Rkp hermostui Ps:n vara­puheen­johtajien some­kommenteista – Näin he ovat kirjoittaneet

Hallitusneuvotteluja tähän mennessä eniten kuohuttaneet kommentit ovat tulleet perussuomalaisten puheenjohtajistoon kuuluvilta poliitikoilta.

Perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen, toinen varapuheenjohtaja Mauri Peltokangas ja entinen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Jani Mäkelä tunnetaan suorasanaisina somekeskustelijoina.

Hallitusneuvotteluita on käyty vasta vajaa viikko, mutta sosiaalisen median kommentointi on jo saanut erityisesti Rkp:n ja perussuomalaisten välit tulehtumaan.

”Tämän tyyppiselle kirjoittelulle on saatava stoppi, jos halutaan yhteistä ohjelmaa rakentaa ja yhteistä luottamusta saada aikaiseksi”, Rkp:n puheenjohtaja Anna-Maja Henriksson totesi maanantaina saapuessaan Säätytalolle.

Hallitusneuvotteluita johtaa kokoomus ja niihin osallistuu Rkp:n ja perussuomalaisten lisäksi kristillisdemokraatit.

Näin perussuomalaiset ovat kommentoineet:

Tynkkynen: Orpo teki ”ison virheen”

Perussuomalaisten piikittely mahdollisille tuleville hallituskumppaneille lähti liikkeelle viime viikon torstaina, kun perussuomalaisten kolmas varapuheenjohtaja Sebastian Tynkkynen kirjoitti Facebookissa hallitusneuvotteluita vetävän kokoomuksen puheenjohtajan Petteri Orpon tehneen ”ison virheen”, kun tämä linjasi, ettei hallitus puutu Ylen sisältöihin.

Orpon toteamus oli kommentti Tynkkysen Twitter-päivitykseen, jossa tämä kyseli, mikä kaikki Yleisradion tuottamasta sisällöstä ei ole välttämätöntä. Sittemmin myös perussuomalaisten Purra toisti Orpon viestin siitä, että hallitusneuvotteluissa ei päätetä Ylen sisällöistä.

Tynkkynen itse totesi maanantaina, että hänen sanomisiaan oli mediassa ymmärretty väärin. Tynkkynen sanoi tarkoittaneensa kommenteillaan ylemmän tason keskustelua Ylen tehtävistä.

Peltokangas: ”Ketuttaa ankarasti”

Suorasanaisella linjalla jatkoi viikonloppuna aamuyöisessä Facebook-päivityksessään myös puolueen toisena varapuheenjohtajana toimiva Mauri Peltokangas.

”Minua ketuttaa rankasti sellainen asia, että Suomessa ei vaalivoittajat neuvottele hallitusohjelmaa vaan kuten olette julkisuudesta huomanneet asioita sekoittaa erään aina Suomessa marginaalipuolueena olleen puolueen äänekkäimmät vihervasemmistoon kallellaan olevat maailmanhalaajatahot!” Peltokangas kirjoitti.

”Kysyn mielipidettänne; onko se oikeasti kansan tahto, että muutaman prosentin kannatuksen omaavan puolueen vähemmistö saa hallitusneuvotteluissa vittuilla ja sekoittaa pakkaa, kun Suomeen kasataan hallitusta? Och samma på svenska!” Peltokangas jatkoi, minkä tulkittiin viittaavaan nimenomaan Rkp:hen.

Mäkelä: ”Paria paikkaa isompien puolueiden on hyvä kokea muut tasavertaisena kumppanina”

Perussuomalaisten eduskuntaryhmän entinen varapuheenjohtaja Jani Mäkelä puolestaan vaikutti lauantai-iltana lähettävän piikkejä hallitusneuvotteluja vetävän kokoomuksen suuntaan.

”Yleisellä tasolla toteaisin, että jopa sattumalta paria paikkaa isompien puolueiden on hyvä kokea muut tasavertaisena kumppanina. Näin on kaikkien kivaa ja mukava olla”, Mäkelä kommentoi Twitterissä.

Ilta-Sanomat kertoi sunnuntaina perussuomalaisten joukossa olevan tyytymättömyyttä kokoomusvetoiseen tapaan johtaa hallitusneuvotteluja. Myös HS on aikaisemmin kertonut, ettei perussuomalaisten ole ollut helppo luottaa kokoomukseen, jonka kanssa sillä oli Juha Sipilän (kesk) johtaman hallituksen aikana luottamuspulaa.

Myös perussuomalaisten puheenjohtaja Riikka Purran viime torstaisen twiitin tulkittiin olevan tarkoitettu kokoomuksen suuntaan.

”Säätytalon hallitusneuvotteluista haetaan ratkaisua Suomen muihinkin ongelmiin kuin vain julkisen talouden epätasapainoon. Tämä on syytä muistaa. Tai ymmärtää”, Purra kirjoitti tuolloin.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat