuvotteluissa vittuilla ja sekoittaa pakkaa, kun Suomeen kasataan hallitusta? Och samma på svenska!”

Puoluetta ei Peltokangas maininnut, mutta ”samma på svenska” -kommentti viittaa selvästi enemmän Rkp:hen kuin kristillisdemokraatteihin.

Peltokangas on saanut puolueen sisällä ainakin sen verran tukea, että perussuomalaisten toinen varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen totesi Twitterissä: ”Hyvää linjaamista Peltokankaalta.”

Twiittinsä yhteyteen Tynkkynen liitti hauiksenpullistamishymiön.

Edellä mainittujen kommenttien lisäksi Peltokangas oli kirjoittanut myös useita kappaleita perussuomalaisten tunnelmista ja aikeista hallitusneuvotteluissa.

Svenska-mainintansa jälkeen Peltokangas jatkoi kirjoitustaan: ”Säätytalolla on hyvä henki.”

Henriksson ei ole Säätytalon hengestä tällä hetkellä samaa mieltä Peltokankaan kanssa.

”Tietenkin meitä huolestuttaa tämä sävy, jolla hallitusneuvotteluihin osallistuvan puolueen kansanedustajat keskustelevat sosiaalisessa mediassa. Tämä ei edusta yhteishengen ja luottamuksen rakentamista”, hän sanoo.

”Yhteisen hallituksen rakentamisessa on lähtökohta se, että kunnioitetaan toisiamme.”

Tähän mennessä kunnioittaminen ei Henrikssonin mielestä ole täysin kattavasti ilmennyt.

Uskotteko, että asiasta käydään keskustelua rakentavasti?

”Toivon, että tulee rakentavaa keskustelua.”

Mutta uskotteko?

”Tässä vaiheessa haluan uskoa.”

Perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purra viestitti Helsingin Sanomille sunnuntaina, ettei hänellä ole asiaan kommentoitavaa tässä vaiheessa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat