Kanslia­päällikkö oli käsittelemässä alaisensa hakemusta Sitran johtoon − Kyseen­alaista, sanovat oikeus­tieteilijät

Hallintolain mukaan virkamies on esteellinen, jos luottamus hänen puolueettomuuteensa erityisestä syystä vaarantuu.

Opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen on Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) hallituksen puheenjohtaja.

| Päivitetty

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) yliasiamiehen nimityksessä on kyseenalaisia piirteitä, arvioi kaksi hallinto-oikeuden tutkijaa.

Esityksen nimityksestä teki Sitran hallitus, jonka puheenjohtaja on opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen.

Hallituksen esityksen pohjalta Sitran hallintoneuvosto nimitti tehtävään opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osaston ylijohtajan Atte Jääskeläisen.

Hallintolain mukaan virkamies on esteellinen, jos luottamus hänen puolueettomuuteensa erityisestä syystä vaarantuu.

”Menettely ei mielestäni vaikuta asianmukaiselta, sillä ministeriön kansliapäällikkö ja ylijohtaja ovat toimineet esimies–alainen-suhteessa merkittävissä tehtävissä. Lisäksi on otettava huomioon, että Sitran yliasiamiehen tehtävä on erittäin merkittävä. Tällaisissa tapauksissa esteellisyyttä pitäisi arvioida hyvin tarkasti ja huolellisesti”, sanoo hallinto-oikeuden emeritusprofessori Olli Mäenpää.

Hallintolain esteellisyysperusteiden mukaan ei saa vaikuttaa siltä, että virkamiehen puolueettomuus vaarantuisi, painottaa Helsingin yliopiston julkisoikeuden apulaisprofessori Ida Koivisto.

”Olisi ollut hygieenisempää, jos kansliapäällikkö ei olisi osallistunut esityksen valmisteluun vaan jäävännyt itsensä. Tässä tapauksessa saattaa herätä epäilyjä, onko kansliapäällikkö jollain tapaa epäasiallisesti suosinut alaistaan. Kysymys on pitkälti siitä, millaiselta asia näyttää ulospäin esteellisyysperusteiden valossa”, Koivisto sanoo.

Kansliapäällikkö Lehikoinen kertoo osallistuneensa kaikkiin Sitran hallituksen kokouksiin, joissa esitystä uudeksi yliasiamieheksi valmisteltiin.

”Esteellisyyskysymystä pohdittiin ja arvioitiin etukäteen, kun havaitsimme, että Jääskeläinen on hakenut tehtävään. Ministeriössä tultiin siihen johtopäätökseen, että laissa säädettyä jääviyttä ei ole, eikä asia voisi edes siltä näyttää”, Lehikoinen sanoo.

Mäenpää pitää ministeriössä tehtyä tulkintaa erikoisena.

”Esteellisyyttä olisi pitänyt arvioida monipuolisemmin, sillä esimies–alainen-suhteen takia ei voi mielestäni välttää epäilyjä puolueettomuuden vaarantumisesta.”

Sitran tavoitteena on edistää Suomen vakaata ja tasapainoista kehitystä, talouden määrällistä ja laadullista kasvua sekä kansainvälistä kilpailukykyä ja yhteistyötä.

Oikaisu 8.5. 18.49: Otsikossa ja ingressissä kerrottiin alun perin, että Anita Lehikoinen olisi ollut esittämässä alaistaan Atte Jääskeläistä Sitran johtoon. Sitran hallitus esitti tehtävään kuitenkin Tommi Laitiota.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat