Vasemmistoliiton Honkasalo arvosteli Sitran johtajavalintaa: ”Pidän erittäin vakavana”

Honkasalon mielestä kansanedustajien pitäisi saada kuulla, miksi Sitran hallintoneuvosto poikkesi Sitran hallituksen esityksestä ja nimitti yliasiamieheksi Atte Jääskeläisen.

Vasemmistoliiton Veronika Honkasalo valtiopäivien avajaisissa eduskunnassa huhtikuussa.

Vasemmistoliiton varapuheenjohtaja ja kansanedustaja Veronika Honkasalo arvosteli eduskunnan täysistunnossa Suomen itsenäisyyden juhlarahaston (Sitra) johtajanimitystä. Hän kuvasi valintamenettelyä ”melko omituiseksi”.

HS uutisoi maanantaina, että eduskunnan alaisen Sitran hallitus esitti yksimielisesti Tommi Laitiota. Poliitikoista koostuva hallintoneuvosto kuitenkin nimitti yliasiamieheksi toisen kärkiehdokkaan eli Atte Jääskeläisen.

Jääskeläisen nimittämistä esitti hallintoneuvoston kokouksessa keskustan kansanedustaja Markus Lohi. Lohen esitys voitti äänin 8–5.

Vasemmistoliiton Honkasalo vaati tiistain täysistunnossa perusteluja Jääskeläinen valinnalle ja Sitran hallituksen yksimielisestä esityksestä poikkeamiselle. Hän ei itse ole Sitran hallintoneuvoston jäsen.

”Nyt meillä kansanedustajina ei ole mahdollisuutta arvioida, onko lopputulos se, että kaikkein pätevin hakija tähän merkittävään tehtävään valittu”, Honkasalo sanoi täysistunnossa tiistaina.

Hän lisäsi, että Sitran pitäisi toiminnassaan noudattaa läpinäkyvyyttä ja avoimuutta.

”Nähdäkseni se ei tässä ole toteutunut. Pidän sitä erittäin vakavana. Toivonkin, että me kansanedustajat saamme tietoomme hallintoneuvoston pöytäkirjan ja ne kaikki argumentit, jotka puoltavat hallintoneuvoston enemmistön mukaan sitä, että Atte Jääskeläinen tuli tähän tehtävään valita.”

Hallintoneuvosto päätyi Jääskeläisen valintaan suljetussa lippuäänestyksessä.

HS:n kahden lähteen mukaan on käytännössä varmaa, että Laition viisi ääntä tulivat Sdp:n, vasemmistoliiton ja vihreiden edustajilta. Jääskeläinen tuli valituksi kokoomuksen, perussuomalaisten, keskustan, kristillisdemokraattien ja Rkp:n edustajien äänillä.

Hallintoneuvoston pöytäkirjassa ei perustella, miksi enemmistö päätyi Jääskeläisen kannalle.

Sitran hallintoneuvoston puheenjohtaja Tarja Filatov (sd) kertoo, että hallintoneuvosto kuuli molempia ehdokkaita ennen päätöksen tekemistä.

”Sen jälkeen hallintoneuvostossa käytiin keskustelu. Voisi sanoa, että kaikki hallintoneuvoston jäsenet pitivät molempia ehdokkaita hyvinä, mutta keskustelussa tuli ilmi erilaisia painotuksia. Tämän enempää en voi hallintoneuvoston keskusteluja avata”, Filatov sanoo.

Eduskunnan täysistunnossa kuultiin myös kehuja hallintoneuvoston päätöksestä.

Keskustan kansanedustajan Hannu Hoskosen mielestä Sitra on aiemmin harjoittanut ”mielipiteen muokkausta eduskuntaan päin” esimerkiksi ilmasto- ja ympäristöasioissa.

”Kunnia hallintoneuvostolle. Se otti itsenäisen kannan, että siellä pitää olla sellainen johtaja, että siellä ruvetaan keskittymään tieteelliseen tutkimukseen”, Hoskonen sanoi.

Laitio on virkavapaalla oleva Helsingin kaupungin kulttuurin ja vapaa-ajan toimialajohtaja. Aikaisemmin hän työskenteli kaupungin nuorisotoimenjohtajana.

Jääskeläinen on opetus- ja kulttuuriministeriön korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osaston ylijohtaja. Hän on työskennellyt aiemmin muun muassa Ylen päätoimittajana.

Seuraa ja lue artikkeliin liittyviä aiheita

Luitko jo nämä?

Osaston luetuimmat