Poliitikoista koostuva hallinto­neuvosto torjui Sitran hallituksen ehdokkaan yliasia­mieheksi

HS:n näkemien asiakirjojen mukaan Sitran hallitus esitti yliasiamieheksi tutkija Tommi Laitiota.

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston hallineuvosto ilmoitti viime viikolla nimittäneensä yliasiamieheksi Atte Jääskeläisen. Hän aloittaa tehtävässä elokuun alussa.

| Päivitetty

Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) hallitus esitti yliasiamieheksi tutkija Tommi Laitiota, mutta poliitikoista koostuva hallintoneuvosto päätti nimittää tehtävään Atte Jääskeläisen. Asia ilmenee Helsingin Sanomien näkemistä asiakirjoista.

”Tekemänsä kokonaisarvioinnin perusteella hallitus katsoo, että VTM [valtiotieteen maisteri] Tommi Laitio ja OTK [oikeustieteen kandidaatti] Atte Jääskeläinen täyttävät yliasiamiehelle asetetut kelpoisuusvaatimukset ja muut vaatimukset”, hallituksen esityksen perusteluissa sanotaan.

Näistä kahdesta hallitus ”päätyi perusteellisen keskustelun jälkeen yhdessä esittämään” yliasiamieheksi Laitiota.

”Laition potentiaali Sitran ja sen toiminnan tuloksellisuuden ja vaikuttavuuden kehittämisessä on merkittävä. Laition johtamiskokemus ja -näkemys sekä näkemykset Sitran toimintatapojen kehittämisestä antavat mahdollisuuden tulokselliseen toimintaan”, hallitus perusteli.

Sitran hallituksen puheenjohtaja on opetus- ja kulttuuriministeriön kansliapäällikkö Anita Lehikoinen ja varapuheenjohtaja valtiovarainministeriön alivaltiosihteeri Susanna Huovinen. Muut jäsenet ovat Tarja Halonen, Jorma Ollila, Keijo Hämäläinen ja Petri Peltonen.

Lopulta hallintoneuvosto nimitti tehtävään Jääskeläisen äänin 8–5 kansanedustaja Markus Lohen (kesk) aloitteesta.

Sitran hallintoneuvoston puheenjohtaja on Sdp:n kansanedustaja Tarja Filatov ja varapuheenjohtaja perussuomalaisten kansanedustaja Riikka Purra (ps). Muut jäsenet ovat Lohen lisäksi Maria Guzenina (sd), Janne Heikkinen (kok), Eveliina Heinäluoma (sd), Katja Hänninen (vas), Veijo Niemi (ps), Pirkka-Pekka Petelius (vihr), Joakim Strand (r), Sari Tanus (kd), Anu Vehviläinen (kesk) ja Anne-Mari Virolainen (kok).

Jääskeläinen voitti Laition suljetussa lippuäänestyksessä. Kaksi lähdettä sanoo Helsingin Sanomille pitävänsä käytännössä varmana, että Laition viisi ääntä tulivat Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajilta. Muiden puolueiden edustajat äänestivät Jääskeläistä.

Laitio on virkavapaalla oleva Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja. Aikaisemmin hän työskenteli kaupungin nuorisotoimenjohtajana.

Jääskeläinen on opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osaston ylijohtaja. Hän työskenteli aiemmin Lappeenranta-Lahti yliopiston mediajohtamisen työelämäprofessorina.

Oikaisu 8.5.2023 kello 19.31: Kuvatekstissä väitettiin aiemmin virheellisesti, että Jääskeläinen aloittaisi yliasiamiehenä marraskuun alussa. Tosiasiassa hän aloittaa tehtävässä elokuun alussa.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat