Hallitusneuvotteluiden toisen viikon alkaessa maanantaina Säätytalolla mediaa kiinnostivat muun muassa perussuomalaisten Sebastian Tynkkysen somekommentit ja niistä syntynyt keskustelu.
Sebastian Tynkkynen pysähtyi omien sanojensa mukaan ”oikaisemaan” hänen Yle-kommenteistaan syntyneitä käsityksiä.
Tynkkynen viittasi eri medioissa, kuten Helsingin Sanomissa ja Ilta-Sanomissa, julkaistuihin pääkirjoituksiin, joissa Tynkkysen kommentteihin liitettiin huoli Suomen median riippumattomuudesta ja Unkarin tyyppisestä kehityksestä.
Tynkkynen sanoi, että hallitusneuvotteluissa ”ei missään tapauksessa” ole tarkoitus puuttua journalismin sisältöön.
”Oikeusvaltiossa journalistit saavat kirjoittaa niin kuin haluavat”, Tynkkynen sanoi.
Hän sanoi tarkoittaneensa kommenteillaan ylemmän tason keskustelua Ylen tehtävistä.
”Täysin toinen asia on sitten Ylen sisällöntuotanto, mitä linjataan viihteestä tai vaikkapa ulkomaisista viihdeostoista. Ne on taas sellaisia asioita, että poliitikot päättävät Yle-laista”, Tynkkynen sanoi.
Tynkkynen on puheenjohtaja viestintää ja digitalisaatiota käsittelevässä neuvotteluryhmässä. Se aloitti työnsä maanantaina.
Tynkkynen kysyi viime keskiviikkona Twitter-seuraajiltaan, mitkä Ylen kanavat tai sisällöntuotanto eivät ole välttämättömiä.
Tämän jälkeen kokoomusjohtaja Petteri Orpo kiirehti sanomaan, ettei hallituksella ole aikomusta puuttua Ylen sisältöihin.
Tynkkynen reagoi tähän toteamalla, ettei Orpo voi tällaista luvata perussuomalaisten pään yli.
Tynkkynen tuli siis asiaa maanantaina kommentoidessaan maininneeksi, että Yle-laki voisi olla yksi hallitusneuvottelujen keskustelunaihe.
Ylen tehtävät on määritelty Yle-laissa. Sitä muutettiin viimeksi viime hallituskaudella lakimuutoksessa, joka vaatii Yleä pääsääntöisesti liittämään audio- tai videosisältöä tekstisisältöjensä yhteyteen, jotta Yle ei liiaksi kilpailisi verovaroin kaupallisen median kanssa.
Tynkkynen kuitenkin lisäsi, että mitään ei ole linjattu ja ryhmän työ on vasta alussa.
Perussuomalaisten Riikka Purrakin on sanonut, että hallitusneuvotteluissa ei neuvotella Ylen sisällöistä. Tämän kannan hän myös toisti maanantaina.
”Uskon, että kaikille poliittisille toimijoille täällä on selvää, että journalistisiin sisältöihin ei kukaan halua puuttua”, hän sanoi.
HS kysyi maanantaina Purralta, pitääkö Tynkkysen kommenttia tulkita niin, että perussuomalaiset haluaisi kuitenkin neuvotella Yle-lain muotoiluista. Purra ei halunnut ottaa asiaan kantaa vaan sanoi neuvottelujen olevan vasta alkamassa.
”Ryhmillähän on varsin avoin mandaatti käsitellä omaan sektoriinsa kuuluvia asioita”, hän sanoi.
Purrasta Yle-kysymykseen on liittynyt ”liiallista herkkänahkaisuutta”.
Kokoomus ja perussuomalaiset ovat molemmat ehdottaneet merkittäviä leikkauksia Ylen rahoitukseen.
”Mikäli rahoitusta tarkastellaan, niin sillä on totta kai vaikutusta myös siihen, mitä tehdään”, Purra sanoi.