Kun vihreiden puheenjohtajuutta tavoittelevat kansanedustajat sijoittaa poliittiseen nelikenttään vaalikonevastauksiensa perusteella, putoaa Sofia Virta keskijanan oikealle puolelle.
Kutsuisiko hän itseään ”oikeistovihreäksi”?
”Se varmaan riippuu siitä, miten sana määritellään”, Virta pohtii.
”Uskon markkinatalouteen hyvin vahvasti. Samaan aikaan ajattelen, että hyvinvointiyhteiskunnan palvelut on turvattava. Eivät nämä sulje toisiaan pois.”
Vihreiden uusi puheenjohtaja valitaan alle kuukauden päästä. Ehdokkaita on kaksi: Virran lisäksi Saara Hyrkkö. Hyrkön haastattelun voit lukea täältä.
Virta nousi eduskuntaan Varsinais-Suomesta kevään 2019 vaaleissa ensimmäisellä yrittämällä.
Politiikkaan hän oli lähtenyt vain joitakin vuosia aiemmin. Ensimmäistä kertaa hän testasi menestystään vuoden 2017 kuntavaaleissa.
Ne olivat vihreille hyvät vaalit. Ville Niinistön johdolla puolue keräsi 12,5 prosentin kannatuksen. Jyväskylässä se nousi suurimmaksi.
Kevään eduskuntavaalien seitsemän prosenttia on noihin lukemiin verrattuna karvasta kalkkia.
Virran analyysissa vihreiden ongelmista toistuu sana ”yksipuolisuus”.
Hän kertoo, että puheenjohtajakisaan mukaan pyytäneet puoluetoverit näkivät Virralla olevan mahdollisuuksia ”kasvattaa” puoluetta useampaan suuntaan.
Mutta mihin suuntiin vihreitä siis pitäisi kasvattaa? Mitä ”yksipuolisuus” tarkoittaa?
Ainakin sitä, mistä teemoista puhutaan.
Ei niin, etteikö ilmastosta ja luonnosta pitäisi puhua – Virran mukaan näitä teemoja on pidettävä esillä yhtä paljon kuin aiemminkin.
Mutta sen lisäksi olisi osattava ottaa tilaa rohkeammin muissakin politiikan teemoissa.
”Kokoomus on saanut määritellä Suomessa talouspoliittista keskustelua, sote-puolella tila on demareilla ja aluepolitiikassa keskustalla. Ei sen niin tarvitse olla. Isoiksi haluavilla puolueilla pitää olla sanottavaa kaikesta”, Virta sanoo.
”Onhan meillä ratkaisuja, mutta olemmeko valinneet puhua niistä joka kerta, kun ollaan A-studiossa? Ei olla.”
””Vihreät on markkinaliberaali puolue, eikä se ole aina näkynyt puheissamme.”
Eikä kyse ole ainoastaan teemoista, vaan myös siitä, miltä puolue näyttää.
”Ehkä olemme onnistuneet luomaan jonkin ihmeellisen ajatuksen oikeanlaisesta vihreydestä, johon tietyt asiat eivät kuulu. Moni jakaa meidän ajatukset vaikkapa vihreästä siirtymästä, mutta sitten tapahtuu jotain. Koetaan, ettei meitä voida äänestää”, Virta pohtii.
Hän itse liittää puheissaan itseensä monia ”epätäydellisen” vihreän määreitä: ajaa autolla ja syö ajoittain myös lihaa.
On usein toistuva politiikan kysymys, kuinka oikealla tai vasemmalla vihreiden oikeastaan kuuluisi olla.
Virta pitää vanhasta fraasista, jonka mukaan vihreät eivät ole oikealla tai vasemmalla vaan ”edellä”.
Samalla hän kuitenkin ajattelee, että ”joissakin kysymyksissä” vihreät ovat olleet ”liian vasemmalla” viime vuosina – tai ainakin sellainen kuva äänestäjille on jäänyt.
”Meidän olisi pitänyt ottaa enemmän tilaa talouspoliittisessa keskustelussa. Vihreät on markkinaliberaali puolue, eikä se ole aina näkynyt puheissamme”, Virta sanoo.
Näillä näkymin vihreät on suuntaamassa neljäksi vuodeksi oppositioon yhdessä Sdp:n, vasemmistoliiton ja keskustan kanssa. Onko uhkana, että vihreiden viesti hukkuu taas punavihreiden puolueiden yhteistyöhön?
”En pelkää sitä. Meillä on oiva paikka haastaa vaikka kokoomusta siitä, miten turvataan työperäinen maahanmuutto ja vihreä siirtymä. Myös keskusta voi jakaa meidän kanssa monia näkemyksiä. Nyt pitää keskittyä omaan peliin”, Virta sanoo.
Vihreissä puheenjohtaja valitaan kahdeksi vuodeksi kerrallaan. Moni puolueen sisällä on veikkaillut, että usea nyt kisasta kieltäytynyt saattaa harkita uudestaan parin vuoden päästä.
Kuinka pitkää kautta itse tavoittelet vihreiden johdossa?
”Menen sen mukaan, mikä palvelee puoluetta parhaiten. Olen niin kauan kuin se on puolueelle hyödyksi.”
Pelkäätkö, että haastajat kurkkivat jo kulman takana?
”En. Katsotaan asia kerrallaan.”
Et ole ollut vihreiden johtotehtävissä aiemmin. Oletko liian ulkopuolinen?
”Nousin neljä vuotta sitten eduskuntaan yllätyksenä vähän kaikille, myös itselleni. Omaan mentaliteettiini kuuluu se, että ei mennä takki auki tilanteisiin. Halusin oppia ensin, miten täällä vaikutetaan ja millainen dynamiikka puolueessa on. Kukaan ei yksin voi nostaa puoluetta, vaan se tehdään yhdessä. Koskaan tällaiseen tehtävään ei ole valmis, mutta nyt on minulle oikea hetki.”
Kuka?
Sofia Virta, 32
Toisen kauden kansanedustaja Kaarinasta.
Kaupunginvaltuutettu, Varsinais-Suomen hyvinvointialueen valtuutettu.
Kasvatustieteiden maisteri, terapeutti.
Maa- ja metsätalousvaliokunnan jäsen, suuren valiokunnan varajäsen ja Kelan varavaltuutettu.