Halla-aho: Perus­suomalaiset ajaa suuria leikkauksia kehitys­apuun – Orpo: Pitää arvioida

Perussuomalaisten Jussi Halla-ahon mukaan kehitysavusta on pystytty käymään ”yllättävän rakentavaa” keskustelua erimielisyyksistä huolimatta.

Perussuomalaisten Jussi Halla-aho saapui tiistaiaamuna hallitusneuvotteluihin Säätytalolle.

| Päivitetty

Hallitusneuvottelut jatkuvat tiistaina Säätytalolla. Perussuomalaisten Jussi Halla-aho luonnehti neuvotteluihin saapuessaan keskustelujen etenevän ”ihan hyvässä ja rakentavassa hengessä”.

Perussuomalaisten kansanedustaja ja entinen puheenjohtaja Halla-aho on osa Kansainvälinen ja aktiivinen Nato-Suomi -nimistä neuvotteluryhmää. Sen aiheita ovat muun muassa Eurooppa-politiikka, ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä kehityspolitiikka.

Kokoomuksesta on väläytetty, voisiko kehitysapua siirtää Ukrainan tukemiseen. Median kysyessä asiasta Halla-aholta tämä sanoi, että perussuomalaisten mielestä kehitys­yhteis­työ­budjetin sisällä tarvitaan uudelleenkohdennuksia. Puolue ajaa hänen mukaansa kehitys­yhteis­työ­varoihin mahdollisimman suuria leikkauksia ja parempaa kohdentamista.

”Me emme ole tyytyväisiä siihen tapaan, jolla suomalaisten veronmaksajien rahaa tällä hetkellä kehitysavussa käytetään”, Halla-aho sanoi.

Asiasta on hänen mukaansa pystytty käymään ”yllättävän rakentavaa ja rauhallista keskustelua”, vaikka siitä on erimielisyyksiä.

Kehitysavusta kysyttiin myös kokoomuksen Petteri Orpolta. Orpo sanoi, ettei ota yksittäisten puolueiden tavoitteisiin kantaa. Myös kehitysapu kuuluu hänen mukaansa asioihin, joita täytyy arvioida ja tarvittaessa leikata.

Kun Orpolta kysyttiin suurimmista erimielisyyksistä neuvottelevien puolueiden välillä, hän sanoi, ettei hänellä ole juuri nyt tiedossaan suuria erimielisyyksiä, vaikka vaikeita neuvotteluja onkin edessä.

Suomen evankelis-luterilaisen kirkon piispat vetosivat tiistaina kehitysyhteistyön puolesta.

”Kehitysyhteistyö, humanitaarinen apu ja rauhantyö ovat erottamaton osa Suomen ulkopolitiikkaa. Ne tukevat rauhaa ja vakautta. Niihin kannattaa panostaa”, sanoo Suomen Lähetysseuran tiedotteessa Kuopion piispa Jari Jolkkonen.

Lapuan piispa Matti Salomäki taas vetosi siihen, että ”vaikka meillä on Suomessa omat haasteemme, olemme kuitenkin rikkaimpien ja onnellisimpien maiden joukossa”.

”Siksi meillä on vastuu auttaa niitä, joiden tilanne on paljon huonompi”, Salomäki sanoo.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat