Nelikko puhuu peli­säännöistä toisen kerran viikon sisään  – Orpo: Tuskin viimeinen kohu

Kokoomuksen Petteri Orpon mukaan hallitusneuvotteluiden toisen viikon alettua olisi aika keskittyä töihin.

Kokoomuksen puheenjohtaja ja hallituksen muodostaja Petteri Orpo asteli maanantaina Säätytalolla kohti neuvotteluiden toista viikkoa.

Maanantaina selvisi, että hallitusneuvotteluissa käydään toiset pelisääntö­keskustelut oikeistopuolueiden nelikon kesken. Hallitusneuvottelut ovat nyt jatkuneet viikon ja yhden päivän.

”Minä olen monta kertaa sanonut näiden päivien aikana, että käydään keskustelut täällä, ei somen välityksellä eikä muutenkaan julkisuudessa”, sanoi kokoomusjohtaja Petteri Orpo maanantaina saavuttuaan Säätytalolle.

Hän vahvisti sanomaansa lyöden kättänsä pöytään, jolla median mikrofonit olivat.

”Tämä tarkoittaa sitä, että nämä asiat käydään uudelleen läpi ja astetta vakavammalla otteella”, Orpo sanoi.

Hänen mukaansa nyt olisi hyvä aika alkaa keskittyä töihin.

Ensimmäisen pelisääntökeskustelun aiheutti perussuomalaisten kansanedustajan Sebastian Tynkkysen ulostulo Ylestä ja sen sisällöntuotannosta. Keskustelu käytiin viime perjantaina.

Lue lisää: Sebastian Tynkkynen sanoi tarkoittaneensa Ylen tehtäviä ja Yle-lakia, ei journalistisia sisältöjä

Sen jälkeen heti lauantaina perussuomalaisten kansanedustaja Mauri Peltokangas päivitti Facebookiin kirjoituksen, jossa hän puhui vähättelevään sävyyn neuvotteluissa olevasta pienemmästä puolueesta ja sen ”maailmanhalaajista”.

Peltokangas kirjoitti ”ketutuksesta”, jota aiheuttaa pienemmän puolueen valta-asema ja sen liberaalin siiven perussuomalaisiin kohdistama kritiikki. Puolue ei jäänyt arvailujen varaan, koska Peltokangas päätti päivityksensä sanoihin ”och samma på svenska”.

Rkp:n Anna-Maja Henriksson sanoi maanantaina Säätytalolla, että näin ei voi jatkua.

”Tämäntyyppiselle kirjoittelulle on saatava stoppi, jos yritetään yhteistä ohjelmaa rakentaa ja saada yhteistä luottamusta aikaiseksi”, hän totesi.

Henrikssonin mukaan Säätytalon seinien sisällä ei vastaavaa nimittelyä ole kuultu.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah arveli, että tällainen sosiaalisen median kautta tapahtuva hämmentäminen voi kieliä hallitus­neuvottelu­kokemuksen puutteesta.

Essayah sanoi olevansa tyytyväinen oman ryhmänsä kokemukseen ja osaamiseen.

”Minusta meillä on mahdollisuus olla kokoamme suurempia”, hän sanoi.

Petteri Orpo pohdiskeli, että nykypäivänä sosiaalinen media on joillekin poliitikoille huomattavan tärkeä alusta ja siksi yliampumisia myös tapahtuu helpommin.

”Siten tämä uusi toimintaympäristö on läsnä myös täällä Säätytalolla.”

Hallituksen muodostaja toivoi, ettei kukaan enää vaarantaisi kokonaisuutta harkitsemattomuudellaan. Orpo ei kuitenkaan uskaltanut luvata, että neuvotteluiden kaikki somekohut olisi nyt nähty ja jätetty taakse.

”Vaikka minkälaisia yhteisiä määräyksiä annetaan, niin tuskin tämä viimeiseksi jää.”

Perussuomalaisten Riikka Purra osoitti syyttävää sormea myös Rkp:n suuntaan. Hänen mukaansa ”nokittelua” on tapahtunut molempiin suuntiin.

Purra viittasi joidenkin liberaalimpien Rkp:n edustajien vetoomuksiin siitä, että sinipuna olisi ollut Rkp:lle parempi hallituspohja.

Rkp:n Henriksson torjui vertailun.

”On aivan selvää, että on eri asia, jos on aikaisemmin keskusteltu hallituspohjasta kuin se, että väheksyvään sävyyn otetaan kantaa toiseen puolueeseen [hallitusneuvotteluiden aikana]”, hän sanoi.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat