Nämä neuvottelijat voivat nousta tärkeisiin rooleihin

Hallitusneuvottelijoiden joukossa on tulevia ministereitä, mutta myös muita seuraavan hallituksen avainpelaajia. HS käy läpi joitakin puolueiden keskeisiä neuvottelijoita.

Matias Marttinen (kok), Riikka Slunga-Poutsalo (ps) ja Timo Jaatinen (kok) ovat kaikki puolueidensa luottopelaajia Säätytalolla.

Säätytalolle on kokoontunut lähes 250 neuvottelijaa erilaisiin työryhmiin sorvaamaan Petteri Orpon (kok) hallituksen ohjelmaa.

Neuvottelijoiden joukossa on runsaasti kansanedustajia, mutta myös puolueiden taustatehtävissä, kuten eduskuntaryhmissä ja puoluetoimistoilla, työskenteleviä politiikan ammattilaisia.

Joukosta voi nousta tulevia ministereitä. Esimerkiksi ulkopolitiikkaan keskittyvää työryhmää johtava kokoomuksen varapuheenjohtaja Elina Valtonen (kok) on ollut esillä ulkoministeriveikkailuissa.

Neuvotteluissa on useassa tärkeässä roolissa myös tuntemattomampia politiikan nimiä, jotka voivat nousta keskeisiin asemiin seuraavan hallituksen työssä – joko julkisemmassa tai taustalle jäävässä roolissa.

HS käy läpi joitakin puolueiden kiinnostavia neuvottelijoita.

Kokoomuksen Matias Marttinen saapui hallitusneuvotteluihin Säätytaloon Helsingissä tiistaina.

Orpon luotettu luotsaa talouden pääpöytää

”Kestävä julkinen talous” -nimisessä pääneuvottelupöydässä puhetta johtaa kokoomuksen toisen kauden kansanedustaja Matias Marttinen.

Kokoomus luottaa neuvotteluissa kokemukseen: ensimmäisen kauden kansanedustajia ei ole Säätytalolle kutsuttu.

Ennen eduskuntaan nousuaan Marttinen työskenteli pitkään puolueen taustatehtävissä. Hän oli esimerkiksi Orpon talouspoliittisena avustajana tämän toimiessa valtiovarainministerinä Juha Sipilän (kesk) hallituksessa.

Moni kokoomuksen sisältä luonnehtiikin Marttista Orpon luotetuksi nimenomaan talousasioissa. Hänen johtamassaan ryhmässä käsitellään talous- ja finanssipolitiikkaan, kehyksiin, leikkauksiin, verotukseen, omistajapolitiikkaan ja eläkejärjestelmään liittyvät kysymykset. Marttista voi pitää hallitusneuvotteluiden keskeisenä talouspelaajana.

Tässä neuvottelupöydässä sihteereinä toimivat kokoomuksen puolelta Mikko Martikkala ja Sakari Rokkanen. Martikkala on työskennellyt kokoomuksen eduskuntaryhmässä, ja hän ollut keskeisenä valmistelijana kokoomuksen vaihtoehtobudjeteissa oppositiokaudella. Rokkanen siirtyi pois Suomen Vuokranantajien ekonomistin tehtävästä sopivasti juuri ennen hallitusneuvotteluiden alkua – etujärjestöjen palkollisilla kun ei neuvotteluihin ole asiaa.

Sihteeri-nimikkeen ei pidä johtaa harhaan: ryhmien sihteerit ovat merkittäviä vallankäyttäjiä, kun ohjelmakirjauksia muotoillaan.

Perussuomalaisten puolelta sihteereinä toimivat Kai Järvikare ja Juhani Huopainen. Järvikare on puolueen hallintojohtaja ja kauppatieteiden tohtori. Huopainen taas työskentelee eduskuntaryhmässä talousasioiden parissa.

Metsäteollisuuden sopimusjärjestelmän mullistaja esillä valtiosihteeriveikkailuissa

Kun hallitus on saatu kasaan ja ministereistä päätetty, nimitetään ministereille kabinetit eli erityisavustajat ja valtiosihteerit.

Kokoomuksen suunnalta arvosteltiin merkittävästi Antti Rinteen (sd) päätöstä kasvattaa avustajien määrää. Onkin odotettavissa, että avustajien määrä ainakin hieman laskee alkaneella vaalikaudella.

Orpon valtiosihteerinä aiemmin toiminut Risto Artjoki on mukana hallitusneuvotteluissa ”Valtioneuvoston johtaminen” -työryhmässä. Hän työskentelee tällä hetkellä EU-virkamiehenä ja on aiemmin ollut muun muassa komissaari Jyrki Kataisen (kok) kabinettipäällikkö.

Timo Jaatinen mullisti Metsäteollisuus ry:n työmarkkinatoiminnan johtaessaan järjestöä.

Useat kokoomuslaiset nostavat taustakeskusteluissa valtiosihteeriveikkailuun myös Timo Jaatisen. Hän on pitkän linjan kokoomuslainen ja entinen Metsäteollisuuden toimitusjohtaja.

Hänen johtajakaudellaan Metsäteollisuus teki koko työmarkkinakenttää ravisuttaneen ratkaisun ja luopui täysin valtakunnallisesta työehtosopimustoiminnasta. Ratkaisua arvostelivat erityisesti palkansaajajärjestöt.

Jaatinen on neuvotteluissa mukana useassa työmarkkinakysymyksiä käsittelevässä neuvotteluryhmässä.

Kokoomuslaisista eniten paikkoja neuvotteluryhmissä on Arto Satosella, joka on ollut puolueensa luottohenkilö erityisesti työelämäkysymyksissä. Näissä pöydissä Satonen istuu tälläkin kertaa.

Arto Satonen (kok) edustaa puoluettaan hallitusneuvotteluiden useissa työelämää ja taloutta käsittelevissä ryhmissä.

Slunga-Poutsalo on Purran oikea käsi

Jopa neljässä ryhmässä perussuomalaisia edustaa puolueen ”työmies” Matti Putkonen.

Putkosen nimi oli esillä vaalien alla, kun hän oli vastannut puolueensa puolesta Suomen ammattiliittojen keskusjärjestön SAK:n kyselyyn. Putkosen vastauksessa perussuomalaiset kannattivat kilpailukykysopimuksessa työntekijöille siirrettyjen sosiaaliturvamaksujen palauttamista työnantajien maksettaviksi.

Matti Putkonen (ps) edustaa puoluettaan useissa työmarkkina-asioita käsittelevissä neuvotteluryhmissä.

Puheenjohtaja Riikka Purra korjasi julkisuudessa, että todellisuudessa perussuomalaiset vastustaa ehdotusta. SAK ja Teollisuusliitto suivaantuivat tästä perussuomalaisille.

Silti Putkoseen luotetaan: hän edustaa puoluettaan juuri työmarkkinakysymyksiä käsittelevissä pöydissä. Ennen uraansa perussuomalaisissa hän työskenteli pitkään ay-liikkeessä.

Perussuomalaisten puoluetoimiston operatiivinen johtaja Riikka Slunga-Poutsalo ja puheenjohtaja Riikka Purra kuvattiin hallitusneuvotteluissa Säätytalolla 2. toukokuuta.

Hallitusneuvotteluissa Purran tärkeimpänä luottopelaajana voidaan pitää Riikka Slunga-Poutsaloa. Hän on paitsi puolueensa edustajana ”Valtioneuvoston johtaminen” -työryhmässä myös perussuomalaisten koordinaattori hallitusneuvotteluissa.

Koordinaattoria voidaan kutsua puheenjohtajan oikeaksi kädeksi neuvotteluissa. Kokoomuksen puolelta neuvotteluja koordinoi Henrik Vuornos (kok).

Slunga-Poutsalo on ollut mukana myös edellisissä hallitusneuvotteluissa. Purra pestasi hänet huhtikuussa puoluetoimistolle ”operatiiviseksi johtajaksi”.

Puoluelähteet ja osa muiden puolueiden puoluesihteereistä arvioivat aiemmin HS:lle, että entinen puoluesihteeri Riikka Slunga-Poutsalo on palkattu puoluetoimistolle tekemään puoluesihteeri Arto Luukkasen työt.

Kristillisdemokraattien entinen puoluesihteeri Asmo Maanselkä.

Kd:n ja Rkp:n riveissä useita puolueen taustahahmoja

Pienemmille puolueille ison neuvottelijajoukon kokoaminen lyhyellä varoitusajalla voi olla vaikea tehtävä.

Puolueiden neuvottelijoiden joukossa on useita kokeneita avustajia: esimerkiksi Luodon kunnanjohtaja Gun Kapténs, Kruunupyyn kunnanjohtaja Malin Brännkärr ja entinen kansanedustaja Mikaela Nylander ovat kaikki avustaneet Rkp:n ministereitä aiemmin.

Sosiaaliturvasta neuvottelee kristillisdemokraattien puolesta entinen puoluesihteeri Asmo Maanselkä, joka on kirjoittanut puolueensa ajatushautomolle Kannustava perusturva -nimisen kirjan vuonna 2018. Häntä pidetään puolueensa asiantuntijana sosiaaliturvakysymyksissä.

Ajatuspajaa johtaa Tapio Luoma-aho, joka edustaa kristillisdemokraatteja niin ikään useammassa talous- ja ilmastotyöryhmässä.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat